Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Rigójancsi – Szerelem mint édes ihlet

  1. december 15. – 2024. március 31

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új horvát-magyar időszaki kiállítása gyerekkorunk kedvenc süteménye, a Rigójancsi történetét mutatja be, mely mögött a virtuóz magyar cigányprímás és a belga Chimay hercegnő, Clara Ward viharos szerelmi története húzódik meg. A kiállítás bemutatja, ki volt a sütemény névadója, Rigó Jancsi miként házasodott össze „a kor legérdekesebb nemesasszonyával” és azt, hogy különleges szerelmük hogyan szolgált ihletül egy édesség megalkotásához.

Közép-Európa a kávéházi kultúra származási helye, a rigójancsi sütemény pedig egy érdekes szerelmi történetet idéz meg – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a 19. és a 20. század fordulóját a viszonylag békés Európában gazdasági növekedés és a fejlődés miatt boldog békeidőként szokták emlegetni. Az Osztrák-Magyar Monarchia kikötővárosát, Rijekát is ez jellemezte, rendszeresen induló hajójáratai, fejlődő városképe az egyik legjelentősebb kikötővé tette az Adriai-tengeren. Ahogyan szerte Európában, Rijekában is kialakult a kávéházi kultúra. A nagy jelentőséggel bíró kávéházi légkör jellemezte a Continental szálloda kávéházát is, melynek neve máig összefonódott a rigójancsi süteménnyel.

Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság magyarországi nagykövete a kiállításon arról beszélt, hogy egy süteményre irányul a figyelem, amely Fiuméban, esetleg Abbáziában jött létre és vált népszerűvé, de egyaránt kedvelik Bécsben, Zágrábban és Budapesten is. Emlékeztetett arra is, hogy nemrég három évre szóló kulturális együttműködési programot indított a Horvát Köztársaság Kulturális és Médiaügyekért Felelős Minisztériuma és a magyar Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója elmondta, hogy az időszaki kiállítás keretein belül az érdeklődők turisztikai, gasztronómiai időutazáson látogathatnak el Fiumébe, hogy megismerjék azt a városi hangulatot, amelyben Rigó Jancsi és felesége, Clara Ward egykori botrányos története is megelevenedik. Fiume a boldog békeidők városfejlődésének kiváló példája, ahol virágzott a kávéházi kultúra. Ez jellemezte a Continental szálloda kávéházát is, amelynek neve máig összefonódott a magyar cigányprímásról elnevezett süteménnyel.