Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Kelemen Barnabás és az Utopia Zenekar

Nemzetközi turnéra indul Kelemen Barnabás a világ egyik leghíresebb zenekarával és karmesterével.

A budapesti koncertre a Müpában kerül sor

Ötállomásos turnéra indul Kelemen Barnabás hegedűművész a világ egyik legkülönlegesebb együtteseként számon tartott Utopia Zenekar és karmestere-zeneigazgatója, Teodor Currentzis felkérésére. A klasszikus zene fenegyerekének is tartott világhírű, görög származású karmester azzal a céllal hozta létre a nemzetközi együttest, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse a különleges tehetségeket. Koncertjeik ünnepszámba mennek, bármerre is lépnek fel a világban. Kelemen Barnabással novemberben Berlinben, Budapesten, Antwerpenben, Bresciában és Romában adnak közös koncertet, amelyen hazánk világhírű hegedűművésze Brahms: D-dúr hegedűversenyét szólaltatja meg.

A budapesti hangversenyre november 17-én kerül sor a Müpa és a Fesztivál Akadémia Budapest együttműködésében a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Mindig különleges ünnep, ha külföldi zenekar érkezik a Müpába, hiszen egy másik ország előadói kultúrájával találkozni felvillanyozó tapasztalat. Ezúttal azonban az élmény a szokottnál is izgalmasabbnak ígérkezik, hiszen az együttes nemzetközi, ráadásul alapítója vezényli, a szólista pedig hazánk világhírű hegedűművésze, Kelemen Barnabás! Teodor Currentzis és az Utopia Zenekar koncertje az eddigiek alapján is sokat ígér, ám ha hozzátesszük, hogy a programon a romantikus versenymű- és szimfóniairodalom két kivételes remeke szerepel, be kell látnunk, hogy ezt az estét nem lehet kihagyni. – áll a Müpa ajánlójában.

Az athéni születésű görög karmester rendhagyó egyéniség, extravagáns megjelenése figyelmet kelt, ahogyan az is, hogy a hagyománytól eltérően nem a pulpitusról vezényli zenekarát. Életútja sem szokványos: előbb zongorázik, majd hegedül, még később zeneszerzés-órákat vesz. Vezényelni már nem otthon, hanem a Szentpétervári Konzervatóriumban tanul, a kilencvenes években. Oroszországi feladatok után (Novoszibirszki Opera, Permi Opera) a németországi Südwestfunk Zenekarának vezetésére kérik fel. Saját együttesét, a független testületként működő Utópia Zenekart azzal a céllal hozza létre, hogy a világ minden tájáról összegyűjtse a különleges tehetségeket.

A Müpában koncertjük első részét Brahms Hegedűversenye tölti ki a hazai közönség egyik kedvence, a rendkívüli virtuozitású, páratlanul szuggesztív Kelemen Barnabás szólójával, a szünet után pedig egy újabb nagyszabású alkotás, Csajkovszkij érzelmekben és indulatokban gazdag V. szimfóniája következik. Egy romantikus este a maximalizmus jegyében!

(forrás: Müpa)

November 17. péntek 19:30

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Kelemen Barnabás és az Utopia Zenekar.

Vezényel: Teodor Currentzis

Műsor:

Brahms: D-dúr hegedűverseny, op. 77

Csajkovszkij: V. (e-moll) szimfónia, op. 64

Részletek: https://www.mupa.hu/program/komolyzene-opera-szinhaz/currentzis-kelemen-utopia-zenekar-2023-11-17_19-30-bbnh