Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

VéNégy Fesztivál

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy június 22. és 25. között tizedik alkalommal kerül megrendezésre a Dunakanyar legnagyobb összművészeti fesztiválja, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. Világsztárokat felvonultató, több, mint félszáz zenei programmal, VR színházi attrakciókkal és családi programokkal várják az érdeklődőket. A jubileumi fesztivál része a 10. Színházi Olimpiának, amelynek keretén belül egy-egy kimagasló cseh, szlovák, és lengyel színházi előadást, valamint utcaszínházi produkciókat láthat a közönség Nagymaroson.

A sajtótájékoztatón Kis Domonkos Márk fesztiváligazgató visszaemlékezett a kezdetekre. Majd azzal folytatta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan a szervezők idén is fenntartják a színházjegy akciót, amelynek keretén belül a fesztiválra látogatók kedvezményes áron tudnak jegyet váltani. „Fontos missziónk, hogy minél több emberrel sikerüljön megismertetni és megszerettetni a színház élményét. Ez hívta életre az akciót, miszerint a színházjegyet váltott nézőink az előadás megtekintése után ingyenesen látogathatják a többi programot, koncertet, valamint utcaszínházi produkciókat.” – emelte ki a fesztiváligazgató.

Nagymaroson június 22-én ünnepélyes keretek között veszi kezdetét a 10. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó. A megnyitóra a Fővárosi Nagycirkusz egy látványos kötéltánc villám-performansszal készül. Egy artistaművész fog átsétálni a fesztivál felett kifeszített drótkötélen, jelképezve a különböző művészeti ágak, valamint a múlt és a jövő közötti hidat.

Vidnyánszky Attila arról beszélt, hogy javában zajlanak a Színházi Olimpia eseményei szerte az országban, a résztvevő fesztiválok közül az egyik legizgalmasabb programot a VéNégy Fesztivál rakta össze. A fesztiválon megvalósuló összművészeti összefogás egy több évtizedes vágy beteljesülése.

A jubileum alkalmából, valamint a 10. Színházi Olimpia részeként minden eddiginél színvonalasabb produkciókat láthat a közönség. A nyitónapon a Feledi János-Oláh Dezső Vibratone Quartet: Esszencia című előadás mutatkozik be. Élőben csendül fel a 15 magyar parasztdal ütőhangszerre, bőgőre és zongorára készített adaptációjában. Másnap az Olomouci Morva Színház: Vérnász című táncelőadása lesz látható. Lorca prózában és versben írt szavai ezúttal a mozdulatok, a zene, a színek és az árnyékok által kelnek életre. A világhírű lengyel társulat, a Song of the Goat visszatér a VéNégyre, ezúttal egy különleges rock-opera performanszt hoznak, Szophoklész: Antigonéját a zene, a szavak, a kortárs tánc és a mozgás eszközeivel értelmezik újra. Az ókori görög költészet ritmusa középkori üstökön szólal meg. A zárónapon a Kassai Állami Színház unikális táncszínházi előadása, a Milada Horáková lesz látható Ondrej Šoth rendezésében.

Szintén a Színházi Olimpia részeként esténként grandiózus utcaszínházi produkciók kápráztatják el a közönséget. A krakkói KTO Színház képzeletbeli utazásra visz a gyerekkor varázslatos világába. A gólyalábasok, az óriás-fantáziaképek és látványos pirotechnikai elemek mellett igazi kuriózumként egy eredeti, 1926-os Benz kabrió is begördül Nagymarosra. A cseh V.O.S.A Színház egy gigantikus, 5 méter magas, 8 méter hosszú és 350 kg súlyú fém oroszlánnal érkezik. Az álmok titkos kertjébe kalauzolnak, ahol élő zene kíséretében fedezhetjük fel az óriásbábok, a világító virágok, medúzák és az élő tűz birodalmát.

Szlovákia első kortárs cirkuszi formációja a Younák Cirkusz a színház, a cirkusz és a folklór egyedülálló ötvözeteként a legismertebb szlovák hős, Juraj Jánošík betyár legendáját hozza el. A V4-es produkciókon túl Ukrajnából érkezik a Lembergi Voszkreszennij Akadémiai Színház, amely Ukrajna történelméről mesél Tarasz Sevcsenko író, költő, az ukrán nemzet szellemi vezetőjének sorsán keresztül. A mozgó gépszerkezeteket, égő díszletelemeket és pirotechnikai effekteket alkalmazó látványos, mégis költői vízió az ukrán nép függetlenségért vívott örökös harcát mutatja be.

Minden képzeletet felülmúló virtuális utazásra csábít minden nap 14 és 18 óra között a VR színház. Az egyedülálló virtuális valóság-élményt kínáló filmek jóvoltából a néző ellátogathat Tadeusz Kantor Gimnázium című filmjének elhagyatott tornatermébe, elmerülhet a víz alatti világban a legendás „lengyel Titanic”, az MS Piłsudski elsüllyedt roncsai nyomán, felléphet a világhírű Cirque de Soleil társulattal, vagy a Space Explorers résztvevőjeként eljuthat a nemzetközi űrállomásra.

A fesztivált egy nemzetközi workshop előzi meg a V4-es országok színművészeinek közreműködésével, valamint Balázs Zoltán színész, rendező vezetésével. A kreatív tréningen résztvevők 2023. június 18. és 21. között az Aranybogár-módszerrel ismerkedhetnek meg. A közös munkából született produkciót a fesztivál nyitónapján tekintheti meg a közönség.

A kultúra, mint olyan Isten kaleidoszkópja. A VéNégy Fesztivál maga is egy kaleidoszkóp, számos programjával és közösségteremtő erejével olyan energiákat mozgósít, ad, amely hosszú távon is érezteti hatását, az elmagányosodás elleni gyógyír – mondta Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

A visegrádi négyek országaiból érkező zenei formációk és a hazai élvonal koncertjei mellett a fesztivál sztárfellépője a holland énekesnő, KOVACS lesz. KOVACS a 2016-os magyarországi fellépése óta először tér vissza hazánkba, a nyitónapon egy igazi soul díva fog színpadra lépni és elvarázsolni a közönséget. Szintén Hollandiából érkezik a Kraak & Smaak, a nyitónapon lép színpadra a cseh Kill The Dandies! és az osztrák Cari Cari. A lengyel énekesnő, Ina West, valamint a szlovák duó, a Lash & Grey koncertje is kuriózum lesz. A hazai élvonal is a Dunakanyarnak veszi az irányt, köztük az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt. A line-up-ot színesíti még Ajsa Luna, Bérczesi Robi és Frenk duója, Co Lee, Dánielfy, Gyuris, OIEE, valamint Saya Noé. A Hangfoglaló Programban résztvevő ifjú tehetségek is helyet kaptak, köztük aZorka, aki a fesztivál sajtótájékoztatóján egy dallal is megajándékozta a hallgatóságot.

A fesztivál otthont ad az öt művészeti egyetem, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem által közösen szervezett VéNégy Fesztivál és 5műVészeti Évzárónak. Az esemény házigazdája a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az összművészeti hallgatói kezdeményezés, az 5mű műsorának részeként színházi produkciók, komolyzenei és jazz koncertek, valamint táncelőadások szerepelnek a programban. Az egyetemi tanárok előadásai mellett filmvetítések, képzőművészeti kiállítás és táncház is várja az érdeklődőket.

Dr. Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja hangsúlyozta, hatalmas előrelépés, hogy a magyar felsőoktatás öt meghatározó művészeti képzéssel foglalkozó szereplője együttműködik a VéNégy Fesztiválon. Nagy öröm és büszkeség, hogy a hallgatók önállóan állították össze a szakmai programokat. Beszédében kiemelte, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem továbbra is támogatja a hallgatókat a közös munkában.

Nagymaros polgármestere, Heinczinger Balázs örömét fejezte ki, hogy a méltán híres Dunakanyar adhat helyet a fesztiválnak. Mint mondta, a festői környezet alkalmat ad az elmélyülésre, a látottak, hallottak feldolgozására és a pihenésre egyaránt.

A fesztiválról bővebb információ: http://venegyfesztival.hu/