Search
vasárnap 23 június 2024
  • :
  • :

Utazás az ókori görög történelemben

Ancient GREECE – Athén és Spárta

Görögország valaha volt legnagyobb produkciója 2023. október 20-án kezdi meg európai turnéját Budapesten, az  ETELE PLAZA. 3. emeletén, több, mint 1100 m2-en! A tárlat megtekinthető 2024. február 11-ig.

 

Görögország gazdag és sokszínű kultúrájával, mélyen gyökerező mitológiájával és jelentős történelmi eseményeivel mindig vonzotta az érdeklődőket világszerte. Az ” Ancient GREECEAthén és Spárta” kiállítás egyedülálló lehetőséget kínál, hogy elmerüljünk az ókori Hellász varázslatos világában.

A kiállítás a National Museum of History, Greece támogatásával jött létre, igazolván azt, hogy a tárlat valóban azokat a tényeket és történelmi momentumokat mutatja meg, amelyek hűen tükrözik ezeknek a titokzatos városállamoknak egykori tündöklését. A tárlat szobrokon, kiállítási tárgyakon, páncélzatokon, fegyvereken, korabeli hangszereken, korhűen kialakított lakóhelyeken, és megannyi egyéb számunkra ismeretlen installáción keresztül varázsolja elénk az ókori görögök történelmének részleteit.

A görög hősök az emberi kitartás, bátorság és hűség példaképei voltak. Akhilleusz, Odüsszeusz és Héraklész hőstettei máig ható inspirációt jelenthetnek mindannyiunk számára. A kiállítás megmutatja, hogyan formálták ezek a hősök és legendák az ókori görög társadalom értékrendjét és identitását; kulturális, történelmi, filozófiai és harci örökségéhez kapcsolódó régészeti leletek, műalkotások, tárgyak és kiállítások kiterjedt gyűjteménye is megcsodálható.

Lenyűgöző szobrokon keresztül kerülnek testközelbe az amazonok, Atlasz, Herkules, AkhilleuszLeonidász, Minótaurosz, Nagy Sándor, Zeusz isten, valamint Athéné istennő, és olyan hatalmas építményekkel is találkozhatunk, mint a trójai faló vagy akár egy olyan hadihajó, amellyel Athén meghódította az egész Földközi-tengert!

Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek egészen idáig csak ködös információk voltak a fejünkben. Hogyan született meg a demokrácia? Hogyan kezdődött a trójai háború? Hogyan nézett ki a trójai faló? Miért voltak a spártaiak olyan legyőzhetetlen harcosok? Hogyan kezelte a mindenható Zeusz az isteneket és az embereket? Hány évig tartott a Parthenon felépítése? Miért tartották Delphit az ókori világ középpontjának?

Az utazó tárlat Magyarországon idén ősszel az Etele Plazaban lesz látható mindössze 3 hónapig, hogy az általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolódva segítse a görög témakör feldolgozását és az érettségihez való felkészülést.

A Concert Europe a Sharity Zrt.-vel közös pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy vidéki, rászorult gyermekek is ellátogathassanak a kiállításra (30 belépő és 100.000 Ft utazási költségtérítés).

A pályázaton való részvételre jelentkezni a szervezeteknek az office@sharity.hu  email címen vagy a https://app.sharity.hu/gorogok/  oldalon lehet.