Search
szombat 20 április 2024
  • :
  • :

Bogányi Gergely rendhagyó Chopin sorozata

Chopin – Felhívás keringőre

Bogányi Gergely rendhagyó, háromrészes Chopin-koncertsorozata, amelyen a közönség kívánságait is teljesíti április 26-án, október 9-én, november 19-én lesz hallható a Zeneakadémia Nagytermében.

Bogányi Gergely „keringőre hívja” közönségét

Rendkívüli, háromrészes sorozatban lép színpadra a Zeneakadémia nagytermében a Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész új Chopin-sorozatában, ahol az előre megadott program mellett a közönség kívánságait is teljesíti sorsolás alapján. A művésszel együtt így a közönség állítja össze az estek műsorát.

2010-ben a Chopin -maratonon Bogányi Gergely a Müpa nagytermében két nap alatt játszotta el Chopin összes, szólózongorára írt művét emberfeletti művészi és fizikai teljesítményt nyújtva, életre szóló élményekkel megajándékozva közönségét. 2023-ban az általa legkedvesebbnek, legfontosabbnak tartott művek mellett a Felhívás keringőre címet viselő háromrészes sorozatban játékra hívja közönségét ebből a hatalmas életműből: egy hosszú műlistából a közönség választhatja ki az eljátszandó műveket. A kiválasztás sorsolás útján történik az est házigazdájának vezetésével. Az első koncerten Bolla Milán, a további két eseményen Bősze Ádám lesz a házigazda.

„Magam is kíváncsi vagyok, mely művekre esik a közönség választása és izgatottam várom ezt a közös kalandozást. Nekem is vannak nagy kedvenceim az életműből, amik biztos, hogy szerepelni fognak a műsorban. Chopin G-moll balladája például, amellyel évtizedek óta foglalkozom, mint Chopin művészetének komplex summázatával. Ebben a darabban minden benne van, ami számomra Chopin: dráma, lebegés, tánc-jelleg, mélység és könnyedség párhuzamosan. A H-dúr Nocturne op 9. no. 3. is biztosan el fog hangzani a sorozatban, hiszen 9 éves korom óta koncertdarabom és még mindig elérzékenyülök, ha csak rá gondolok is.

Ahogy a közönség választásai szabadon alakítják majd a műsort, úgy meghagyom magamnak is azt a szabadságot, hogy ne adjak meg minden művet előre. Egy zongoraművésznek mindig hónapokkal, évekkel előre meg kell adnia műsorát, ami óriási terhet rak ránk. Ez a sorozat pont nem erről szól, hanem az örömről, szabadságról és bízom benne, hogy a közönséggel közösen elmerülünk majd az életmű egy-egy kiemelkedő darabjában.” (Bogányi Gergely)

A Chopin-maratont 2010-ben Bogányi Gergely egy Fazioli hangszeren játszotta. A művész 2015 óta tökéletesíti az általa kitalált és csapatával megalkotott teljesen új felépítésű és egyedi formájú Bogányi zongorát, amely a múlt hagyományait és a jelen technikai lehetőségeit ötvözi és amelyből már világszerte számos darab található az ismert koncerthelyszíneken. Ez lesz az első alkalom, hogy egy Chopin-sorozat a Bogányi-zongorán hangzik el, amely fontos mérföldkő a művész életében.

Chopin

Chopin – Felhívás keringőre

Bogányi Gergely sorozata

Zeneakadémia, 2023. április 26., október 9., november 19.

Jegyek a jegy.hu-n, részletek a Zeneakadémia weboldalán.

https://www.jegy.hu/program/boganyi-gergely-chopin-estje-felhivas-keringore-i-145080

https://www.jegy.hu/program/boganyi-gergely-chopin-estje-felhivas-keringore-ii-145106

https://www.jegy.hu/program/boganyi-gergely-chopin-estje-felhivas-keringore-iii-145107