Search
szombat 13 július 2024
  • :
  • :

Magyarok Európáért

Magyarok Európáért díjakat adtak át

Május 9 -én ünnepeljük az Európa-napot, amely az európai béke és egység ünnepe. Az idei Európa-nap alkalmából Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint Miksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetője adta át a Magyarok Európáért díjakat.

Az idei év egyik díjazottja, Csitei Tímea 2014 óta a Veszprém vármegyei Europe Direct iroda vezetője, és az iroda befogadó szervezetének, a Veszprém Vármegyei Kereskedelemi és Iparkamarának munkatársa. Az elmúlt kilenc évben rendkívül nagy elkötelezettséggel vezette az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete hozzájárulásával működő Europe Direct irodát, és az ország egyik legsikeresebben működő Europe Direct központjává tette. Pozitív és proaktív hozzáállásával, szakértelmével kiemelkedik a vármegyei Europe Direct irodák vezetői közül. Célcsoportokra szabott több száz rendezvény ötletgazdája, amelyeket az iroda önállóan, vagy szakmai, oktatási, illetve civil partnereivel együttműködésben valósított meg.

Irodavezetőként vallja, hogy a siker kulcsa a szinergiákban rejlik, így aktívan együttműködik a régióban jelen lévő uniós hálózatok képviselőivel is. Hazai és nemzetközi fórumokon számos alkalommal magas szakmai hozzáértéssel képviselte a hazai EU-s tájékoztató irodák hálózatát.

A 2023-as másik díjazott Mondik Gábor, a Kreatív Európa Iroda ügyvezető -helyettese, a Kultúra ág vezetője. 15 éve foglalkozik a kultúrához kapcsolódó uniós programok hazai támogatásával, tájékoztató munkáját a Kultúrpont Irodában kezdte 2008-ban, programkoordinátorként. A kultúra iránti elkötelezettségével, kiváló szakértelmével, pozitív hozzáállásával kivívta az uniós tájékoztató irodák, valamint a szélesebb közönség elismerését.

Számos magyarországi és nemzetközi szakmai rendezvény ötletgazdájaként, megvalósítójaként és résztvevőjeként küldetésének tekinti, hogy a fiatal generációt külön megszólítsa, és felhívja figyelmüket az európai kultúra sokszínűségére, a nemzetközi együttműködésekben rejlő értékekre. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Werk Akadémia meghívott előadója kulturális menedzsment témakörben.

A Magyarok Európáért díj az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Igazságügyi Minisztérium közös elismeréseként azok részére adható, akik hosszú időn keresztül folytatott kiemelkedő teljesítményükkel képviselték és terjesztették az Európai Unió alapértékeit Magyarországon, és jelentősen hozzájárultak Magyarország sikeres európai uniós tagságához. A díjat első ízben 2017-ben adták át a május 9-i Európa-nap alkalmából.

Az Európa-nap története Robert Schuman 1950. május 9-én tett nyilatkozatáig nyúlik vissza. A francia külügyminiszter ebben olyan politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely elképzelhetetlenné teszi a kontinens országai közötti háborút. Ez a nyilatkozat vezetett az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó 1957-es római szerződések aláírásához, így a mai Európai Unió megszületéséhez is. Az évfordulót EU-szerte Európa-napként, az európai béke és egység napjaként ünneplik.