Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

KULTURÁLIS DOLCE VITA

Idén Róma érkezik Budapestre az Európai Hidak keretében 

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös, 2013-ban elindított tematikus fesztiváljának fókuszában idén az Örök Város, tágabb értelemben az olasz kultúra áll. A szeptember 22-től 27-ig tartó eseménysorozat ezúttal is klasszikus és világzenével, irodalmi esttel és kihagyhatatlan filmekkel várja az érdeklődőket. Nem is kérdés: minden út az Európai Hidak programjaira vezet!

Az eseménysorozatot a salentói muzsika egyik legjelesebb képviselője, a hagyományost az újjal mindig briliánsan ötvöző Antonio Castrignanò koncertje nyitja, így a szívmelengető olasz dallamokra éhes közönség már rögtön az első napon elmerülhet Puglia déli régiójának pompás zenéjében.

Ugyancsak fellép a fesztiválon a jazz olasz állócsillaga, a jellegzetes, simogató alt hangjáról ismert Roberta Gambarini, aki az idén jubileumi, 25. évadát ünneplő Budapest Jazz Orchestrával ad műsort – ízig-vérig olasz–magyar koprodukciónak lehetünk tehát tanúi.

Márai Sándor élete és munkássága sok szállal kapcsolódik a festői Itáliához, nem csoda hát, hogy az olasz–magyar kulturális összefonódás egyhetes ünnepén az ő műveit bemutató irodalmi estre is sor kerül. Az érdeklődők a Márai Olaszországa címet viselő műsorban neves vendégekkel, valamint Földeáki Nóra és Darvasi Áron színművész közreműködésével, mediterrán tájakra röpítő zenei részleteket hallgatva járhatják körül, milyen hatással volt az íróra és életművére az olasz életérzés.

A fesztivál társszervezője, a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar az eseménysorozat keretében rendhagyó együttműködésre készül. Az első részben Liszt II. (A-dúr) zongoraversenyét és legismertebb magyar rapszódiáját, míg a másodikban Bartók egyik legkedvesebb művét, A csodálatos mandarint felvonultató hangversenyeken a Duda Éva Társulat működik közre. A szemnek és fülnek egyaránt sokat ígérő koncerteken a cimbalom, a zongora és a kortárs mozgásszínház is fontos szerepet kap, valódi összművészeti élménnyel ajándékozva meg a nézőket.

A legendás olasz filmművészet remekei mellett azok a hollywoodi produkciók is felejthetetlen pillanatokat ígérnek, amelyeknek maga a hét dombra épült város a főszereplője: a fesztivál keretében Rómához köthető alkotások sora várja mindazokat, akik vásznon néznék vagy néznék újra (akár sokadszor) kedvenceiket Fellinitől Woody Allenig, Sorrentinótól Wylerig.

A záróeseményen is rendkívüli előadókkal találkozhat a közönség; a világ egyik legrégebbi zenei intézménye, a római Santa Cecilia Akadémia 1908 óta létező zenekara, a Cantemus Ifjúsági Vegyeskar és Zsilka Alan orgonaművész közreműködésével megvalósuló koncerten, Liszt és Respighi Róma ihlette művei csendülnek fel. Az est karmestere Fischer Iván.

Bővebb információ az Európai Hidak 2023-as programjairól:

https://mupa.hu/programok/europai-hidak-2023

https://bfz.hu/hu/koncertek-es-jegyek/koncerttipusok-es-fesztivalok/europai-hidak-budapest-roma/

Müpa

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs, könnyű- és világzenének, jazznek, operának, újcirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket kínáljon változatos műfajokban. Az intézmény alapvető feladata, hogy a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával új irányokat és irányzatokat is bemutasson és közérthetővé tegyen, s az ínyenc és a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élményt biztosítson. A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását is kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Budapesti Fesztiválzenekar

Fischer Iván saját álmát váltotta valóra, amikor 1983-ban Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Az együttes a kezdetektől a lehető legigényesebb muzsikálást és a közösség sokoldalú szolgálatát tűzte ki célul.

A BFZ-t a világ tíz legjobb zenekara között tartják számon, 2022-ben elnyerték az Év Zenekara díjat a nívós brit Gramophone magazin szavazásán. Az együttes a nemzetközi zenei élet legfontosabb koncerthelyszínein, a New York-i Carnegie Hallban és Lincoln Centerben, a bécsi Musikvereinban, a londoni Royal Albert Hallban és Barbican Centre-ben is koncertezik. 2013-ban Mahler 1. szimfóniájának felvételéért Grammy-díjra jelölték,

Az együttes innovatív koncertjei világszerte híresek. Az Autizmusbarát Kakaókoncertek, a Titokkoncertek, a zenei maratonok, a fiatal felnőtteket megcélzó Midnight Music, a Concertino sorozat, a hátrányos helyzetű gyerekeket integráló TérTáncKoncert, az ingyenes Közösségi Hét és a Müpával közös szervezésű Európai Hidak fesztivál mind egyedülálló programjuk.