Search
péntek 29 március 2024
  • :
  • :

Filharmónia Magyarország- Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

A con spirito szó szerinti jelentése, „lélekkel”. Ez egyrészt jelöli azt a részt egy zenei műben, ami „lelkesedéssel adandó elő”, másrészt utal a Szentlélek kiáradására, amit pünkösdkor ünnepel a keresztény egyház – tudtuk meg Szamosi Szabolcstól, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatójától.

Filharmónia Magyarország- Con Spirito Egyházzenei Fesztivál

Nem véletlen tehát, hogy a Filharmónia Egyházzenei Fesztiválja ezt a nevet viseli, hiszen tökéletesen írja le a zenében és a vallásban egyaránt megjelenő lélek fogalmát és annak fontosságát. A magyar kultúrában több szokás kötődik a pünkösdhöz, ezért a programsorozatban 2023-ban a népzene és az egyházzene kapcsolata kerül a középpontba.

Ennek szellemében olyan híres magyar és külföldi, népzenéhez kötődő fellépők lesznek majd láthatók és hallhatók a fesztiválon, mint Sebestyén Márta, Szokolay Dongó Balázs, Bodrogi Éva, Berecz András, Erik Rydvall, Gunnar Idenstam, a Nemzeti Énekkar, az Anima Musicae Kamarazenekar vagy a Schola Gregoriana Bratislavensis.

Kecskeméten Gunnar Idenstam és Erik Rydvall a skandináv szakrális népzenék izgalmas világába kalauzolják a hallgatóságot május 24-én az orgona és a nyckelharpa segítségével, mely egy tradicionális svéd népi hangszer, hazánkban igazi kuriózumnak számít. Vendégelőadóként lép fel vel a svéd duóval Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész. Ezen kívül a művésznő hallható lesz még Szamosi Szabolcs orgonaművésszel közös produkciójában Komárnoban május 25-én, valamint Balatonbogláron május 26-án.

Fellépéseit május 22-én Budapesten a Hegyvidéki Kulturális Szalonban egy izgalmas beszélgetés előzi meg. A műsorvezető vele és édesanyjával, Sebestyénné Farkas Ilonával, vagy ahogy sokan hívják: „Mona nénivel” többek között azt fejtegeti majd, hogy vajon milyen hasonlóságok és különbségek, kapcsolódások és ellentétek találhatóak az egymás mellett élő két műfaj: az egyházi zene és a népzene között. Míg a vallásos tartalmak az egyikben, a hétköznapi élet örömei és bánatai a másikban jelentek meg, hatottak is egymásra és segítették is egymás továbbélését. Mesélnek majd e zenei csodákról, amelyet Sebestyén Márta énekhangjában, sajátos egyéni stílusa is őriz.

Schola Gregoriana Bratislavensis tolmácsolásában gregorián énekek csendülnek fel a Graduale Triplexből és Graduale Novumból. A műsort Berecz András ének- és mesemondó „Evezők csillaga” c. műsora teszi teljessé, melyben népi egyházi énekeket, archaikus népi imádságokat, zsoltárokat énekel.  Műsora a Megváltás útját követi a betlehemi jászoltól, kereszthalálon át a Feltámadásig. Énekeit rövid, talányos, vidám mesékkel tarkítja. Kedves kutatási területe a szentség és a humor érintkezési területe: hol nem oltják ki egymást, végső soron – milyen is a köztünk lakó Teremtő mosolya? Fellépéseik május 20-án Sopronban, május 21-én Győrben kerülnek megrendezésre.

Szokolay Dongó Balázs, Bársony Péter, Bodrogi Éva és Szokolay Ádám 2022-re megérett koprodukciója sok éves közös zenei barátságra tekint vissza. Fohász című új, közös projektjük Szokolay Dongó Balázs legújabb kompozícióit veszi alapul, melyben magyar népénekek, középkori egyházi melódiák és saját dallamok kerülnek fókuszba. A duda folyamatos hangja, a furulyák fasípjai, játékuk díszes hajlékonysága a zongora hangjainak fürdőjében az ének misztériumával karöltve, a brácsa rusztikus hangszínével feldíszítve: ez az igazi fohász, mely betölt Földet és Eget, szívet és teret. Ez a különleges program május 24-én a Pécsi Bazilikában és május 25-én Szegedi Dómban lesz hallható a közönség számára.

Békéscsabán május 23-án többek között a Nemzeti Énekkar és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában élvezheti a nagyérdemű a Misatango néven híressé vált művet, amit több mint 15 évvel ezelőtt írt Martin Palmerí argentin zeneszerző. A mű érdekessége, hogy az egész világot bejárta, a mai napig egyre több helyen adják elő, izgalmas hangzása már a Vatikán falain belül is sikert aratott.

Szent Efrén férfikar és a Muzsikás együttes is fellép a különleges helyszíneken rendezett, egyházzenéhez kapcsolódó népzenei programsorozatban.

Részletes program a Filharmónia Magyarország honlapján:

https://filharmonia.hu/fesztivalok/egyhazzenei-fesztival/