Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

MUZSIKÁL AZ ERDŐ

Mátrai Művészeti Napok – Muzsikál az erdő

2023-ban 20. alkalommal szerveződik a Príma díjas, „Nógrádikum” Díjas, „Minősített Fesztivál” címet viselő és Beke Pál Nívódíjas „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok rendezvénysorozat. Az eseményt sajtótájékoztatón mutatták be a Pesti Vigadóban.

A rendezvény főpartnere a Magyar Művészeti Akadémia. Köszöntőt mondott Richly Gábor főtitkár.

A Magyar Művészeti Akadémiához fűződő kapcsolat:

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozatot a Magyar Művészeti Akadémiához szoros kapcsolat fűzi. Az MMA megalakulása óta tagjai közül többen rendszeresen részt vesznek, részt vettek a „Muzsikál az erdő” rendezvényein: Jókai Anna, Petrás Mária, Sipos Mihály, Dr. Ittzés Mihály, Hőna Gusztáv, Földi Péter, Haris László, Turi Attila. Szakmai tudásukkal, tanácsaikkal támogatják, szakmai színvonalát, minőségét emelik a rendezvénysorozatnak.

A „Muzsikál az erdő” több kategóriában hirdet évről évre alkotói pályázatokat, amelyek nagy érdeklődésnek örvendenek, a Kárpát-medence teljes területéről résztvevőt vonnak be, minden kategóriában magas részvétellel és minőségi színvonalon valósultak meg. A rendezvénysorozat és az alkotói pályázatok megvalósulása a helyi közösségek megerősítését is szolgálja. Az alkotói pályázatok fontosságára Jókai Anna író hívta fel a figyelmünket, az irodalmi pályázat védnökeként évekig részt vett a zsűrizésben, emléke előtt tisztelegve irodalmi pályázatunk 2022-től viseli Jókai Anna nevét. A „Muzsikál az erdő” fotópályázat zsűri elnöke Haris László Balogh Rudolf-díjas fotóművész, az MMA elnökségi tagja.

„Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását. Az aggasztó társadalmi, természeti folyamatokat egyre többen próbálják megállítani. Művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, az erdészek, természetvédők az erdők, a természet megőrzéséért. A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat révén létrejött az összefogás művészek, erdészek és az ország kulturális életét, az erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, turistáinak, gyermekeinek, mely kötődik mind a zenéhez, mind az erdőhöz. Hangolódjunk rá a rendezvényekre! Szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét, gyönyörködjünk szépségeiben és közben hagyjuk szabadon szárnyalni a lelkünket! A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek mélyen megérintsék a résztvevők lelkét.” – mondta Szabó Lajos erdőmérnök

Majd hozzátette: Alapvető célunk az erdő és a zene, a művészetek erejével közösségünket környezettudatos, fenntartható életvitel irányába mozdítani. A célkitűzés a 20 év alatt nem változott, ugyanúgy aktuális a jelenben is.

PROGRAMOK

– klasszikus és népzenei koncertek

– szakvezetéses erdei séták

– ismeretterjesztő előadások

– kiállítások

– erdei sportrendezvények

– falusi vendéglátás helyi ételekkel, kiváló mátrai borokkal

– gyermekprogramok

– fenntartható gazdálkodási példák bemutatása

– helyi termékek, helyi értékek bemutatása

A programokon az erdei gondolatok, a környezettudatosság, a zene lélekemelő élménye kerül előtérbe. Erdei kirándulások kapcsolódnak össze klasszikus és népzenei koncertekkel.

A programsorozat szórakoztató jellegű, mégis igényes, valódi értékeket közvetít, erősít.

Az idei évben kiemelt hangsúlyt kap a 20. évforduló megünneplése.

Azokat a művészeket, látogatókat szeretnék viszontlátni a rendezvényeken, akik a két évtizedes történet részesei voltak, jelenlétükkel, gondolataikkal, hozzáadott szakértelmükkel alakították a rendezvény fejlődését. A „Muzsikál az erdő” kiemelten az évfordulóra fókuszáló napjai, amelyek emlékhelyekkel rendelkeznek, mint Mátraalmás, ahol a „Muzsikál az erdő” emlékfa áll és Tar – Fenyvespuszta, ahol a rendezvénysorozat legelső rendezvénye valósult meg és ennek emlékét ifj. Szabó István szobrászművész alkotása őrzi.

A „Muzsikál az erdő” rendezvénysorozat sajátos szervezési elvei minden programnapon érvényesülnek, valamennyi programelem minden helyszínen megjelenik. Várja a családokat, hiszen minden korosztály talál igényes testi-lelki feltöltődést nyújtó szabadidős tevékenységet. Minden nap zárásaként alkalma nyílik a résztvevőknek kötetlen beszélgetésre, a vendéglátó település megismerésére, hiszen a „Muzsikál az erdő” minden nap más-más településen jelentkezik, ezzel is népszerűsíteni kívánja a vidék, az erdő értékeit.

A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok helyszínei

07.01. Gyöngyös – Sástó

07.02. Gyöngyöspata – Nagyparlag

07.03. Mátraverebély – Szentkút, Nemzeti Kegyhely

07.04. Mátraalmás

07.05. Gyöngyössolymos

07.06. Szurdokpüspöki

07.07. Pásztó – Mátrakeresztes

07.08. Salgótarján – Eresztvény

07.09. Tar – Fenyvespuszta

Előadók, művészek

A programok megvalósításában több mint 700 zenész, művész, erdész, természetvédő, önkormányzati vezető vesz részt. A „Muzsikál az erdő” egyedülálló összefogás eredménye, a közös célok eléréséért közösség alakul, erősödik. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget biztosít a térség művészeinek, valamint ifjú tehetséges művészeknek. Országos, sőt nemzetközi hírű és elismertségű művészek is fellépnek a rendezvényeken, támogatják a „Muzsikál az erdő” szellemiségét.

Résztvevők

Több ezer ember részvételére számítunk, a helyi lakosságra, az ország különböző részeiből ide érkező üdülőkre. Egyre több a rendezvényre visszalátogató résztvevő, akik az éves szabadságukba illesztik a „Muzsikál az erdő” rendezvényt. Több korosztályt szólítunk meg: kínálunk programokat az egész család számára a legkisebbektől a fiatalokon át az idősebb generációig.

A rendezvénysorozat fontos eleme a koncerteket követő kötetlen beszélgetésekre, ismerkedésre, a közösségépítésre lehetőséget biztosító együttlét.

Alkotói pályázatok: Fotópályázat – Irodalmi pályázat – Gyermekrajzpályázat – Zeneszerzői pályázat.

Ménesi Gergely

Az eseményen részt vett Ménesi Gergely, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense, a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának karmestere is.

Időpont, helyszín: A „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok a Mátra erdőségeiben 9 helyszínen valósulnak meg 2023. július 1-9-ig 9 napon keresztül a Mátra lábától a csúcsokig. A programok erdei helyszíneken zajlanak. Az erdő a maga tisztaságával körülöleli a résztvevőket.

Országos megjelenés

„Muzsikál az erdő” a Szatmár-Nyírségi homokháton, 04.21-23. Nagykároly (Partium), Baktalórántháza

„Muzsikál az erdő” a Hírös Városban, 05.20–05.21. Kecskemét és Lakitelek térsége

„Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napok, 07.01-09. Mátra térsége

„Muzsikál az erdő” a Körösök völgyében, 09.30-10.01. Gyula-Városerdő, Nagyvárad-Püspökfürdő (Partium)

A részletes program, egyéb információk: www.muzsikalazerdo.hu