Search
szerda 19 június 2024
  • :
  • :

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar évadnyitó hangversenye a Müpaban

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt, szeptember 25-én tartja évadnyitó hangversenyét a Müpában, így tisztelegve a „tiszta forrás” zeneszerzőjének munkássága előtt.

Ezúttal Bartók amerikai emigrációban született remekműve, a Concerto szólal meg, előtte olyan francia alkotók: Debussy és Ravel opusaival, akiknek munkásságát Bartók ismerte és nagyra becsülte. A koncert szólistája, Berecz Mihály a fiatal magyar zongoraművész-generáció egyik legkiválóbb képviselője, a karmester, Kovács János művészete a hazai zeneélet megkérdőjelezhetetlen értéke.

Claude Debussy 1905-ben fejezte be A tenger című három szimfonikus vázlatát, amely nemcsak érzéki szépségű természetpoéziséről nevezetes, de arról is, hogy korának egyik legmodernebb forma- és harmóniavilágú zenekari kompozíciója. A tizenhárom évvel fiatalabb kortárs, Maurice Ravel 1929 és 1931 között keletkezett G-dúr zongoraversenye a mozarti szépségeszmény letisztultságának és kifinomultságának inspirációjában fogant. Egyúttal a kor divatos jazzmuzsikájának hatását is élénken tükrözi, különleges stíluselegyet alkotva.

Bartók Béla Concertója Serge Koussevitzky megrendelése nyomán készült a Bostoni Szimfonikus Zenekar számára, bemutatója 1944-ben volt. A számos reprezentatív hangszerszólót és kamarazenei részletet felvonultató, öttételes szimfonikus zenekari mű az alkotói termés egyik legjelentősebb opusa, a honvágy és a hazaszeretet megindító dokumentuma.

Az 1997-ben született zongoraművész, Berecz Mihály számos nemzetközi versenyen szerepelt sikerrel.

A hetvenegy éves karmester, Kovács János munkáját minden stílus és műfaj területén a legnagyobb szakmai megalapozottság és művészi alázat jellemzi.

Szeptember 25., 19:30 – Müpa

Claude Debussy: A tenger

Maurice Ravel: G-dúr zongoraverseny

Bartók Béla: Concerto, Sz. 116, BB 123

Km.: Berecz Mihály – zongora, Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Kovács János

OKTÓBERI PROGRAMOK

Október 7. szombat, 18:00 óra, Müpa, NFZ VI. emeleti próbaterem

Próbatermi Vendégség: https://nfz.jegy.hu/program/probatermi-vendegseg-a-nemzeti-filharmonikusok-kamarakoncertje-145904

Október 11. szerda, 19:30, Zeneakadémia: https://nfz.jegy.hu/program/sinfonia-concertante-ferencsik1-145905

Október 12., csütörtök, 19:00 – Zeneakadémia: https://nfz.jegy.hu/program/szimfoniak-es-koncertariak-ferencsik2-145998

Október 26., csütörtök, 19:00 – Müpa: https://nfz.jegy.hu/program/verdi-aida-opera1-146000