Search
vasárnap 28 április 2024
  • :
  • :

Magyar Menyasszony

Magyar Menyasszony

2023. 12. 14 – 2024. 08. 25.

A Magyar Menyasszony kiállítás nagyívű vállalkozás, méltó a Magyar Nemzeti Múzeum hagyományaihoz. A rendkívül sokszínűen illusztrált tárlat egyszerre világít rá arra, hogy a nők szerepe fontosabb volt, mint az a történetírók rostáján átszűrődik, illetve arra is, hogy miként változott az elmúlt öt évszázadban a nők társadalmi szerepe és harcolták ki maguknak saját sorsuk alakulásának jogát, lehetőségét.

A kiállítás anyaga a Magyar Nemzeti Múzeum saját, valamint a hazai partnerintézmények gyűjteményeiből és egy nagy része közösségi felajánlásokból, adományokból állt össze, ettől válik igazán egyedivé és különlegessé, hisz a történelmi személyek mellett megjelennek a jelenkor emberei és az ő történeteik is. Mindenkit megszólít és bárki személyesen is a részévé válhat.

A megnyitó esemény műsorvezetője és vendég előadóművésze: Berecz András volt, aki Kossuth-díjas énekes, mesemondó, népmesegyűjtő, folklórkutató és előadóművész. Az eseményen köszöntőt mondott Hammerstein Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum mb. főigazgatója, Vitályos Eszter parlamenti államtitkár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese.

A kiállítást bemutatta a Magyar Menyasszony ötletgazdája és kurátora dr. Simonovics Ildikó divattörténész, szakmuzeológus. Mint mondta, a kiállítás az elmúlt 500 év házasságtörténetén vezeti keresztül a látogatót, a XVI. századból, egy olyan korból indulva, amelynek történetét jobbára férfiak írták. Azóta szinte minden megváltozott a világban, de egy dolog mégis ugyanaz maradt: 500 éve is voltak menyasszonyok, és ma is vannak. A “menyasszonyság”, a menyasszonnyá válás koroktól, irányzatoktól, ideológiáktól függetlenül ma is a nőiesség, a női szépség egyik szimbóluma.

A Magyar Nemzeti Múzeum több száz párválasztással és esküvővel kapcsolatos műtárgyat őriz a kora újkortól egészen a jelenkorig. A Textilgyűjtemény legkorábbi, Európa második legrégebbi menyasszonyi öltözete a 16. század elejéről való, melyet a hagyomány szerint Mária királyné viselt Lajos királlyal való házasságkötésekor, 1522-ben. Az öltözet itáliai zöld selyemdamaszt, az ing fehér lenvászon fémszálas hímzéssel. Ez a nemzetközi viszonylatban is páratlanul értékes darab jelöli ki a kiállítás által felölelt korszak kezdő dátumát. Megismerhetjük Habsburg Mária és II. Lajos frigyének történetét is, amely például azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg. A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást.

Eszterházy Pál második felesége Thököly Éva (17.század közepe) a kincset érő uszály nélküli  szoknyából és magyar szokás szerint elől fűzéssel záródó vállfűzőből álló öltözetet esküvőjük napján viselte. A bársonyon dús arany és ezüstszínű fémszálas hímzés van, amelyet apró korallgyöngyökkel tettek még látványosabbá. Az itáliai reneszánsz es a keleti motívumok találkozásából  Magyarországon született úrihímzés virágaival a szoknyát és a halcsontokkal megerősített vállfűzőt is gazdagon díszítették.

Uralkodó dinasztiák és arisztokrata asszonyok történetei mellett a kiállítás foglalkozik családja előrejutását mindenekelőtt ambicionáló polgárnővel, korabeli társadalmi és öltözködési normákat felrúgó múzsával, holokauszt árnyékában igent mondó arával, vagy online társkereső oldalon párját megtaláló asszonnyal, és még sok izgalmas és tanulságos női sorssal.

A Nemzeti Múzeum új időszaki tárlata számokban:

800 négyzetméteren 500 év házasság és nőtörténete, 500 tárgy és tárgyegyüttes, 50 női sorstörténet!

több mint 90 ruha és 400 tárgy

77 keretezett esküvői emlék

300 gyermekrajz

5 modern művészeti installáció

Több mint 350 közreműködő, 30 kölcsönadó, 99 ajándékozó!

A kiállítás 2023 december 14-től  2024 augusztus 25-ig látogatható.