Search
csütörtök 28 március 2024
  • :
  • :

Budapest 150. évfordulójára készül a Margitszigeti Színház

Ünnepi nyitány Budapest tiszteletére

Budapest 150. évfordulójára készül a Margitszigeti Színház. Egy világsztárral, Daniel Lozakovich hegedűművésszel nyitja meg a júniust. A hagyományosan megrendezett klasszikus zenei nyitókoncert hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral évről-évre elvarázsolja a közönséget.

Az előadás nyitásaként Caramel egy 150 főből álló gyermekkórussal adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmeslevélként is értelmezhető.

Az estét Daniel Lozakovich a nemzetközi hírű virtuóz fenséges muzsikálása teszi majd igazán különlegessé. Lozakovich az egyik legizgalmasabb játékú hegedűművész, aki a világ legnagyobb színpadain arat hangos sikereket. A méltán világhírű zenész elmélyült, kiegyensúlyozott, mindenfajta túlzástól mentes játékát hallva, olyan, mintha valami földöntúli csodában lenne részünk.

A klasszikus zenei nyitókoncertet évről-évre a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen álmodja meg a Margitszigeti Színház. Az est karmestere Káli Gábor.

A koncert: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/nyitokoncert-nemzeti-filharmonikus-zenekar-kozremukodik-daniel-lozakovich-hegedumuvesz/

Olyan művek hangzanak majd el mint Dohnányi Ernő Ünnepi nyitánya, Camille Saint Saëns: III., h-moll hegedűversenye és Csajkovszkij V. szimfóniája.

A Margitsziget méltó színhelye a 150. születésnapját ünneplő Budapestnek. A történelmi, titkokkal teli kert a legromantikusabb, a művészeknek folyamatos ihletet adó helyek egyike, a városnak levegőt adó tüdeje. A 85 éve működő Margitszigeti Szabadtéri Színpad a hazai és nemzetközi művészek találkozóhelye, ablak a világra. A tradíció és az innováció műhelye. Egy hely, amiben minden generáció az örömét leli.

A Margitszigeti  Szabadtéri Színház 2023. évada

A Margitszigeti Színház évről-évre világhíres operasztárokat hív Operagálájára. Idén két olyan hang érkezik, amely eléri a csillagokat! Pretty Yende és Nadine Sierra szopránját Párizs, New York, London, Bécs kiemelt operaházai után Budapesten is élvezheti a közönség. A Golden Age Operagála repertoárján Verdi, Bellini, Rossini ismert dallamai mellett olyan népszerű dalok kerülnek repertoárra, mint a „A boy like that” a West Side Storyból vagy épp az „As Time Goes By” a Casablancából.  Az opera-előadáson a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre.

A műfaj szerelmesei, a tavaly hangosan ünnepelt Attila operabemutató után, idén is hatalmas élménnyel gazdagodhatnak. A különleges látványvilággal és rendezéssel színre vitt előadás – a nagy sikernek köszönhetően – 2023-ban is színre kerül.

Idén Petőfit ünnepeljük, így a Margitszigeten sem maradhat el a nagy költőnk életének jelentősebb pillanatait bemutató Szabadság, szerelem! című előadás a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel.

A musical műfajának rajongóit sem hagyja a színház élmény nélkül. A Báthory Erzsébet opera-musical, a 2012-es ősbemutató után, 2023 nyarán ismét színpadra kerül a Margitszigeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként, neves főszereplőkkel. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal közös szabadtéri bemutató pedig egy népszerű operett lesz. A Luxemburg grófja Szente Vajk rendezésében, sztár szereplőgárdával kerül bemutatása júliusban.

Sokunk kedvenc bulis dalát, a Bamboléot is elénekelhetik a nézők ezen a nyáron közösen a Margitszigeten, hisz a Chico & the Gypsies egy hamisítatlan világzenei koncert-showt ígér. A könnyed kikapcsolódást szeretőket további koncert-show is várja: Hazánk legnépszerűbb dívája, a finom nőiességéről ismert énekesnő, Zséda lép színpadra a szabadtérin.

Szerelem, érzékiség, szenvedély, azaz a Rómeó és Júlia balett, az örök klasszikus. A Prokofjev zenéjére készült balett, most új rendezésben, kirobbanó energiákkal kerül színre a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten.

És továbbra is tánc! TANGO WITH THE STARS! Az ország legnépszerűbb, a televíziós show-műsorokból megismert versenytáncosai, versenybajnokai Astor Piazzolla, a tangó királyának műveiből álló esten varázsolják el a közönséget.