Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Átadták a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait

19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon rekordot döntött a nézők száma

(Fotó: Bíró Tibor fesztivál szervező, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos, Veres Pál miskolci polgármester)

Szeptember 1. és 9. között a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az év legnagyobb filmjeivel találkozhatott a közönség. A tizenhét nemzetközi versenyfilm között Cannes, Velence, Sundance, Berlin és Karlovy Vary legjobb filmjeit láthattuk, valamint több magyar alkotást. A fesztivál házigazdája, Miskolc polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A fesztivál minden napján teltház volt a vetítéseken, amelyet könyvbemutatók és számos izgalmas programok követtek. Végül szeptember 9-én átadták a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál zárásaként a Cannes-i Arany Pálma-díjas alkotást, az Egy zuhanás anatómiáját láthattuk.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat a Rigó, rigó, szederinda című grúz film kapta, amelynek Berlinben élő magyar operatőre, Pákozdi Ágnes személyesen vette át az elismerést. A zsűri azzal érvelt a döntés mellett, hogy az erős mezőnyből Elena Naveriani alkotása kiemelkedett különleges tisztaságával, emberségével, történetmesélésével, kiváló rendezői és operatőri munkájával, az alkotás hajtóerejét pedig a főszereplő, Eka Chavleishvili emlékezetes alakítása adta.

A Zukor Adolf-díjat, a fesztivál nagydíját a legendás finn rendező, Aki Kaurismäki Hulló levelek című filmje kapta. A finn mélabús romantikus vígjátékban egy építőipari munkás és egy szupermarket dolgozójának élete lepukkant karaokebárban keresztezi egymást. Aki Kaurismäki, a jellegzetes rendezői stílusáról és szélsőségesen száraz humoráról ismert élő legenda.

A Fesztivál életműdíját Almási Tamás rendező vette át. Az idén 75 éves Almási negyvennél is több filmet készített, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professor emeritusa generációk sorát oktatta. Korábban hatszor nyerte meg a Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm, ötször a filmkritikusok díját, a Balázs Béla-díjtól a Kossuth-díjig számos más elismerés birtokosa.

Az Európai Mozi Nagykövete díjával Jean-Marc Barr munkásságát ismerték el. A legkülönbözőbb nemzetiségű filmekben egyaránt magától értetődő természetességgel játszó színészt az 1988-as A nagy kékség tette világhírűvé, és egy nemzedék bálványává. 1991 óta rendszeresen látható Lars Von Trier-filmjeiben. Három rendezés és mintegy hetven szerep után Jean-Marc Barr továbbra is rendkívül aktív, zsűrielnökként pedig a fesztivál teljes időtartama alatt Miskolcon tartózkodott.

A CineFest kilenc napja alatt több magyar nagyjátékfilm (Mesterjátszma, Magyarázat mindenre és a koprodukcióban készült Libertate ’89 – Nagyszeben) és egész estés dokumentumfilm (Cirkusztestvérek, Nem halok meg, Nikola Tesla – A fény gyermeke, Varrat) premierjének adott otthont.

Idén a legnagyobb A-kategóriás fesztiválok díjazottjait láthattuk a CineFesten, hiszen többek között itt debütált a Cannes-i Arany Pálma– (Egy zuhanás anatómiája), a berlini Arany Medve– (Az Adamanton), és a velencei Arany Oroszlán-nyertes (Mennyi szépség és kín), sőt, Szarajevó (Rigó, rigó, szederinda) és Karlovy Vary (Blaga leckéi) fődíjasa is.

A filmek iránt hatalmas volt az érdeklődés. Bíró Tibor fesztiváligazgató elmondta, hogy idén rekordot döntött a nézők száma: több mint kilencezer kiváltott jeggyel, valamint az ingyenes vetítések és a szakmai programok nézőivel együtt tizenötezer résztvevővel az idei volt az eddigi leglátogatottabb CineFest. Az olyan filmek vetítései, mint például az Előző életek, Szegény párák, Jeanne du Barry – A szerető és A szerelem természete, már a jegyvásárlás elindítása után nem sokkal, elővételben telt házasak lettek.

A fesztiváligazgató ugyanakkor hangsúlyozta: „A filmbemutatók mellett megannyi szakmai program és közönségtalálkozó egészítette ki a fesztivált. Idén különösen büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon a CineFest fogadhatta a Making Waves – A hongkongi filmművészet éllovasai programsorozatot. Ennek keretében hat kiváló hongkongi film, és az alkotásokban játszó színészek érkeztek Miskolcra”.

Mindemellett a CineFest idén új helyszínnel bővült: a Miskolci Egyetem támogatásával ingyenesen volt látogatható CineVersity programjai.

(Fotó: nemzetközi zsűri)

A 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj: A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq’vali), r.: Elene Naveriani

Zukor Adolf díj: A fesztivál Nagydíja: Hulló levelek (Fallen Leaves / Kuolleet lehdet), r.: Aki Kaurismäki

A legjobb rövidfilm díja: A gondozó (Caregiver / Auxiliare), r.: Lucas Bacle

Dargay Attila díj: A magyar animáció ifjú tehetsége: Ivády Tamás

CineNeWave díj: Nyugalom megzavarására alkalmas, r.: Dóczé Péter

CineDocs díj: Két fal uralma (Rule of Two Walls), r.: David Gutnik

CICAE (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq’vali), r.: Elene Naveriani

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb nemzetközi filmnek: Rigó, rigó, szederinda (Blackbird Blackbird Blackberry / Shashvi shashvi maq’vali), r.: Elene Naveriani

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja a legjobb magyar kisfilmnek: Mintha kéne, r.: Szelestey Bianka

Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: Libertate ’89 – Nagyszeben (Libertate), r.: Tudor Giurgiu

Art-mozi Egyesület díja az év legjobb magyar filmjének: Larry, r.: Bernáth Szilárd (a fesztivál keretében megrendezett szakmai programon átadott díj)

Dr. Halmay Béla-díj: A miskolci kultúra lokálpatriótáinak: Prof. Dr. Horváth Zita

„Veszélyek az on-line médiában!” diákfilm pályázat díjazottjai: 1. Hibaüzenet, r.: Balla Tünde és Pethes Boglárka; 2. Légy elővigyázatos!, r.: Bibercz Eliza; 3. Kiberturi, r.: Ákos Melinda

Európai Mozi Nagykövete-díj: Jean-Marc Barr

Életműdíj: Almási Tamás

Közönségdíj az internetes szavazás alapján (az azonos számú szavazatok miatt két díj került kiosztásra): Nikola Tesla – A fény gyermeke, r.: Bánovits Ottó és Takó Sándor és

Mesterjátszma, r:Tóth Barnabás

Tóth Barnabás legújabb, Mesterjátszma című filmjét Stefan Zweig Sakknovellája ihlette, de a cselekményt 1956-ra, az utolsó menekültvonatra helyezte át, hitchcocki feszültséget teremtve. A film főszereplői többek között Váradi Gergely, Varga-Járó Sára, Hajduk Károly, Mácsai Pál és Péterfy Bori.

Nekem az egyik kedvenc filmem az Ízek és szenvedélyek volt, pedig nem vagyok egy főzőcskéző típus. 1885-öt írunk, a híres gourmand Dodin (Benoit Magimel) újabb és újabb kulináris ihletet kap, amit rendszeresen hűséges szakácsnője, Eugénie (Juliette Binoche) vált valóra. Minden étel egy költemény volt, ami ezernyi gesztusnál is többet árult el az egymás iránti érzelmeikről. Cannes-ban elnyerte a legjobb rendezés díját.

A fesztiválra idén többek között olyan filmesek látogattak el, mint Dér Asia, Tudor Giurgiu, Gulyás Gyula, Hajduk Károly, Halász Glória, M. Tóth Géza, Pákozdi Ágnes, Reisz Gábor, Tóth Barnabás, Váradi Gergely, Znamenák István és Zomborácz Virág, valamint a hongkongi program keretében Choi Cecilia, Yeung Renci, Wong Younam és Lam Bowie színészek.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált jövőre 2024. szeptember 6-14. között rendezik meg.