Search
péntek 19 április 2024
  • :
  • :

Nyári programok a Várkert Bazárban

Nyári élményeid a Várkert Bazárban

A Várkert Bazár „Nyári élményeid” üzenettel indította programsorozatát. Irodalom, film, tánc, gyerekprogramok és koncertek várják az érdeklődőket a Várkert Bazárban.

A programsorozatot Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese ismertette.

A Várkert Bazár nyári kínálatában közreműködő művészek is részt vettek a sajtótájékoztatón.

Bozsik Yvette koreográfus, az idén 30 éves jubileumát ünneplő Bozsik Yvette Társulat emblematikus, Lakodalom című táncprodukciójáról mesélt, Horváth Boldi, a Kelemen Kabátban frontembere bemutatta a zenekar 10 éves születésnapját ünneplő nagykoncertjének részleteit, Kollár-Klemencz László énekes-dalszerző-zenész A folyó című koncertje kapcsán avatott be minket abba a zenei világba, ahonnan minden folyó ered, Goldschmidt Gábor, a Keep Floyding zenekar énekes-gitárosa elárulta, mivel várják majd a Pink Floyd-rajongókat és Zentai Márk dalszerző-zenész a Mörk zenekar nyári koncertjének különlegességeit elevenítette fel.

Sikota Krisztina turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy a megszokott szabadtéri színpad mellett új helyszínekre is várják a közönséget. A Neoreneszánsz kertbe költöző Electric Lounge csillagos ég alatti koncertjeit Saya Noé nyitja meg június 11-én, aki kedvcsinálóként el is énekelte a Belau zenekarral közös Finally Home című számot.

A megújuló Budavári Palotanegyedben újjászületett Lovarda csodálatos belső terében a Várkert Irodalom szezonzáró eseményén a “tenger” világához kapcsolódó irodalmi művek kerülnek középpontba június 21-énJuhász Anna irodalmár meghívott vendége lesz többek között Rakonczay Gábor világrekorder óceáni evezős és Wunderlich József színművész is.

A Várkert Bazár hagyományos nyári tárlata júniusban nyílik 100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton címmel. A tárlat a Balaton építészeti örökségét mutatja be archív és mai fotókon keresztül, olyan emblematikus épületek lesznek láthatók, mint a szántódi rév vagy a Hauszmann Alajos által tervezett Balatonfüredi Yacht Club épülete.

A kiállítás június 24-én csatlakozik a múzeumok éjszakája eseményhez, amelyen lesz filmvetítés és látogatható lesz a Szent István-terem a Budavári Palotanegyedben, de tematikus sétával is készülnek. 

Kiemelt program június 11-én az Irány a nyár! című vakációindító családi nap, amelyen gyerekkoncertek, interaktív játszóház, kézműves foglalkozás várja a közönséget. Grecsó Krisztián megzenésített versei csendülnek fel a Belefér egy pici szívbe című koncerten, a Bélaműhely rendhagyó koncertjén pedig olyan zenei eszközök kerülnek elő, mint a “slagszaxofon” vagy “biciklikormány-tilinkó”.

Június 9-én A folyó címmel a Kollár-Klemencz Kamarazenekar lép színpadra. “A klasszikus zene, a népzene és a ballada mai formáját keresem, fontosak a szövegek, de elsősorban az atmoszféra, a hangulat az, amit meg akarok fogni” – mondta Kollár-Klemencz László.

Június 10-én a 2013-ban alakult Kelemen Kabátban ad nagykoncertet 10. születésnapja alkalmából. Horváth Boldi, a zenekar vezetője azt mondta: a koncerten az együttes első évtizedének dalait és nagy pillanatait idézik meg.

Június 30-án Pink Floyd legismertebb dalait hozza el a közönségnek a Keep Floyding tribute zenekar.

Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan július 21-én különleges, Petőfi előtt tisztelgő koncert várja a közönséget Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra közreműködésével.

Augusztus 5-én a Mörk és a Nunki Bay Starship souljazz-hiphop kvartett zenél. Zentai Márk arról beszélt, hogy első alkalommal lépnek fel együtt. Ízelítőként adták elő a Mörk Baby című számát Ocsovay Damján billentyűs kíséretével.

A nyári programsorozat zárásaként szeptember 10-én lép színpadra a 30 éves fennállását ünneplő Bozsik Yvette Társulat, amely a Kossuth-díjas koreográfus Lakodalom című táncelőadásának felújított változatát adja elő. Bozsik Yvette felidézte: nagyapja emlékére készítette a Lakodalmat három évtizeddel ezelőtt, a produkció újragondolva, új jelmezekkel, díszlettel és koreográfiával lesz látható, Lajkó Félix zenei kíséretével.

Mindezek mellett tematikus séták és kertmozi is várja nyáron a közönségünket.