Search
szerda 24 április 2024
  • :
  • :

30. alkalommal lehet jelentkezni a Virágos Magyarország díjra

Ismét virágba borulnak a települések

Immáron 30. alkalommal kelnek versenyre a települések a legvirágosabb címért. Az ország legpatinásabb és legnépszerűbb környezetszépítő versenye, a Virágos Magyarország május 2-től újra várja az önkormányzatok jelentkezését. Idén kiemelt szerepet kap a fenntarthatóság és a környezetszépítés mellett a közösségépítés is.

Meghirdette a környezetszépítő versenyét a Virágos Magyarország verseny szervezőbizottsága és a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelyre június 15-ig várják a helyi közösségek pályázatait.

A 30. évforduló fontos mérföldkő a folyamatosan megújuló és évről – évre egyre több önkormányzatot és szakmai szervezetet megmozgató verseny életében. Nemcsak jubileumi arculatot kap a kezdeményezés, de a verseny történetét feldolgozó ünnepi kiadvány is készül, illetve jubileumi díjat is átadnak idén. Továbbá – a Magyar Díszfaiskolások Egyesülete közreműködésével – ebben az évben minden pályázó település egy – egy emléktáblával és facsemetével lesz gazdagabb.

Virágos Magyarország igazi sikertörténet, amely egyszerre szól a környezetünkre irányuló figyelemről és törődésről, illetve a közösségek erejéről. Mozgalmunk folyamatosan megújul, ráadásul évről – évre egyre fontosabb szerepet kap a pályázatokban a fenntarthatóság, ezt idén az új, tematikus díjainkkal is igyekszünk kifejezni – mondta Borbás Marcsi, a verseny fővédnöke.

Idén először osztják ki az Év Zöld Innovációja díját, mellyel a fenntarthatóság fontosságára hívják fel a figyelmet. A jubileumi évben megújult Virágzó közösség díjra helyi virágosítási, környezetszépítő versenyekkel lehet pályázni.

Ugyancsak újdonság, hogy keresik az Év virágos városi, illetve falusi sétáját is, mellyel a környezetszépítő verseny turisztikai arcélét is erősítik. Erre a díjra olyan városnéző programokkal lehet nevezni, amelyek a településekhez kötődő történeti kertekre, nevezetes fákra is ráirányítják a látogatók tekintetét. Emellett továbbra is díjazzák az Év fasorát és Év óvodakertjét, illetve a Legvirágosabb főteret is.

2023-ban ismét öt, hagyományos települési kategóriában hirdetik meg a versenyt – a kis falvaktól a nagyvárosokon át a fővárosi kerületekig.

Az önkormányzati versenyről a https://viragosmagyarorszag.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők, illetve érdemes követni a kezdeményezés Facebook oldalát is.

Immár negyedik alkalommal jelentkezhetnek a határon túli magyarlakta települések is zöld közterületeikkel.

Idén ismét nagy hangsúlyt fektet a szervezőbizottság a települések személyes bejárására, az elért eredmények helyszíni megismerésére, illetve a szakmai eszmecserére és tanácsadásra, amellyel rendre élnek is a települések.

További információ:

www.viragosmagyarorszag.hu

facebook.com/viragosmagyarorszag

https://www.youtube.com/ViragosMagyarorszag

A Magyar Turisztikai Ügynökség

A turizmus Magyarország stratégiai fontosságú ágazata. 2022-ben mintegy 100 ezer vállalkozás működött ezen a területen, amelyekben több mint 400 ezer munkavállaló dolgozott. Tavaly 14 millió vendég közel 40 millió vendégéjszakát töltött a hazai szálláshelyeken, az ágazat a GDP mintegy 12 százalékát állította elő. A turizmus versenyképességének erősítése érdekében jött létre 2016-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség, a turisztikai ágazat kormányzati szervezete. Feladata a turizmusfejlesztés irányítása, stratégiájának meghatározása, a hazai és a küldőországokban folyó szakmai munka koordinációja, az országmárka fejlesztése, belföldi és nemzetközi kommunikációs és értékesítési kampányok lebonyolítása. Az MTÜ a hazai szakmai szervezetekkel együttműködve végzi feladatát, növeli Magyarország turisztikai versenyképességét, és aktívan hozzájárul ahhoz, hogy országunk még vonzóbbá, élményekben gazdagabbá váljon mind a külföldi, mind a belföldi utazók számára. Stratégiai cél, hogy hazánk Közép-Európa vezető turisztikai desztinációjává váljon, valamint, hogy az ágazat GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása 2030-ra 16 százalékra növekedjen.

További információ: igyutazunk.hu