Search
kedd 16 április 2024
  • :
  • :

MÁV Szimfonikus Zenekar 2023/24-es évada

SZERELEM ÉS SZENVEDÉLY

 A zenekar ügyvezető igazgatója Lendvai György örömhírrel kezdte a sajtótájékoztatót. Bejelentette, hogy a nyár folyamán az eddigi (XIV., Stefánia út 61.) ideiglenes helyről végleges otthonába költözik a zenekar. Az új székhely a IX., kerületben, a Péceli utca 2. sz. alatt van, mely korábban a Ferencvárosi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtárként volt ismert. Az épület teljes felújítást követően tágas, modern próbateremmel és kiszolgáló helyiségekkel rendelkezik, amelyet a MÁV Zrt. hosszú távú, ingyenes használatra adott át a zenekarnak, biztosítva ezzel a további sikeres működést.

Majd azzal a friss hírrel folytatta, hogy az új évadban, 2024. májusában újra közös koncertje lesz a MÁV Zenekarnak Kobayashi Ken-Ichiroval, aki 50 évvel ezelőtt nyerte meg Budapesten a karmesterversenyt,  és azóta is szoros barátság fűzi a társulathoz. További hír, hogy ezt követően 2024. júniusában a MÁV Szimfonikus Zenekar 3 hetes Japán turnéra indul a Maestroval.

Farkas Róbert, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere ismertette a 2023/24-es évad bérletes hangversenyeinek koncepcióját. 

SZERELEM ÉS SZENVEDÉLY

Y

Farkas Róbert 2021-től tölti be a vezető karmesteri pozíciót a MÁV Szimfonikus Zenekarnál. A  szeptembertől induló új évadban az általa dirigált hangversenyek fókuszában a szerelem áll. A zenetörténet nagy klasszikusainak műveiben olyan valóságos és képzeletbeli szerelmespárok történeteivel találkozhat a közönség, mint például Cosima Liszt és Richard Wagner szerelme, és első gyermekük születése alkalmából komponált Siegfried Idyll című szimfonikus költemény. Richard Strauss és felesége, Pauline kapcsolata ihlette a Négy utolsó éneket, amely hattyúdal, egyszerre búcsú a romantikus zenétől és magától a világtól is. Rómeó és Júlia ifjúkori szerelmi története az alapja Prokofjev forrongó balettzenéjének, míg a reménytelen szerelem, a vágy és az árulás jelenik meg Saint[1]Saëns Sámson és Delila című művében. Csajkovszkij Francesca da Rimini című szimfonikus költeményében a szerelemre árnyékként vetülnek a testi vágyak és az érzéki örömök, ahogy Dante Pokol című művében is a titkos és tragikus szerelem megélése köthető a címszereplőhöz. Strauss Rózsalovag szvitjének melankolikus, finom és megindító zenéje az élet keserédességét, mulandóságát és a szerelem iránti nosztalgikus vágyat közvetíti. Előfordul, hogy a féltékenység és a hatalomvágy tönkreteszi a  szerelmet: Dvořák Othello, Janâcek Féltékenység és Sztravinszkij Petruska című műveiben is megjelenik a szerelem árnyoldala. A haza iránt érzett olthatatlan érzelmek jelennek meg Liszt Funérailles című művében, amellyel a Habsburgok által elsöpört forradalom után kivégzett aradi vértanúk és a száműzött barátok előtt tiszteleg. Elgar Sea Pictures (Tengeri képek) című dalciklusában és Rimszkij-Korszakov Seherezádé című művében egyaránt megjelenik a tenger és a szerelem. Debussy az Egy faun délutánja című zenekari művében a nimfák üldözésében megfáradt faun vágya – a természet egészének teljes birtoklása – álmában végre beteljesedik.

Az érzelmekkel teli szenvedélyes évad első, Sírig tartó szerelem címet viselő hangversenye 2023. szeptember 21-én lesz a Zeneakadémián, amelynek vendégszólistája Sümegi Eszter szoprán lesz, aki 30 évvel ezelőtt kezdte rendkívül sikeres operaénekesi pályafutását és 20 éve annak, hogy első önálló hanglemeze a MÁV Szimfonikus Zenekar közreműködésével megjelent. A dupla jubileum alkalmából Lendvai György, a zenekar igazgatója köszöntötte a művésznőt.

MINŐSÉGI HANGVERSENYEK MINDEN KOROSZTÁLYNAK

A MÁV Szimfonikus Zenekar törzsközönségét évtizedek óta (1947-től) a bérlettel rendelkezők alkotják. Számukra és ehhez a közösséghez tartozni vágyók számára online már elérhetők az új évad bérletei:

Szőke Tibor-mesterbérlet (MÜPA), Erdélyi Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Lukács Miklós-bérlet (Zeneakadémia), Festeticsbérlet (Festetics Palota), Unokák és Nagyszülők Hangversenyei bérlet (Eötvös10).

Az új évadban egy magyarországi bemutatóra is készül a zenekar. A múlt év elején elhunyt cseh zeneszerző, Juraj Filas: Requiem című művét Kesselyák Gergely vezényletével hallhatja a közönség 2023. november 3-án, a Zeneakadémián. Szólisták: Cserna Ildikó – szoprán, Fekete Attila – tenor, Filip Bondzak – bariton. Közreműködik a Kodály Kórus, Debrecenből.

Gyermekeknek szóló hangversenyek:

Az óvodások, kisiskolások (3-8 éves korcsoport) nagy kedvence a Zene-Tér-Kép elnevezésű interaktív, játékos hangszerbemutató foglalkozás az új évadban is folytatódik a Budapest Jazz Clubban. A nagy sikerre való tekintettel dupla előadásokkal folytatódnak szeptembertől májusig a Búgócsiga koncertek a legkisebbeknek (1-3 éves korcsoport), a MÁV Szimfonikus Zenekar új székházában, a Péceli u. 2. szám alatt. A hangverseny fő célja, megismertetni a gyerekeket a szimfonikus zenekari hangzással, és a zeneművek születésének történeteivel, szakértő műsorvezető segítségével.

A MÁV Szimfonikus Zenekar munkáját Farkas Róbert vezető karmester mellett olyan elismert művészek segítik hosszú évek óta, mint Kobayashi Ken-Ichiro – tiszteletbeli vendégkarmester, Csaba Péter és Takács-Nagy Gábor állandó vendégkarmesterek, továbbá Kesselyák Gergely karmester.

2023/24-es lapozható évadfüzet: https://mavzenekar.hu/evadfuzet-2023-2024/

A MÁV Szimfonikus Zenekar folytatja az új évadban is a tehetséggondozást. Bemutatja fiatal szerzők műveit, valamint fellépési lehetőséget biztosít pályakezdő hangszeres szólistáknak és előadóművészeknek. Például a Virtuózok nyerteseként megismert Abozuahra Amira – hegedű, vagy Perényi Miklós volt növendéke, Tomasz Máté gordonkaművész, a MÁV Szimfonikus Zenekar tagja, és az osztrák-magyar származású Lena Sophie Lachmann – hegedű, aki, mindössze 13 éves. Ezenkívül workshopokat és mesterkurzusokat szervez neves karmesterek vezetésével, mint például a Nemzetközi Jorma Panula Karmesterkurzus, és a tervek szerint olyan hangszeres vendégszólistákkal, mint például Kirill Trousov hegedűművész, segítve ezzel az aktív hallgatók szakmai fejlődését. A MÁV Szimfonikus Zenekar a Liszt Ferenc Zeneakadémia végzős opera és karmesteri diploma hangversenyein, továbbá Szenthelyi Miklós hegedűművész növendékeinek koncertjein is rendszeresen közreműködik.

A 2023/2024-es évadban többségében kiváló hazai vendégművészeket kért fel a zenekar: Abozuahra Amira, Baráti Kristóf, Balog József, Berecz Mihály, Kelemen Barnabás, Kobayashi Ken[1]Ichiro, Alexander Malofeev, Medveczky Ádám, Perényi Miklós, Pusker Júlia, Sümegi Eszter, Takács-Nagy Gábor, Kirill Troussov. Csak néhány név a MÁV Szimfonikusok vendégművészei közül, akikkel olyan patinás koncerthelyszíneken találkozhat a közönség 2023 szeptemberétől, mint a Müpa, a Zeneakadémia, a Festetics Palota, továbbá új helyszínként az Eötvös10, és a MÁV Szimfonikusok próbaterme.

A 2023/24-es évadot már a IX. kerületben, a Péceli u. 2-ben, az új székházban kezdi a társulat, amelyet a MÁV Zrt. ajánlott föl a zenekarnak állandó használatra. Az Új próbaterem egyik legfontosabb eleme a magas minőségű hangszigetelése, mely az úgynevezett „ház a házban” technológia alapján készült, így alkalmas professzionális hanglemez felvételek készítésére is. A tágas próbateremben egy mobilszínpad is helyet kapott, kamarazenei koncertek rendezése esetében 250-300 fős közönség fogadására alkalmas. A kisebb termek workshopok, zenés gyermekfoglalkozások számára ideálisak.

Részletes információk: www.mavzenekar.hu