Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

ECHO NYÁRI AKADÉMIA

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Echo Nyári Akadémiát

„Aki idelátogat, bármikor együtt élhet a zenével!”

Idén július 9-től 15-ig várják a kurzus résztvevőit, valamint az érdeklődőket és a koncertlátogatókat a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyba. Az Echo Nyári Akadémia – melynek alapítója és művészeti vezetője Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész – egy hét elmélyült és intenzív műhelymunkára várja a fiatal hegedűsöket, csellistákat és zongoristákat, esténként pedig koncertekkel, neves előadóművészekkel az érdeklődőket.

A Károlyi-kastély tágas termeiben az elmúlt hét év folyamán már kialakult az oktatási rend: minden nap reggeltől délutánig Kováts Péter Bartók-Pásztory díjas hegedűművész a díszkönyvtárban, Varga István gordonkaművész a kastély kápolnájábanFülei Balázs pedig a Főispán-teremben tanít.

Vonós kurzusokon közreműködnek a Liszt-díjas Kovalszki Mária, és Dani Imre zongoraművészek. A résztvevők a hangszeres órák mellett kamaraórákat is kapnak, és itt gyakran a tanáraikkal is együtt játszhatnak. A nyári akadémia egyik fontos alapelve, hogy mindenki játszhasson koncerten. Aki késznek érzi a produkcióját, az a délutáni kávékoncerteken léphet fel.

A nyitóhangversenyen Kováts Péter, Varga István, és Fülei Balázs „Spectrum of Trio” címmel ad koncertet, Hummel, Dvořák, Martinu és Turina ritkábban hallható műveit játsszák.

Az Echo Nyári Akadémia esti koncertjei 8 órakor kezdődnek. A záróhangversenyen a kurzus minden résztvevője színpadra állhat.

Az idei nyári akadémiára Svájcból, Németországból, Csehországból, Kínából, Indiából és az Egyesült Államokból is jelentkeztek fiatal művészek.

Az Echo Nyári Akadémiáról: https://youtu.be/qbhb_Bz3GXE

Tematikus napok is lesznek

Július 11-e Schubertről szól majd, az esti koncerten bevezető előadással hangzik el a Pisztrángötös Varga Oszkár, Szűcs Boglárka, Varga István, Varga Viktor és Fülei Balázs előadásában.

Július 12-én délután Fazekas Gergely zenetörténész tart előadást Johann Sebastian Bachról, az esti koncerten pedig Langer Ágnes, Bánki Berta, Varga István és Fülei Balázs játsszák Bach fuvolára, hegedűre, és viola da gambára komponált szonátáit, valamint a Triószonátát a Musikalisches Opferből.

Július 13-án Vizeli Máté és a Küküllő Banda vezeti körbe az Echo Nyári Akadémia közönségét a Kárpát-medence népzenei kincsei között, a koncert után pedig Csatai László „Csidu” vezetésével táncház kezdődik.

Július 14-én Beethoven-est következik: Fülei Balázs eljátssza a zenetörténet egyik legmonumentálisabb trilógiáját: Beethoven három utolsó zongoraszonátáját.

A július 13-án és 14-én délután 3 órakor kezdődő kávékoncerteken a közönség a kurzusokon résztvevő fiatal muzsikusok egy-egy friss produkcióját hallhatja. A nyári akadémia zárókoncertjét július 15-én este rendezik, itt egy változatos műsor foglalja majd össze az egy héten át tartó közös munka eredményét.

Fülei Balázs elképzelése szerint a koncertek és a hangszeres órák mellett az együtt töltött idő és az inspiráló beszélgetések adják az Echo Nyári Akadémia lényegét. A hallgatók és a tanárok is a kastélyban laknak, közösek az étkezések, gyakorolni az épületben szinte bárhol lehet, de gyakran a kastélyparkból is zene szól. Hagyományszámba megy már, hogy minden évben van borkóstoló a csipketeraszon látványkonyhával és természetesen zenével – és a tematikus mesterkurzusok is az állandó program részét képezik.

Az Echo Nyári Akadémia minden programja és előadása nyilvános, egész héten át szeretettel várják az érdeklődőket. Aki idelátogat, bármikor együtt élhet a zenével!

Információ: www.echosummeracademy.hu

jegyfoglalás: tickets@echosummeracademy.hu

ECHO NYÁRI AKADÉMIA KONCERTPROGRAMJA

Július 9-15. Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély

Július 9. vasárnap, 20.00 óra

Nyitókoncert

SPECTRUM OF TRIO – az Auer Trió hangversenye. Közreműködik az ECHO Nyári Akadémia három tanára: Kováts Péter, Varga István, Fülei Balázs

Műsor:

Hummel: F-dúr trió, Op. 22 „Alla turca”

Turina: Circula, Op. 91

Martinu: 2. d-moll trió, H 327

Dvořák: g-moll trió, Op. 26

Július 11. kedd, 20.00 óra

Schubert-est

Műsor:

Schubert: Pisztrángötös, bevezető előadással. Közreműködik: Varga Oszkár (hegedű), Szűcs Boglárka (brácsa), Varga István (gordonka), Varga Viktor (nagybőgő), Fülei Balázs (zongora)

Július 12. szerda, 20.00 óra

Bach-est

Műsoron J. S. Bach fuvolára, hegedűre és viola da gambára, valamint csembalóra komponált szonátái, valamint a Triószonáta a Musikalisches Opferből.

Közreműködik: Langer Ágnes (hegedű), Bánki Berta (fuvola), Varga István (gordonka), Fülei Balázs (zongora)

Július 13. csütörtök, 20.00 óra

Vizeli Máté és a Küküllő Banda

Népzenei koncert és táncház. Táncot oktat: Csatai László „Csidu”

Július 14. péntek, 20.00 óra

Beethoven-est

Műsoron: Ludwig van Beethoven három utolsó zongoraszonátája, Op. 109, 110, 111

Közreműködik: Fülei Balázs (zongora)

Július 15. szombat, 20.00 óra

Zárókoncert

Közreműködnek az Echo Nyári Akadémia résztvevői

KÁVÉKONCERTEK:

Július 13. és 14. csütörtök és péntek 15.00 óra

Közreműködnek az Echo Nyári Akadémia résztvevői