Search
csütörtök 18 április 2024
  • :
  • :

RaM-ArT Színház

RaM-ArT  – több mint színház  

A Radnóti Miklós Művelődési Központ új üzemeltetővel, RaM-ArT Színház néven folytatja színházi funkcióját a XIII. kerületben – jelentették be sajtótájékoztatón, ahol elmondták, hogy 2023. március 1-jétől a Menüett Produkció Kft. vette át a RAM színházi szárnyának üzemeltetését. A Nádasdi Csaba által irányított cég, amely korábban a Müpa, a Pesti Vigadó és több jelentős színházi produkció szcenikai igényeit is kiszolgálta, 5 évre szóló szerződést kötött a kerületi önkormányzattal. Az eseményen részt vett Nádasdi Csaba igazgató, Szalay Tamás művészeti vezető és  Gőcze Balázs operatív vezető.

RaM ArT

Elmondták, hogy a RaM-ArT Színház stábja igényes, szórakoztató és művészi produkciókból állítja össze a műsorrendjét, amelyben kamaradarabok, zenés produkciók, a táncművészet szinte minden műfaját felölelő művek és gyermekeknek szóló előadások szerepelnek. Majd ismertették a programokat egy kis ízelítőt adva a sajtó munkatársainak a produkciókból.

A Famerkirály, akiről eddig még nem született musical

Ki gondolná, hogy a blue jeans legendás 501-es modellje, amely aranyásók, cowboyok, lázadó fiatalok ikonikus ruhadarabja volt, már több mint 120 éves. Gyártójának, az 1847-ben Amerikába kivándorolt német–zsidó származású Lévi Strauss ruhaboltosnak az életét, valamint a bányászoknak varrt kendervászonból készült szegecselt és szétnyűhetetlen nadrág megszületését álmodta színpadra Kero (Kerényi Miklós Gábor) Kossuth-díjas rendező Lévi story – a Farmerkirály címmel. Noha Lévi valójában soha nem alapított saját családot, a színpadi történet romantikus szerelmi szállal fonja körbe az üzleti sikersztorit, a társadalmi korrajzot és a kisebbségi létben való boldogulást.

A Jávor Ferenc, Kállai István, Müller Péter Sziámi mesterhármas klezmer musicaljének a budapesti premierje az intézmény megnyitásának 12. évfordulóján, április 14-én lesz. Azt követen még május 12-én lesz látható.

Néptánckincsünk remekei

A megszokott előadóhelyein kívül a RAM-ban is fellép április-májusban a négy hazai hivatásos néptáncegyüttesből három. A friss Kossuth-díjas Mihályi Gábor vezette Magyar Állami Népi Együttes a sokszínű erdélyi folklórt bemutató Kolozsvári piactéren című darabbal, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a 18. században népi hősökké váló bujdosó rablók derűs életét bemutató Betyárvilággal és a nemrég hivatásos együttessé váló Fitos Dezső Társulat legfrissebb gyűjtőmunkájának eredményeként létrejött Embertánccal mutatkozik be a XIII. kerületben.

Távolabbi ország urbánus népi táncát mutatja be az Ezerarcú tangó, amely a La Plata torkolatában, Montevideo és Buenos Aires kikötői negyedében született, és furamód a kelet-európai bevándorlók tánca is alakította. Az élőzenés darab a Budai László vezette Argentin Tangó Táncszínház előadása, amelyben a sztereotípiáktól mentes eredeti mozgáskincsből építették fel a színpadi művet.

Gyermekvasárnapok májusban

Új, kizárólag gyerekeknek szóló műsorsorozatot indít a színház vasárnaponként májusban. Mutasd magad! címmel interaktív előadás várja a kicsiket május 14-én, 21-én a legendás Paff, a bűvös sárkány énekelteti meg a gyerekeket, sőt, a 47 évvel ezelőtt alakult 100 Folk Celsius zenekar a szülőknek sem lesz idegen. Az idei gyermeknapon pedig, május 28-án Drazsé munkacímmel (de döntsenek majd a nézők, hogy hogyan hívják) közkedvelt gyermek- és ifjúsági filmek nagy formátumú zenei melódiáival kísérik majd élőben a muzsikusok a kivetítőn megelevenedő ismert történeteket. Mivel a fiatal nézők aligha ülnek majd csendben, lehetőség lesz hangszersimogatásra is.

Akusztikus élmények: slágerek a szvingtől a diszkóig 

Bereczki Zoltán az elektroakusztikus hangzást választja koncertjében, amelyben régebbi és vadonatúj slágereket ad elő.

A 30-as évek ritmikus jazz irányzatát a klasszikus felállású énektrió, a SwingGirls eleveníti fel a Stúdió11 Combóval kiegészülve, A szépség és ritmus címmel. Balássy Bettinek, Wéber Helgának és Wéber Zsófiának nem akadály modern slágereket múltidéző stílusban feltálalni.

Ram-ArT – több mint színház

A befogadó népszínházként működő RaM-ArT Színház üzleti tevékenysége az előadások befogadására, megosztott értékesítésű produkciókra, saját fejlesztésű darabokra, sikerdarabok vásárlására, valamint a funkcióhoz illeszkedő, kiválóan variálható belső tereket igénylő rendezvények lebonyolítására épűl.

A RAM-ban működő színház 620 fős nézőterével és kiváló szcenikai adottságaival jelentősen bővíti a kerület és a főváros előadóhelyeinek kapacitását, fővárosi és vidéki produkcióknak biztosít többletmegjelenési lehetőséget. Mindez a vállalkozás mögött álló befektetőknek is köszönhető, akik az évad közbeni indulás és a nem túl kedvező gazdasági környezet ellenére bíznak a vállalkozás sikerében.