Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

750 rászoruló család részesül a MATE palántaadományából

Átadták a MATE palántaadományait  

Az adománynövények a MATE gazdasági társasága, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajták, amelyek évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 15.000 paradicsom-, paprika-, tök- és uborkapalántát nevelt karitatív célra az idei esztendőben. Az adományokat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő védnöki jelenlétében adták át a Katolikus Karitász képviselőinek, akik 13 egyházmegyében 750 rászoruló család részére juttatják el a zöldségpalántákat. A zöldségek további nevelése a magas élelmiszerárak mellett igen jelentős segítséget jelent a magyar családoknak.

Palántaadományozási programunk idén is azt a célt szolgálja, hogy a rászorulók saját maguk által megtermelt zöldséggel tudják maguknak biztosítani az egészséges táplálkozáshoz szükséges alapanyagokat, mellyel anyagi terheik is csökkennek. Hogy még több családnak tudjunk segíteni, az adományozott palánták számát idén megháromszoroztuk, így az elkövetkező napokban 3840 paradicsom-, 2800 paprika-, 1200 sütőtök-, 1760 cukkini-, 1200 patiszon- és 4200 uborkapalánta kerül a magyar családokhoz – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadás alkalmával rámutatott annak jelentőségére, hogy az érintett családok az adományozás alkalmával nemcsak valamilyen tárgyi adományt kapnak, hanem ezzel együtt valódi lehetőséget is arra, hogy maguk termeszthessék meg annak az ételnek egy részét, ami a családi asztalra kerül. Emellett ráadásul gyakorlatot is szereznek a kertészkedésben, így később akár önállóan is belevághatnak a zöldségek nevelésébe.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója hangsúlyozta, a jó idő beköszöntével néhány egyházmegye már osztott palántákat, de ez a támogatás most jóval erősebb lehet a MATE felajánlásának köszönhetően. Az idei évben 13 egyházmegyében és a Felzárkózó Települések programban lévő településeken összesen mintegy 750 család otthonába juttatunk el a MATE palántáiból, egy családnak pedig körülbelül 20 palánta jut majd. A családok kapnak majd vetési segédletet, valamint a Karitász önkéntesei támogatják őket a zöldségek szakszerű termesztésében.

A vetőmagot április elején vetették el és egészen az átadásig gondosan nevelték növényházban és fóliasátorban a MATE Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén, a Budatétényi Rózsakertben. A szakértő kezek a nevelési idő alatt folyamatos öntözést, megfelelő tápoldatot és a hideg éjjeleken fűtést is biztosítottak a cseperedő palánták számára.

Élőben az eseményről …