Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

INDUL A MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA

Jövő! Menő! Múzeum!

A 18. Múzeumok Őszi Fesztiválját szeptember 25. és november 12. között rendezik meg

Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témakörök mentén lett kialakítva, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program csalogat múzeumi látogatásra.

Több mint 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen 18. alkalommal várja gazdag programkínálatával a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumok Oktatási és Módszertani Központ igazgatója ismertette a rendezvénysorozat koncepcióját.

A 2023-as rendezvénysorozat célja, hogy felhívja figyelmet a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumok kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakosátzó intézmények 10 tematika mentén szervezték meg a programjaikat.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról és témaköreiről bővebben a www.oszifesztival.hu honlapon olvasható.

A fesztivál szeptember 25-én a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indult. A Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia egyben rangos szakmai elismerések ünnepélyes gálája is, ahol átadják a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat, a Múzeumpedagógiai Életműdíjat és a Családbarát Múzeum elismeréseket.

Négy intézmény részesült a kiemelkedő színvonalú, innovatív és más múzeumok által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezést elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjban. A Petőfi Irodalmi Múzeum A múzeum mindenkié című programjáért, a Ferenczy Múzeumi Centrum Beszélő tárgyak, beszédes arcok című programjáért, a Szépművészeti Múzeum Varázserejű egyiptomi istenek című komplex múzeumpedagógiai foglalkozásáért, a Tomory Lajos Múzeum pedig Mi leszel a végén? – Pályaorientációs társasjáték a múzeumban című programjáért kapta meg a díjat.

További négy intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át. Az ICOM Magyarország különdíját a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ 30+ Kísérleti Művészetpedagógiai Projekt című programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kuny Domokos Múzeum Óvakodj a mammuttól! – (be) szabaduló játék című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját a Néprajzi Múzeum Inkluzív nap című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Pénzmúzeum Tinótól az aranypénzig – királyi gazdálkodás a középkori Magyarországon (I. Istvántól Mátyás királyig), illetve Élet a középkori koronás fők udvarában című programjai kapták meg.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy több évtizede a pályán lévő múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjjal. A kitüntetést Koltay Erika, a Néprajzi Múzeum múzeumpedagógusa vehette át áldozatos munkájáért.

A konferencián immár negyedik alkalommal adták át a MOKK vezetésével és a családokkal foglalkozó civil szervezetek bevonásával (Nagycsaládosok Országos Egyesülete, Fiatal Családosok Klubja, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, Egyszülős Központ) kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát múzeum minősítést. Az elismerést idén 9 intézmény kapta meg: a Gödöllői Királyi Kastély, a Duna Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Tomory Lajos Múzeum, a Művészetek Háza Veszprém, a Soproni Múzeum, a Balatoni Múzeum, a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, valamint a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

A díjátadót követő Tudomány? Természetesen! című szakmai konferencia plenáris előadásokkal és egy nagyszabású, csaknem 20 hazai múzeum részvételével megvalósult tudománykommunikációs börzével mutatta be, hogy a hazai muzeális intézmények milyen sokszínű módon, mennyire változatos tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek bemutatni tudományos eredményeiket.