Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Fénytörés Kabay 75

Fénytörés Kabay 75

Kabay Barna Balázs Béla díjjal, Cinema per la Pace olasz életműdíjjal, német állami díjjal kitüntetett, Oscar díjra jelölt filmíró, rendező, producer, Érdemes Művész, az MMA tagjának 75. születésnapja alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap, az MTVA és a Pannónia Entertainment retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg életműve előtt október 5-11 között Cinema MOM moziban (1123 Alkotás u. 53.).

Fénytörés Kabay 75 sajtóértekezletén Kabay Barna rendező mellett részt vett alkotótársa, Petényi Katalin Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, művészettörténész, Érdemes művész, az MMA rendes tagja.

Galán Angéla, az MTV műsorvezetője röviden ismertette Kabay Barna életútját. Hangsúlyozta, hogy a 7 filmből álló vetítés sorozat, melyet október 5-én a Fénytörés ősbemutatója nyit meg csak egy szűk keresztmetszetet nyújt a rendkívül gazdag életműből.

A Fénytörés Petényi Katalin és Kabay Barna legújabb filmje, amely a pannonhalmi bencés szerzetesek életét mutatja be 1945-től a rendszerváltozásig.

A rendezők elmondták: „Eddig ismeretlen dokumentumok alapján, az állambiztonsági ügynökök jelentései, tartótisztek értékelésein, a túlélők visszaemlékezésein keresztül, korabeli filmfelvételekkel jelenítettük meg a kommunista egyházüldözést, a szerzetesek szenvedésekkel és próbatételekkel teli életét, hogy a letartóztatások és az Állambiztonsági Szolgálatok állandó ellenőrzése mellett a szerzetesek hogyan tudtak titkos kapcsolatot kiépíteni az olasz követségen át a Vatikánnal és az őket anyagilag is támogató Békés Gellérttel, a magyar bencések Rómában élő prokurátorával, amire felfigyelt az Állambiztonság.  Megrendítő sorsokon át követtük a szerzetesek és bencés diákok elleni koncepciós pereket. Az ártatlanul bebörtönzöttek celláiba telepített fogdaügynökök napi jelentései megrázó képet nyújtanak a börtönök belső világáról. Először szóltunk filmünkben bencések és a kolostorban levő Szociális Otthonban élő üldözött jezsuiták, ciszterci, ferencesek, premontreiek kapcsolatáról, akiket a bencések befogadtak. A hitvallók drámai sorsa mellett szóltunk a megalkuvásokról, a hűség mellett az árulásokról, azokról, akik kiszolgálói lettek a diktatúrának. Történészek segítségével kutattuk Pannonhalma múltját. A történelmi eseményeket Dr. Várszegi Asztrik emeritus pannonhalmi főapát, a bencés rendtörténet kutatója foglalja össze. Filmünkkel a múltfeltáráshoz és a megtisztuláshoz szeretnénk hozzájárulni.”

A vetítéssorozat programja:

Október 5. 18 óra FÉNYTÖRÉS, ősbemutató (Zártkörű vetítés)

Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

A vetítés sorozatot megnyitja Obenfrank Pál, Kossuth és Jászai Mari díjas színész, rendező, színház igazgató.

Díszvendég: Várszegi Asztrik, emeritus Pannonhalmi Főapát

Október 6. 18 óra SZÁMŰZÖTTEK

Társrendezők: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Petényi Katalin

Producer: Kabay Barna

Október 7. 18 óra A FELTALÁLÓ

Rendező: Gyöngyössy Bence

Producer: Kabay Barna

Díszvendég: Dr. Béres József, a Béres Gyógyszertár ZRT elnöke, Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke

Moderátor: Galán Angéla

Október 8. 18 óra JÓB LÁZADÁSA

Író: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna, Petényi Katalin

Rendező: Gyöngyössy Imre, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

Kísérőfilm: STIGMA, versfilm

Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

Díszvendég: Fehér Gábor, a film főszereplője

Moderátor: Csűrös Csilla műsorvezető, rádióriporter

Október 9. 18 óra A KÖZVETÍTŐ

Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

Október 10. 18 óra SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT ÉLETEK

dokumentumfilm, 104 perc

Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

Október 11. 18 óra FEDŐNEVE „BÍBOROS”

Rendező: Petényi Katalin, Kabay Barna

Producer: Kabay Barna

Díszvendég: Bíró Katalin

Kedvezményes belépő a vetítésekre: 500 Ft