Search
szerda 22 május 2024
  • :
  • :

Indul a Budapest Táncfesztivál

A tavasz ritmusa – indul a Budapest Táncfesztivál

A Táncfesztivál részleteiről sajtótájékoztatón számolt be Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész és koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője, Nemes Zsófia, a PR-Evolution Dance Company vezetője, koreográfus és Novák Péter, rendező-koreográfus.

A 2023-as Budapest Táncfesztivál kihagyhatatlan programokat kínál azoknak, akik nem csak a kortárs tánc legjobb előadóit keresik, hanem a legizgalmasabb újdonságait is. Árnyjáték és vonósnégyes, Jim Morrison dalai, Shakespeare, Bizet és Mozart operaadaptációk – csak néhány érdekesség a 23. évfordulóját ünneplő táncünnep előadásai közül, amelynek keretében Olaszország és Izrael legnevesebb táncegyütteseivel és a legnagyobb magyar társulatok előadásaival várja április 27. és május 6. között a Nemzeti Táncszínház az érdeklődőket.

Az idei fesztivált április 27-én az olasz táncélet meghatározó alakjával, a több mint 40 éve működő Aterballettoval nyitják meg.

A táncegyüttes Eyal Dadon, valamint a Diego Tortelli koreográfusok által jegyzett YELED / SHOOT ME című előadásával érkezik Budapestre, hogy a tizenhat csodálatos táncosuk tolmácsolásában, egy különleges utazásra invitálja a nézőt a gyermeki egzotikum világába.

Május 1-én és 2-án szintén egy neves, nemzetközi együttest köszönthetünk a Táncszínházban. Az izraeli táncművészet nagykövete, a Vertigo Dance Company Noa Wertheim Pardes című új, spirituális alkotásával érkezik, melyet a pandémia okozta bezártság hívott életre. Az előadás zenéjét Itamar Doari, a világhírű ütőhangszeres művész szerezte.

A két izgalmas előadás a Húsvéttól Szent Iván éjjeléig tartó világszínházi találkozó, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia programjának is része.

Természetesen nincs fesztivál a magyar táncélet kiválóságai és a tánc legnagyobb ünnepe nélkül.

Április 29-én, a tánc világnapján közös Gálaműsorra készül a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Nemzeti Táncszínház, a program része „Az évad legjobb alkotója” díját elnyert koreográfus előadása mellett a teljes szakma ünneplése: díjat kapnak végzős növendékek, pályakezdő és már elismert előadóművészek, táncpedagógusok, neves alkotók.

A fesztivál egyik különlegessége, hogy a hazai táncegyüttesek egytől egyig premierekkel érkeznek.

A siker kapujában című különleges esten két sokoldalú, fiatal művész mutatkozik be. Safranka-Peti Zsófia és Halász Gábor, itthon és külföldön egyaránt elismert, számos díjjal kitüntetett alkotó-koreográfusok, akiktől két-két egyedülálló és különleges koreográfia lesz látható. A PR–Evolution Dance Company Vörösmarty Mihály jól ismert drámai költeményét, a Csongor és Tündét mutatja be. Nemes Zsófia egyszerre érzékeny és humoros koreográfiájában új környezetbe költöznek a szerelmesek, ahol egyre mélyebbre merészkednek a képzelet és a fantázia birodalmában. A Nomád Nemzedék Társulat egy egyedülálló színpadi adaptációval robbantja fel a színpadot, Mozart egyik legismertebb operája nyomán, melyet Novák Péter, a sokszínű alkotó-előadó álmodott meg. A Varázsfurulya című előadásban a magyar népdalé és a néptáncé a főszerep, de az összművészeti alkotásban helyet kap Csokonai Vitéz Mihály költészete, árnyjáték és egy vonósnégyessel kiegészülő folklórzenekari kíséret is. A Feledi János – Feledi Project egy különleges atmoszférát teremtő előadást tűz műsorra, mely Prosper Merimée Carmen című novellája nyomán született. A Car(wo)men című klasszikus és kortárs elemeket magába foglaló produkció öt női előadó tolmácsolásban kel életre, akik által a nőiség horizontja egyedülálló harmóniává válik a színpadon.

A zárónapon a Szegedi Kortárs Balett koronázza meg a 2023-as Budapest Táncfesztivált, akik legújabb Lear című darabjukkal érkeznek, hogy ismét elkápráztassák a budapesti közönséget. A tragikus és összetett shakespeare-i klasszikust az együttes művészeti vezetője, a Kossuth-díjas Juronics Tamás állítja színpadra.

A sajtótájékoztatón közreműködött Safranka-Peti Zsófia, független táncművész és alkotó, aki a Layers című szóló koreográfiájából mutatott be egy részletet.

Az eseményen részt vettek még a fesztivál programjában szereplő társulatok vezetői, és videóüzenetben bejelentkeztek a fesztiválon fellépő külföldi produkciók táncosai is.

A 2023-as Budapest Táncfesztivál fő támogatója a BÁV ART Zrt.