Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Virtuális Erőmű Program

Virtuális Erőmű Program XIII. díjátadó Gálája  

Kőrösi Csaba az ENSZ Közgyűlésének elnöke New Yorkból köszöntötte a Virtuális Erőmű Program (VEP) XIII. Parlamenti díjátadó gáláján résztvevőket. Az eseményen miniszter-helyettesek és magas rangú közjogi méltóságok egész sora vett részt a díjazottak mellett, ezzel is jelezve: a klímaváltozás és a  fenntartható fejlődés ügye mára a legmagasabb szintű nemzetközi és hazai közérdek.

Az elnök méltatta a VEP eredményeit, résztvevőit és támogatóit. Gratulált a VEP vezetőinek, hogy kitartanak fenntarthatósági küldetésük mellett, mellyel egy jobb és élhetőbb klímájú világot hozhatnak létre. Mint mondta, a VEP a téma egyik iránymutató példája.

A VEP tulajdonosa, Molnár Ferenc, aki 2022-ben Egyetemi Kutatóintézetet is alapított a program tudományos hátterének megerősítésére, bejelentette, hogy a VEP, hazánk első számú zöld erőműve átlépte az 1.000 MW méretet 2022 végére, amely 2021-hez képest 20%-os növekedést jelent, s ezzel a Virtuális Erőmű megerősítette 2. helyét Paks mögött az erőművi rangsorban. A VEP ilyen növekedési ütemmel a tervezett 2050 helyett már 2030-ra hazánk legnagyobb erőműve lehet.

A program korábbi fővédnöke, Áder János, volt köztársasági elnök és Jádi Enikő, aki közel 10 éve a VEP háziasszonya, kapták meg az első, ezzel hagyományt teremtő „nagykövet”-i díjakat, mint azok, akik az utóbbi évtizedben a legtöbbet tették a program sikerességéért és megismertetéséért.

Szili Katalin a VEP örökös védnöke, egyben a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács tiszteletbeli elnöke kiemelte: a VEP eredménye azért is egyedülálló, mert nem csupán tovább tudták vinni a több mint 10 éve töretlen növekedést, de – már egy kiemelkedően magas bázisról – emelték annak dinamikáját is, és ezzel 2022. végére elérték az 1.000 MW lélektani határt jelentő fosszilis energiát kiváltó, auditált megtakarítási méretet. Ezzel két megyényi éves energia-használati, egyben CO2 megtakarítást realizálnak.

A megvalósult és ezzel a zöld erőművet növelő beruházási eredmények mellett a VEP 2022- ben számos egyéb, kiemelkedő eredményt ért el – tette hozzá Molnár: az állami blokk  legnagyobb eredménye, hogy az erőmű stratégiai együttműködést indított el az Országos Kórház Főigazgatósággal (OKFO), melynek eredményeképpen már idén a kórházak közel fele belépett a VEP-be (45 intézmény), és még idén elindul a 2. ütem, melynek célja, hogy 2023 végére minden kórház legalább energia-tudatos VEP-intézmény legyen.

Az önkormányzati együttműködésben Pest, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megye teljesített a legjobban – ezekben az önkormányzatok 15-20%-a lépett be idén a VEP-be. Fejér megye átlépte az 50%-os VEP-es lefedettséget, melyet az év vége előtt önálló, FEVEP alapítással is megkoronázott, helyszínt biztosítva az első Fejér megyei díjátadónak is. Több száz önkormányzati SECAP és klímastratégia és egyéb fenntarthatósági elemzés is készült 2022- ben a VEP szakértői műhelyében – ezzel ezen a piacon is abszolút vezetővé vált az erőmű. A vállalati blokkban idén a nagyvállalatok taroltak: közel 100 nagyvállalati zöld projekt valósult meg VEP partnerségben több mint 100 Mrd-os összértékben.

A legkiemelkedőbb eredményeket a MOL és a Saint Gobain partnerség hozta, melynek nemzetközileg is mérhető eredményei vannak. De azért a több 100-as KKV-s beruházási szám is impozáns – főleg, hogy

a KKV-k esetében mindez állami és uniós támogatás nélkül, piaci modellben kellett, hogy létrejöjjön.  A VEP tulajdonosának szívéhez legközelebbi, lakossági fronton történt meg a legnagyobb áttörés – emelte ki Molnár: közel 100 e új személyes és ezt is jóval meghaladó online aktív elérés és közel 500 e fős új passzív elérés mellett az ország legnagyobb zöld szemléltformálási programjává is vált a VEP – ebben a MAVÍZ és az ország legtöbb Vízügyi cége is partnere volt.

Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft.

Döntés született arról, hogy közel egy éves tárgyalás sorozatot követően a VEP-et üzemeltető Mi6 Nkft a Kodolányi János Egyetemmel közösen új, regionális piacvezetői ambíciókkal induló egyetemi Fenntarthatósági és Klímavédelmi Kutató Intézetet alapít meg még 2022. decemberében. Ezzel a VEP és társprojektjei a teljes oktatási paletta tantárgyainak részévé válnak és megerősödik a VEP tudományos háttérbázisa is. És ami talán még ennél is fontosabb lehet a jövőre vonatkozóan: a VEP munkatársai, Big4-os szakértőkkel és a Saint Gobain piaci modellezőivel közösen elkészítették Magyarország új, innovatív, fenntarthatósági szemléletű lakossági és KKV-s rezsicsökkentési programját, annak teljes pénzügyi elemzésével, melyben 0 Ft önrész melletti, innovatív ESCO modellel akár 1,5 M lakossági és 250 e KKV-s ingatlan újulhat meg 10 éven belül, ha a Kormány is támogatja a javaslatot, melyet, annak teljes leiratával együtt a VEP tulajdonosa megküldött Magyarország miniszterelnökének – szíves felhasználásra, felajánlva az együttműködéshez a VEP teljes szakmai hátterét és kapacitását.

Ha ez a projekt eredményes lenne, az nagyobb közgazdasági eredményt hozna, min Paks 2, vagy a teljes 7 éves uniós ciklusforrásainak teljes gazdasági hatása – miközben az ország 2030- ra elérné az energia-függetlenséget és piaci árszint mellett is kb. feleződne a lakosság és a KKV-k rezsije.