Search
hétfő 4 március 2024
  • :
  • :

Bogányi Gergely szólóestje

A közönség választhatja ki az elhangzó Chopin keringőket

Bogányi Gergely január 4-én ünnepelte 50. születésnapját a Zeneakadémia Nagytermében, ahol hatalmas sikerrel zeneszerzőként is bemutatkozott. Január 31-én a Müpában újra nagyszerű programmal várja a közönséget „A Zongora”-sorozat következő hangversenyén.

Csajkovszkij Gyermekalbuma, Beethoven Appassionata szonátája és Chopin b-moll szonátája után a zongoraest zárószámaként ez alkalommal is a közönség választhatja ki a majd elhangzó Chopin keringőket és noktürnöket.

Különlegessége az estnek, hogy Bogányi ez alkalommal is a saját maga által fejlesztett zongorán fog játszani.

A Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművész generációjának egyik legkiemelkedőbb alakja. Legfontosabb versenygyőzelme az 1996-os Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyen elért első helyezés volt. Bogányi Gergely repertoárjából kiemelkedik Chopin, akinek összes szólózongorára írott művét két nap alatt eljátszotta a Müpában, de Liszt és Mozart műveinek előadása is jelentős súllyal szerepel életművében.

Jegyvásárlás a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu

honlapon, ahol további információkat is olvashatnak a koncertekről.

  1. január 31. (szerda), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MVM Koncertek – A Zongora

Bogányi Gergely zongoraestje

MÜSOR

Csajkovszkij: Gyermekalbum c. zongoradarab sorozat, op. 39

Beethoven: f-moll (Appassionata) szonáta, op. 57  ***

Chopin: b-moll szonáta, op. 35

Chopin: 2 noktürn, 2 keringő

(A közönség választása szerint!)

A sorozat Grigorij Szokolov koncertjével folytatódik március 13-án a Müpában.

Bogányi Gergely

1974-ben született Vácott, zongoratanulmányait négyévesen kezdte meg szülővárosában, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, a Helsinki Sibelius Akadémián, s végül a bloomingtoni Indiana Egyetemen folytatta. Számos zenei verseny díjazottja, az 1996-os Budapesti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese. Repertoárján több mint harminc zongoraverseny és a zongorairodalom jelentős része szerepel, beleértve Chopin összes szólózongorára írt kompozícióját is. 2002-ben itthon és Finnországban hangversenysorozatok keretében Liszt Tizenkét transzcendens etűdjét és Chopin szólózongorára írt összes művét előadta, s ezzel elnyerte az év legjobb hangversenysorozatának járó Gramofon-díjat. 2000-ben Liszt-díjat kapott, 2002-ben a finn köztársasági elnök a „Fehér Rózsa Lovagrend érdemkeresztje” kitüntetést adományozta neki. 2003-ban Pest Megye Közgyűlése egyhangúlag neki ítélte a „Pest Megye Kultúrájáért” kitüntetést; 2004-ben Kossuth-díjjal tüntette ki Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság akkori elnöke. 1996-ban szülővárosa, Vác, 2007-ben pedig Zebegény avatta díszpolgárává. 2008-ban Junior Prima-díjjal, 2011-ben Prima-díjjal ismerték el művészeti tevékenységét.