Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

VÁROSLIGETI GYERMEKNAP

31. GYERMEKNAP A VÁROSLIGETBEN

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 2023. május 27-én és 28-án szervezi meg a hagyománnyá vált Városligeti Gyermeknapot. A Nagyszínpadon mindkét nap neves művészek, zenészek és más fellépők várják az érdeklődőket.

Idén is sok ingyenes gyerek- és családi program lesz azért, hogy a hátrányos helyzetű, rosszabb anyagi körülmények között élő gyermekek is jól érezhessék magukat és önfeledten szórakozhassanak, sportolhassanak, tanulhassanak. A népszerű rendezvényre tavaly több tízezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

A Gyermekmentő külön meghív 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi, budapesti és tiszakóródi – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből és Csángóföldről. A vendégek szállás- és étkezési költségét a Szolgálat vállalja, ezen felül pedig zsebpénzt is kapnak a diákok.

PROGRAMOK

Sportsziget (Kós Károly sétány és a Vajdahunyad sétány között, május 27-28., 10:00-17:00)

7 sportágat próbálhatnak ki a gyerekek: vízilabda, kézilabda, kosárlabda, ökölvívás, horgászat, vívás, asztalitenisz.

Biztonságos Internet Sátor (Napozórét, május 27-28., 10:00-18:00)

A biztonságos internethasználattal kapcsolatos interaktív játékokkal, kvízzel, vetélkedőkkel és persze ajándékokkal várjuk a kisebbeket és nagyobbakat. A sátorban ott lesz: a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,  a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, a Quadron Kibervédelmi Zrt., a Telekom, az NMHH, a BRFK, a Fortix Consulting Kft., a WITSEC Egyesület.

Nemzetek Utcája és Nemzetek Utcája színpad (Winston Churchill sétány és a Liezen-Mayer sétány között, május 28., 10:00-18:00)

A rendezvény egyik leglátogatottabb helyszíne, ahol számos, Budapesten akkreditált nagykövetség és kulturális intézet várja vasárnap a különböző kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. A programon idén rekordszámú, 22 ország vesz részt. A Nemzetek Utcája színpadán a kiállítóországok előadói, tánccsoportjai, zenészei, együttesei mutatják be műsorukat.

Magyar Honvédség (Kós Károly sétány és a Vajdahunyad sétány között, május 27-28, 10:00-19:00)

Katonazenekar, Különleges Díszelgő Csoport, tűzszerész-robot és kutyás bemutató, huszárbemutató, akadálypálya, lasertag pálya, VR szimulátor, haditechnikai, fegyverzeti és ruházati bemutatók.

Készenléti Rendőrség (Nagyrét, május 28., 10.00-19:00)

A díszegység interaktív díszelgési bemutatót tart a gyerekeknek, akik megismerhetik a díszegység alaki rendjét, felszerelését, majd alaki foglalkozásokon vehetnek részt. A sikeresen teljesítők oklevelet kapnak, amellyel tiszteletbeli díszőrré fogadják őket. A Kerékpáros oktatócsoport ügyességi pályával készül.

BRFK Közlekedésrendészet (Nagyrét, május 27-28. 9:15-9:30)

Mindkét napon rendőrautóba ülhetnek a gyerekek és egy rendőrmotorra is felpattanhatnak. Vasárnap traffipax segítségével kipróbálhatják, milyen gyorsan tudnak futni. Nyugalom, itt nincs büntetés!

BRFK Bűnmegelőzés (Napozórét, május 27, 10:00-19:00)

A Biztonságos Internet Sátor előtt a BRFK általános bűnmegelőzési és áldozatsegítő játékokkal készül, valamint lesz állatsimogató és állatvédelemmel kapcsolatos tanácsadás is.

A Magyar Lovasterápia Szövetség bemutatója (Konrad Adenauer út és Paál László út sarka, május 28., 10:00-19:00)

Kíváncsi vagy, hogyan lehet ló segítségével sérült gyermekeket gyógyítani, fejleszteni? A terápiás lovaglás és a különféle lovassportok megismerésének kiváló lehetőségét nyújtja a Magyar Lovasterápia Szövetség vasárnapi programja. Játékos vetélkedők és gyerekfoglalkozások várják az érdeklődőket és az állatbarátokat! 11.00 és 15.00 órai kezdettel lovas bemutatóval is készülnek!

Nindzsa akadálypálya (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

A gyerekek igazi nindzsává válhatnak a Ninja Academy akadálypályáján!

Teddy Maci Kórház (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

A Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének programja játékmacikon, érthető gyereknyelven mutatja be az emberi test legfontosabb szerveit és érdekességeit. Maguk a Teddy Doktorok az egyesületben önkéntesen tevékenykedő orvostanhallgatók.

Rádióamatőr bemutató: (Napozórét, május 27-28., 10:00-19:00)

„Ahol mindent meg lehet fogni, mindent ki lehet próbálni!” Lesz morzevetélkedő, rádiós tájfutás, elektronikai kézműveskedés.

Néprajzi Múzeum Gyermeknapi családi programja (május 28.)

Játékos és mesés ismerkedés a múzeum kiállításaival, a tárgyakkal. Az interaktív foglalkozások regisztrációhoz kötöttek: a muzeumpedagogia@neprajz.hu email címen lehet jelentkezni!

Mindezeken túl vásárosok és kereskedők várják különleges portékáikkal a látogatókat.

Az NGYSZ és a Gyermeknap fő szponzora az OTP Bank. A két szervezet évtizedek óta szorosan együttműködik, a bank nemcsak a pénzügyi, hanem már digitális, technológiai partnere is a Gyermekmentőnek. A hitelintézet 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított buszt vásárolt a Szolgálatnak, amelynek fenntartásában azóta is szerepet vállal. A busz tavasztól őszig járja az országot, célja a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrése és vizsgálata. Most is kitelepül a Gyermekmentő fogászati busza és nőgyógyászati szűrőkamionja.

A részletes gyermeknapi program a www.gyermekmento.hu oldalon.