Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Concerto Csellóünnep

Kétnapos csellófesztivál a Zeneakadémián

A Concerto Budapest idei tematikus napjainak szenzációja a kétnapos Concerto Csellóünnep, mely november 25-én és 26-án a Zeneakadémián vonultatja fel Magyarország csellóművészeinek krémjét. Az eseménysorozat amellett, hogy felhívja a figyelmet a hangszerben rejlő lehetőségek kimeríthetetlen tárházára, találkozási lehetőséget teremt hazánk legnagyobb csellóművészei számára, akik között több mester és tanítvány is található. A fesztiválon közreműködik többek között Perényi Miklós, Varga Tamás, Fenyő László, Somodari Péter, Várdai István, Rohmann Ditta, Kokas Dóra, Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Devich Gergely.

A Concerto Budapest november 25-én és 26-án, a Zeneakadémián rendezi meg kétnapos csellófesztiválját, a Concerto Csellóünnepet, hazai és a világ minden tájáról kifejezetten erre az alkalomra hozzánk érkező, élvonalbeli magyar művészek főszereplésével. A 2021-ben megrendezett Viva La Viola! – a brácsát éltető tematikus nap – után a csellófesztivállal Keller András a Concerto Budapest zeneigazgatója hagyományt kíván teremteni.

„Rajongva szeretem a csellót! Számomra az egyik legtitokzatosabb, legkifejezőbb hangszer, amelyet mindig ámulattal és áhítattal hallgattam. Egy hangszer, melyet először meg kell ölelnünk ahhoz, hogy megszólaltassuk. Azaz a zenélés lényegéhez, a szeretet közvetítéséhez már eleve úgy kezdünk hozzá, hogy először átöleljük azt, ami a hangot adja.” Ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Keller András a Concerto Csellóünnep sajtótájékoztatóját, melyen Devich Gábor főigazgató mellett jelen volt Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Baráti Kristóf Kossuth-díjas hegedűművész, Kokas Dóra csellóművész és Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

Bécsből élőben bejelentkezett Várdai István Liszt-díjas csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészeti vezetője, videóüzenetet küldött Fenyő László csellóművész Belgrádból, Somodari Péter, a Bécsi Filharmonikusok szólócsellistája Japánból és Mező László Kossuth-díjas csellóművész.

A Zeneakadémia Nagytermében, a Solti teremben és a Kupolateremben elhangzó kilenc koncerten a cselló mind szólista-, mind kamarazenei szerepben jelen lesz a tematikus napon, teret adva ezzel a Concerto Budapest másik kiemelt missziójának: a magyar kamarazenei hagyományok megőrzésének, illetve újraélesztésének. Triók, vonósnégyesek, különböző kamarazenei felállások, kamarazenekari művek és nagyzenekaros csellóversenyek is hallhatók lesznek ezen a napon, hisz a Concerto Budapest célja a cselló összes funkciójának bemutatása a lehető legszélesebb spektrumon.

Egyetlen hangszer – jelen esetben a cselló – középpontba helyezése nemcsak érdekes, színes és különleges programot eredményez, hanem jelentős edukációs hatása is van a jövő nemzedék zenei oktatására, hiszen hol máshol találkozhat a magyar közönség, szülők, gyerekek, nagyszülők ilyen koncentráltan csellóművészekkel, mesterekkel, tanítványokkal, kamarapartnerekkel egy időben, egy helyen?

„A Concerto Csellóünnep felhívja a világ és hazánk közönségének figyelmét arra, hogy Magyarország csellónagyhatalom a magyar csellisták kiemelkedő nemzetközi sikereinek köszönhetően – mondja Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója. – A Concerto Budapest évek óta rendez tematikus fesztiválokat, amivel az a célunk, hogy egy-egy olyan témát állítsunk fókuszba, mely a magyar klasszikus zenei élet fellendülését szolgálja. Ez a kétnapos fesztivál hatalmas vállalás a zenekar részéről, de megéri, mert Magyarország olyan kincsesbányájára irányítja a figyelmet, amelyre méltán lehet büszke az egész kulturális szcéna.”

A fesztiválon olyan ikonikus művek hangzanak fel, mint Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenye, Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenye, Schumann a-moll gordonkaversenye, Dvořák h-moll csellóversenye vagy Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve. A kamara- és szólócselló-irodalom gyöngyszemeit is meghallgathatják a hangszer rajongói: Schubert C-dúr vonósötöse, Brahms a-moll kettősversenye, Richard Strauss Don Quixote című műve, Bach D-dúr és c-moll szvitje, valamint Csajkovszkij „Souvenir de Florence” névre hallgató d-moll vonósszextettje is felcsendül ezen a kivételes eseményen.

A fesztivál különlegességei közé tartozik, hogy Keller András olyan karmestereket hívott meg az eseményre, akik maguk is egy-egy vonós hangszernek a mesterei: Baráti Kristóf, Bogányi Tibor, Maxim Rysanov és Somodari Péter is karmesteri pálcát ragad ezen az ünnepen.

A koncerteken a Concerto Budapest mellett közreműködik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.

November 25-én

Várdai István Haydn C-dúr és D-dúr csellóversenyét játssza a Liszt Ferenc Kamarazenekar kíséretében, Perényi Miklós pedig Schubert C-dúr vonósötösét szólaltatja meg a Keller Quartettel. A Nemzeti Filharmonikusok kíséretében Devich Gergely Dohnányi Konzertstück gordonkára és zenekarra című művét adja elő Maxim Rysanov vezényletével. Somodari Péter a koncert második felében karmesterként lép színpadra, Saint-Saëns 1. (a-moll) csellóversenyének szólistája Rohmann Ditta lesz.

Az első nap zárókoncertjén Schumann a-moll gordonkaversenyét Fenyő László, Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című művét Somodari Péter, Dvořák h-moll csellóversenyét pedig Perényi Miklós előadásában hallgathatja meg a közönség. A koncerten a Concerto Budapest közreműködik Keller András vezényletével.

November 26-án

A nemzetközi zenei élet két ifjú tehetsége, a 2022-ben megrendezett Kodály Zoltán Nemzetközi Zenei Verseny első és második helyezettje, Valeria Abramova és Carlos Vidal Brahms a-moll kettősversenyét szólaltatja meg a Concerto Budapest kíséretében, Bogányi Tibor vezényletével.

A délelőtti koncert második felében Fenyő László és Szűcs Máté szólójával Richard Strauss Don Quixote című műve hangzik el, melyet Baráti Kristóf vezényel.

A Kupolateremben Rohmann Ditta Bach D-dúr szvitjét, Varga Tamás a szerző c-moll szvitjét adja elő. A szólószvitek Thomas Adès Lieux retrouvés című művét fogják közre Hartmann Domonkos tolmácsolásában.

Délután Varga Tamás, Homoki Gábor és a Keller Quartet Csajkovszkij Souvenir de Florence névre hallgató d-moll vonósszextettjét játssza a Nagyteremben, ezt Penderecki három csellóra és nagyzenekarra írt Concerto Grossója (No. 1) követi Karasszon Eszter, Szabó Ildikó és Varga Tamás előadásában. A koncerten a Nemzeti Filharmonikusokat Maxim Rysanov vezényli.

Este hatkor a Kupolateremben Takács Ákos, Karasszon Eszter, Aranyos János és Migróczi Tamás a cselló-szólóirodalom gyöngyszemeiből válogat, Temesvári Bence és Miyata Shin pedig Dvořák és Csajkovszkij két gyönyörű, csellóra és zongorára írt művét szólaltatja meg.

A fesztivál zárókoncertjétConcerto Budapest négy ikonikus művel zárja. Beethoven: D-dúr („Szellem”) zongoratrióját Bogányi Tibor, Bogányi Gergely és Keller András adja elő, Elgar e-moll csellóversenyét Kokas Dóra tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, Maxim Rysanov vezényletével, Arvo Pärt Missa brevisét a Concerto Budapest csellóművészei szólaltatják meg, majd Schönberg Megdicsőült éj című művével zárul a koncert Maxim Rysanov, Kokas Dóra és a Keller Quartet közreműködésével.

További információ: https://www.concertobudapest.hu/v/csellounnep-2023/