Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Kézművesség és örökség a divat szívében

Fashion Revolution Week 2023 – Kézművesség és örökség a divat szívében 

2018-ban a Fashion Revolution mozgalom, amely a fenntartható és etikus divatért kampányol világszerte, egy 10 pontból álló Kiáltványt készített. Ez a dokumentum egy olyan globális divatiparra vonatkozó víziót rögzít, amely megőrzi és helyreállítja a természeti környezetet, továbbá az emberek életét a profit fölé helyezi. Azóta világszerte több mint 14 000 ember írta alá a „Manifesto for Fashion Revolution”-t.

Minden évben április 24-e környéke a Fashion Revolution Week kezdete. Ekkor a FR országok aktivistái – köztük a magyarországi core team tagjai is – azon vannak, hogy a divat erejével felhívják a figyelmet a ruháinkat készítők életminőségére és a globális divatipar környezeti, társadalmi, gazdasági problémaira. Azt szeretnék, ha a divatipar jó érdekeket szolgálna és jó irányba fejlődne. Hisznek az olyan változásban, amely értékeli az embereket, a környezetet, a kreativitást és a profit egyenlő elosztását.

Idén a Fashion Revolution Hungary a Kiáltvány 4. pontjával foglalkozik:

A divat tiszteli a kultúrát és a nemzeti örökséget.

A kreativitást a legnagyobb erősségének tekinti.

A divat soha nem sajátítja ki más értékét engedély nélkül.

Támogatja, ünnepli és megjutalmazza a szakértelmet és a mesterségbeli tudást. A divat értékeli a mesterembereket.

Sok színes budapesti és vidéki programmal, konferenciával, kerekasztal-beszélgetésekkel, műhely- stúdiólátogatásokkal és divatbemutatóval várják az érdeklődőket április 22-29 között.

PROGRAMOK

XII. Országos Viseletkonferencia

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közös rendezésében szervezi meg április 21-22-én a „Viseletek régen és ma” címmel a Viseletkonferenciát, aminek tematikája szorosan illeszkedik a FR 4. Kiáltványi pontjához. A szervezők szeretnék, ha a konferencia hozzájárulna az olyan ma is hordható viseletek népszerűsítéséhez, amelyek a hagyományos formákat, motívumokat őrzik. A programhoz kiállítás és divatbemutató is kapcsolódik.

Seminar – Craftsmanship and heritage in the heart of fashion: A nemzetközi online szemináriumon divatszakemberek, oktatók, kutatók osztják meg tapasztalataikat, tudásukat, jógyakorlataikat a kézművesség, hagyományőrzés és a divat relációjában. A szemináriummal a szervezők további célja, hogy platformot biztosítsanak a további együttműködésekhez a témában. A programon a világ különböző pontjain élő szakemberek prezentálnak, hallhatunk előadásokat görög, indiai, guatemalai előadóktól is.

A Fashion Revolution Hungary együttműködik a görögországi core teammel, akik szintén a Kiáltvány 4. pontját dolgozzák fel a divatforradalom hetén. Fő témájuk a kulturális örökség és kézművesség a női szerepvállalás mentén, amit többek között a Wear Your Origins Awardon is képviseltetnek.

Időpont: 2023. ápr. 24., 10:00 – 13:00.

KONFERENCIA

Kézművesség és örökség a divat szívében – A konferencia előadói között szervezetek képviselői, népi iparművészek, tervezők, kézművesek, oktatók szerepelnek, akiket érzékenyen érint ennek a szakmának a jövője és szeretnék a fiatalokat is inspirálni, hogy érdemes ezekkel az értékekkel – akár az öltözködésük, ruhavásárlások során is – foglalkozni. A FR fő kérdése: #WhoMadeYourClothes” – szeretnék, ha minél többen feltennék ezt a kérdést és tisztelnék azokat az alkotókat, aki szakmai alázattal, türelemmel készítik ezeket a ruhákat és kiegészítőket.

Helyszín: BKIK, 1013, Budapest Krisztina Krt. 99., VII.em. Széchenyi terem. Időpont: 2023. ápr. 25., 14:00 – 18:00.

DIVATBEMUTATÓ

Kézművesség és örökség a divat szívében: A Fashion Revolution Hungary és a BKIK szervezésében valósul meg a FRW egyik kiemelt eseménye, a divatbemutató. A show-n azok a tervezők, alkotók mutatják be kollekciójukat, akik számára fontos a hagyományőrzés beillesztése a kortárs divatba. A kifutón az alábbi tervezők kollekciói láthatóak majd: Stumpf Imre (Stumpf Imre Couture) – női szabómester, divattervező; Navona Rózsa (Navona Fashion) – divattervező; Kocsis Angéla (Kétfecske) – női szabó, újrahaszonsító tervező; Papp Zsófia – divattervező.

Helyszín: Márai Sándor Művelődési Ház (1013 Budapest, Krisztina tér 1.), kapunyitás: 2023. ápr. 25., 18:45.

KEREKASZTAL – BESZÉLGETÉS

Kézművesség és örökség a divat szívében: A kézműves szakma képviselői kiöregedőben vannak, az új generáció pedig nem érdeklődik a hasonló szakmunkák iránt motiváció, valamint megfelelő oktatás és támogatás híján. A Fashion Revolution Hungary szeretne párbeszédet és együttműködést teremteni, továbbá motiválni a fiatal generációt, hogy becsülje a mesterségbeli tudást, a kézművességet és a hagyományokat a divatban. A beszélgetés résztvevői: Mányiné Dr. Walek Gabriella az FRH országkoordinátora, Papp Zsófia és Navona Rózsa tervezők, valamint Tóth Erika Katalin viseletkészítő szabómester, szakértő, pedagógus, a BKIK Kézműipari Tagozat alelnöke.

Időpont: 2023. ápr. 26., 15:00. Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem, B épület, 40-es terem.

NYITOTT MŰHELY

Tradíció, egyedi hímzett technikák, mai modern divat: Bemutatkozik a Booms design szabóság: a régi korokban, abban az időszakban, amikor nem a túltermelés jellemezte a gazdaságot, a saját szabóságnak kiemelt szerepe volt. Ezt a vonalat követve, a látogatók betekintést nyerhetnek abba, hogy miként kombinálható a kortárs divat és a hímzett technikák a megrendelő egyedi igényeihez illeszkedve. Ambrus Szilvia 2023. április 27-én 17:00 órától várja az érdeklődőket műhelyében.

Helyszín: 1072, Budapest, Rákóczi út 38. (az udvarban).

CSIPKEHÁZ BEMUTATÓ

Kézművesség és a csipke a divat szívében: A kortárs divatban a tervezők előszeretettel használnak különféle csipkéket díszítő elemként kollekcióikban. Nem mindegy azonban, hogy ezek a csipkék hol és hogyan készülnek. Ezen a programon a vertcsipke története egy autentikus környezetben, Révész Márta népi iparművész által létrehozott cserkeszőlői Csipkeház állandó kiállításán ismerhető meg.

Helyszín: Csipkeház, 5465 Cserkeszőlő, Szabadság út 2., Időpont: 2023. ápr. 28., 10 óra.

A programsorozat a Fashion Revolution mozgalom évente megvalósuló, kiemelt kampánya, amely hét napig a fenntartható és etikus divatra irányítja a figyelmet. 

FRH Weboldal: www.fashionrevolution.org/hungary/

FRH Instagram: www.instagram.com/fashionrevolutionhungary/

FRH Facebook: www.facebook.com/fashionrevolutionhungary/