Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Unti Ildikó: Versek

Unti Ildikó: Versek

UNTI ILDIKÓ izraeli magyar írónő VERSEK című kötetének magyarországi bemutatóját a Heti TV székházában a Bajza utca 26-ban tartották. A költőnőt Breuer Péter kiadó-ügyvezető mutatta be a sajtó képviselőinek. Unti Ildikó Ady Endre szavaival – „Hős harc az élet és megélni szép!” – bocsátotta útjára a Versek című kötetét, amely saját alkotói hitvallása.

A Versek című kötetemben a mindenhol megnyilvánuló életösztönről beszélek, arról a kincsről, mely életünk mozgatórugója. Mindenhol jelen van, minden tevékenységünkben támogat, erőt ad és reménnyel tölti meg szívünket. Az ember alkotásra született, hogy vele értelmet vigyen a létbe, s hogy a következő nemzedék gazdagítsa a már megharcolt múltat. Ez a felelősség, amit vállalni kell, lebontva egyénekre. Ehhez kívánok bölcsességet, alázatot, kitartást és egységet! (Unti Ildikó)

Versek kivételes kiadvány, hiszen Unti Ildikó elsősorban prózában fogalmazza meg gondolatait. Legújabb kötete – amely egyébként a 2004-ben már megjelent verseinek átdolgozott kiadása – harminc év termését tartalmazza. A kötet öt témakörében – Természet, Család, Szerelem, Apokalipszis, és Isten két hazát adott – megjelennek a köznapi élmények éppen úgy, mint a történelem megpróbáltatásai. Ez utóbbiak utalnak a magyar és zsidó nép történetének tragikus és sok tekintetben hasonló tapasztalataira. Fennmaradásuk az alkotó számára a „választott nép” sorsát jelenti, azt vallja, hogy „a magyar és izraeli indentitás ebben a mélységes hitben találkozik”.

Irodalmi szárnypróbálgatásaihoz egykor a legjobbaktól kapott biztatást és útravalót. Kezdeti munkáit olvasva Jókai Anna, Fejes Endre, Vámos László, Keleti István, Montágh Imre, Csongrádi Mari, Ascher Tamás egyaránt tehetségnek találta: „Ha író akarsz lenni, akkor dolgozz, dolgozz és dolgozz!”

Unti Ildikó 1992-ben megjelent első könyve, az Öböl-háború eseményeit feldolgozó Scudok rohamában című háborús regény volt, ebben az események sorát önkéntesként, valamint a tel-avivi Új Kelet című napilap háborús híradásait felhasználva dokumentálta.

A névtelen Smulik című, a Soá 50. évfordulójára, 1994-ben Jeruzsálemben megjelent könyvének hőse valóságos személy volt (Lőwenheim Smulik), aki életéből öt évtizedet áldozott a zsidó újjászületés mozgalmának.

Betonfülek című krimi elsősorban kiáltvány a társadalomhoz a családon belüli erőszak, a gyerekek kiszolgáltatottsága és gyakori áldozattá válása ellen. Unti Ildikó drámai erővel, szépírói erények megcsillantásával idézi fel egy fiatal anya megpróbáltatásait amelyeket egy brutális apa és férj miatt kell elszenvednie. (1999., Jeruzsálem )

Következő műve igazi irodalmi meglepetés. A vágy hatalmában című erotikus regény klasszikus szerelmi történetet beszél el. Benne főszerepet kap a szerelem mindent elsöprő ereje, és mindezek összeegyeztetése a házasság szentségével, a hétköznapi erkölcsi és etikai kérdésekkel. (A könyv 2009-ben jelent meg, magyar és francia nyelven.)

Ne add fel – Iván élete című könyvének főhőse 1944-ben született a budapesti gettóban, hadiárvaként a zsidó árvaházba került. A történet a fiú zaklatott, tragikus és fordulatos életútját kíséri végig. A 2016-ban magyarul megjelent könyv várhatóan 2023-ban héberül (Áll Tárim Jádáim) is a könyvesboltokba kerül. Az írónő 2017-ben a Terror című művének első változatával lepte meg olvasóit, amelyben a korunkban jelenlévő terror természetét veszi górcső alá.

A művek felsorolása korántsem teljes, hiszen Unti Ildikó mindenről és szinte minden műfajban folyamatosan alkot. Társadalomkritikát, filozófiai értekezést, holokauszt-elemzést, bűnügyi regényt, élménybeszámolót és a sor így sem teljes. Polihisztornak is mondhatnánk, mert az eddig felsoroltakon kívül színikritikus (ifjú korában rendezett is), ismeretterjesztő előadásokat tart és évtizedek óta természetgyógyászként is működik. Esélyed van! címmel természetgyógyászati zsebkönyvet írt, valamint rendszeres szerzője a Naturportál magazinnak.

Unti Ildikó jelenleg A Covid fogságában című társadalmi kórrajzon végzi az utolsó simításokat. Előkészületben lévő műveinek listája a Versek című kötet végén található meg.

A verseskönyvet szerkesztette: Osváth Sarolta, megjelenését a BreuerPress Production Kft. támogatta.