Search
csütörtök 30 május 2024
  • :
  • :

Campona Victrix régészeti park Nagytétényben

A Magyar Nemzeti Múzeum új kiállító helye a Campona Victrix

A főváros XXII. kerületében, a Nagytétényi Kastélymúzeum szomszédságában megnyitották a Campona Victrix, azaz a Győzedelmes Campona régészeti parkot. A megnyitón köszöntőt mondott L. Simon László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Az eseményen résztvett Karsay Ferenc Budafok-Tétény Budapest XXII. kerületi önkormányzat polgármestere és Németh Zsolt országgyűlési képviselő, a Külügyi Bizottság elnöke.

A Campona rómaiak táboráról és településéről kapta a nevét. A tábor a IV. században egy birodalmi jelentőségű történeti esemény színtere volt, amelyet a római történeti hagyomány is megőrzött: itt aratott győzelmet I. (Nagy) Constantinus császár a szarmaták felett, ezért az erőd megkapta a Victrix, azaz Győzedelmes melléknevet.

A régészeti ásatásokból ismert római katonai tábor a felfedezése után 90 évig aludta álmát, területét benőtte a természet, és csak szakemberek és a Nagytétény helytörténete iránt érdeklődők tudták, milyen csodát rejt itt a föld. A közelmúltban nyílt meg annak a lehetősége, hogy ezt a látványos romokkal és izgalmas történettel rendelkező római kori erődöt a nagyközönség is megismerhesse. A Magyar Nemzeti Múzeum egy régészeti kiállítóhely és látogatóközpont létrehozásával célul tűzte ki ennek a sokáig elhanyagolt műemléknek a turisztikai hasznosítását.

A régészeti park épített és kertészeti eszközökkel, látványos virtuális rekonstrukciókkal mutatja be Campona római táborának erődfallal, tornyokkal és kapukkal határolt területét, egykori épületeit és főútjait.

Camponában egy lovas íjász segédcsapat állomásozott, ezért a látogatóközpont kiállítása a római hadsereg lovasságának, a lovas táboroknak, valamint a lovak ókori kultúrtörténetének népszerűsítésére épül.

A látogatóközponthoz egy kisebb játszótér kapcsolódik, amelynek élményelemeit a római erődök építészete és a lovak inspirálták.

A Campona Victrix – Győzedelmes Campona régészeti kiállítóhely autóval, vonattal és tömegközlekedéssel is könnyen elérhető.