Search
péntek 26 április 2024
  • :
  • :

Budapest Nagyregény

Készül a Budapest Nagyregény  

Egy várost nem a téglák, hanem a benne lakók történetei építenek fel. Budapestet a személyes élményeink teszik olyanná, amilyennek látjuk, szeretjük.

Budapest fővárosa Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára nagyszabású irodalmi alkotást hoz létre. 23 kortárs magyar író és a fővárosi kerületek közös alkotófolyamata vette kezdetét tavaly novemberben, amelynek eredményeként 2023 novemberében megjelenik a 23 fejezetből álló Budapest Nagyregény.

A szerzők és a kerületek

I. kerület:Cserna-Szabó András II. kerület: Krusovszky Dénes III. kerület: Vámos Mikló

IV. kerület: Tompa Andrea V. kerület: Bartók Imre VI. kerület: Fehér Renátó

VII. kerület: Kemény Zsófi VIII. kerület: Szvoren Edina IX. kerület: Simon Márton

X. kerület: Mán-Várhegyi Réka XI. kerület: Nagy Gabriella XII. kerület: Háy János

XIII. kerület: Németh Gábor XIV. kerület: Tóth Krisztina XV. kerület: Karafiáth Orsolya

XVI. kerület: Kiss Noémi XVII. kerület: Grecsó Krisztián XVIII. kerület: Dunajcsik Mátyás

XIX. kerület: Závada Péter XX. kerület: Szabó T. Anna XXI. kerület: Szécsi Noémi

XXII. kerület: Kemény István XXIII. kerület: Dragomán György

Írói workshopok

A kerületi fejezeteinek megírására felkért 23 kortárs író a februári workshopon Tasnádi István dramaturgi iránymutatása mellett kidolgozta az alkotói folyamat játékszabályait. Márciusban elkészítették a kerületekről szóló történeteik szinopszisát.

A készülő mű szerkezetéről, az alkotási folyamat következő lépéseiről egyeztettek április 12-én a Tompa17 kávézóban egy újabb workshopon: a szövegek kapcsolódási lehetőségei és motívumkincse alapján hogyan illeszthető össze a 23 szöveg.

Látogass el a Budapest Nagyregény weboldalára!

https://www.bpnagyregeny.hu

Az új honlapon kalandozva nyomon követhetjük a kötet születését, megtudhatjuk, milyen kapcsolat fűzi a szerzőket a kerületükhöz, és izgalmas híreket és beszámolókat olvashatunk az alkotófolyamat lépéseiről. Belepillanthatunk a civil történetgyűjtés és a helytörténeti kutatások anyagaiba.

A Budapest Nagyregény projekt Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Könyvfőváros program keretében, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárral együttműködésben, a Kreatív Európa Alap támogatásával és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezőinek szakmai közreműködésével valósul meg.

A kötet kiadója a Budapest Brand

Facebook: https://www.facebook.com/budapestnagyregeny