Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után.

Válogatás a Jáky-gyűjteményből

Az YBL6 Művészeti Tér a Várkert Bazár új kiállítási helyszíne a Déli palotában, amely nemcsak a művészetekkel való találkozást kínálja a közönségnek, hanem időszaki kiállításokon nyújt teret a hazai képzőművészet legkiválóbb alkotásainak.

A 21. századi látogatói igényeket is kielégítő új helyszínen a hazai műgyűjtés egyik legismertebb kollekciójának válogatása mutatkozott be.

Válogatás a Jáky-gyűjteményből „Vagyok, aki vagyok – Magyar képzőművészet 1945 után”  

A sajtóbejáráson részt vett Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, Jáky Balázs műgyűjtő és Nemes Péter kurátor.

Sikota Krisztina köszöntője után a kiállítást bemutatta Nemes Péter kurátor

A Jáky-gyűjtemény alapkarakterét a párbeszéden alapuló értékteremtés friss lehetőségei, valamint azok láthatóvá tétele jelenti. A gyűjtemény válogatott anyag 120 festmény, hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet történetének félmúltját 1945-től az 1990-es évekig. A kiállítás különlegessége, hogy független stílusirányzatoktól.

A tárlat három alappilléren nyugszik, gerincét az Európai Iskola hagyományai, az úgynevezett Iparterv-generáció meghatározó figuráinak életműve, valamint az 1980-as és az 1990-es évek Új szenzibilitása adja.

)

A kiállítás megtekinthető 2024. június 28-ig, hétfőtől-vasárnapig 10:00-18:00 óra között.