Search
vasárnap 5 május 2024
  • :
  • :

A KLASSZIKUS ZENE ESSZENCIÁJA

Cziffra György Fesztivál
2024. január 18. – február 25.

Rachmaninov összes zongoraversenye, jótékonysági koncert, zongora- és kamaraestek, fiatal művészek bemutatása, kiállítások

Kilencedik alkalommal rendezik meg a Cziffra György Fesztivált Budapest több helyszínén. A Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész által alapított hiánypótló rendezvénysorozat a világhírű névadó előd életműve nyomán a klasszikus zeneművészet mellett bemutatja a zene élő improvizatív irányait, feltárva ezek lehetőségeit a mai koncerttermekben, teret engedve a zene és egyéb művészeti és tudományos ágak kapcsolódásainak, valamint bemutatja, kiemelten és sokrétűen támogatja a fiatal tehetségeket.

Művészeti vezető: Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész

„Célom művészeti vezetőként egy olyan művészeti esszencia létrehozása évről évre, ahol az érték találkozik az élménnyel, ahol a művészet valóban mindenkié, és ahol hazánk zenei örökségét az arra legméltóbbak képviselik. Idén is világhírű hazai és külföldi művészek fogadták el meghívásomat, a fesztivál eseményeit pedig minden esetben egyedi és izgalmas témával, műsorral és tematikával rendezzük meg.” (Balázs János)

FÓKUSZBAN A FIATALOK

2024-ben is számos program szól majd a fiatal művészek támogatásáról: a színpadi bemutatkozási lehetőségek biztosításától a pályázati felhíváson át a művészeti díjak átadásáig mind a fesztivál szerteágazó tehetséggondozó tevékenységének részei.

Zeneakadémia Solti termében február 17-én ad szólóestet a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi fődíjasa, Kevin Chen. A mindössze 18 éves kanadai művészt szülővárosában csak úgy emelgetik, hogy a „calgary zongoracsoda”. A világ legrangosabb nemzetközi zongoraversenyeinek nyertese 2021-ben a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny győztese lett, valamint a Cziffra György-emlékévvel közösen megrendezett versenyen a legjobb Cziffra-átirat előadásért járó különdíjat is elnyerte. Zeneakadémiai koncertjén színes programjával újra lenyűgözni készül a magyar közönséget.

A Cziffra Fesztivál évek óta elkötelezett támogatója a jövő előadóművészi generációinak: nemcsak anyagi és erkölcsi elismerésekkel, hanem fellépési lehetőségeket és szakmai mentorálást biztosítva is igyekszik segíteni a tehetséges fiatalok kibontakozását. A már korábban elindított Fókuszban a fiatalok sorozat következő két koncertjén Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián, a 2023. évi Cziffra Fesztivál Kreatív Művész-díj nyertesei, valamint Balázs János tanítványai lépnek színpadra. A legkisebbek egy teljesen új zenei élmény keretében, új látószögből fedezhetik fel a zene számukra eddig ismert és ismeretlen területeit a MOMKultban február 18-án Halász Judit és Balázs János ZongoRamazuri koncertjén.

A klasszikus zene mellett a fesztivál mindig is figyelmet fordított a képzőművészetre. A Hegyvidék Galériában Szirmay Zsanett textilművész a világ számos pontján sikerrel debütáló egyedi, Soundweaving projektje mutatkozik be, ahol a művész a magyar népi hímzés motívumait ülteti át egy nagy méretű hangzó installációba, amelynek során a minták dallammá alakulnak.

MOMkult Reich Károly Galériájában évről évre megvalósuló kiállításokkal folytatja a fesztivál azt a kezdeményezést, amelyet Cziffra György indított útjára 1973-ban. A zongoraművész – alapítványt létrehozva – élete végéig azon dolgozott, hogy a tehetséges művészeket segítse, így a Senlisban található kápolnában kiállításokat is szervezett. A fesztivál az ő nyomdokain haladva új kezdeményezésként hirdetett pályázatot a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő- és képgrafika szakos hallgatói részére. A pályázat győztese 2024. február 12. és március 31. között állíthatja ki a munkáit.

Az elmúlt évek alatt több száz fiatal vett részt a Cziffra Fesztivál ingyenes mesterkurzusain, amelyre nemcsak oktatók, hanem aktív, nemzetközi hírnevű művészek is örömmel vállalják a felkérést. Kivételes lehetőség tehát a 2024. április 19–21. között megrendezésre kerülő Mesterakadémia, ahol mások mellett Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes és Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tartja majd a kurzusokat. A helyszínt ezúttal is a Kroó György Zeneiskola biztosítja. A Mesterakadémiára jelentkezni a https://cziffrafesztival.hu/mesterakademia/ linken lehet.

MŰFAJOK TALÁLKOZÁSA

Akik évről évre követik a fesztivál programjait, megszokhatták, hogy a műfajok és a művészeti ágak között hidat képeznek az egyedi tematikájú produkciók. Az egyik ilyen program lesz Találkát adott a sors címmel Gubik Petra színművész és Balázs János zongoraművész közös estje. A prózai és zenei részeket is tartalmazó előadás felidézi azokat a fontos találkozásokat, amelyek hozzájárultak és segítették Cziffra György számára a zenei kiteljesedést, a zenébe és az emberekbe vetett hit szüntelen lobogását, amely oly jellemző a világhírű zongoraművész életére.

Rendhagyó partnerrel, nem mindennapi szempontból közelítve ismerhetjük meg Cziffra György életét a Mit rejt a Cziffra-dosszié? – Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság elnevezéssel február 14-én kezdődő kiállításon, amelynek helyszínén, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában számos dokumentumot őriznek Cziffra Györggyel kapcsolatban. Az idei fesztivál egyik legkülönlegesebb eseményeként megnyílik ez az eddig nem hozzáférhető Cziffra-dosszié.

Cziffra100-Tele van a két kezem boldogsággal című dokumentumfilmet, amely Cziffra György életét és művészi pályáját dolgozza fel a 2024-es fesztiválon ismét láthatja a közönség. A mintegy 90 perces alkotást Petrovics Eszter írt és rendezett. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban történő vetítés előtt az alkotók beszélgetnek majd a forgatás és a film kulisszatitkairól.

Elmaradhatatlan a fesztivál programjából a Bárest, ahol a Hot Jazz Band és Ifj. Sárközy Lajos és zenekara idézi meg a pesti éjszaka hangulatát. A MOMKult Színházterme február 16-án egy estére éjszakai lokállá alakul, ahol széksorok helyett asztaloknál foglalhatnak helyet a nézők.

Az előadóművészetből a hallgatóság csak a végeredményt élvezi, sokan nem is tudják, miféle lelki folyamatok, lélek és logika, egyéni szokások és technikák szükségesek ahhoz, hogy a koncerten a művész a legjobbat nyújthassa. A Cziffra Fesztivál évek óta foglalkozik a témával, minden alkalommal más-más aspektusból. A Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely rendhagyó zongoraestjére Lackfi János író-költő és Bősze Ádám zenetudós érkezik a zongoraművészhez, akik többek között arról is beszélgetnek, hogy az előadóművészet mennyiben életforma, életmód és világlátás.

PROGRAMOK

  1. január 18. (csütörtök), 19.30 óra – Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Méltóság hangja | Jótékonysági koncert a Hospice Ház javára

Közreműködik: Miklósa Erika, Halász Judit, Kovács Kati (ének),

Balázs János (zongora)

  1. február 10. (szombat), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

Rachmaninov-esszencia 1. | A szerző összes zongoraversenye

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András

Rachmaninov: 1. (fisz-moll) zongoraverseny, op. 1; Rapszódia egy Paganini témára, op. 43. *** 2. (c-moll) zongoraverseny, op. 18

  1. február 11. (vasárnap), 17.00 óra – MOMkult, Reich Károly Galéria

Kiállításmegnyitó a Cziffra Fesztivál képzőművészeti pályázatán nyertes

fiatal művész alkotásaiból

Kurátor: Kallós Judit

  1. február 12. (hétfő), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria

Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása | Kiállításmegnyitó

  1. február 13. – március 13. – Hegyvidék Galéria

Soundweaving | Szirmay Zsanett képzőművész kiállítása

  1. február 13. (kedd), 19.30 óra – MOMkult Színházterem

Találkát adott a sors | Gubik Petra és Balázs János estje

Dramaturg: O. Horváth Sári

  1. február 14. (szerda), 18.00 óra – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Mit rejt a Cziffra-dosszié?Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Kiállításmegnyitó

  1. február 14. – 2024. szeptemberig – Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára

Mit rejt a Cziffra-dosszié?Az emigráns zongoraművész: Cziffra György és az állambiztonság | Időszaki kiállítás

  1. február 14. (szerda), 19.00 óra – Eötvös10, Színházterem

Farkas Gábor zongoraestje

  1. február 15. (csütörtök), 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon

Fókuszban a fiatalok | Balázs János tanítványainak koncertje

  1. február 16. (péntek), 19.30 óra – MOMkult Színházterem

Bárest

Közreműködik: Hot Jazz Band, Ifj. Sárközy Lajos és zenekara

Műsorvezető: Bősze Ádám

  1. február 17. (szombat), 19.00 óra – Zeneakadémia, Solti terem

Kevin Chen zongoraestje | A Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny 2021. évi győztesének koncertje 

Mendelssohn: B-dúr prelúdium és fúga, op. 35/6; Variations sérieuses, op. 54, Beethoven: A-dúr zongoraszonáta, op. 101 *** Vecsey–Cziffra: Valse triste, Brahms–Cziffra: 5. magyar tánc, Liszt: 2. (h-moll) ballada; Két csárdás; Norma-parafrázis

  1. február 18. (vasárnap), 11.00 óra – MOMkult Színházterem

ZongoRamazuri Halász Judit és Balázs János gyerekkoncertje

  1. február 19. (hétfő) 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

Olga Kern zongoraestje

Beethoven: Variációk Salieri Falstaff című operájának „La stessa, le stessissima” című duettjére, WoO 73, Schumann: Karnevál, op. 9, Gershwin: Három prelűd; Fascinating rhythm *** Rachmaninov: Moment Musicaux, op. 16 No. 4; Études-Tableaux, op. 33 No. 8, ; Polichinelle, op. 3 No. 4; Corelli-variációk, Scriabin: Két etűd, op. 42 No. 4 és No 5., Balakirev: Islamey

  1. február 20. (kedd) 19.30 óra – MOMKult, Színházterem

Kulisszák mögött az előadóművész: Bogányi Gergely | Rendhagyó zongoraest

Közreműködik: Bogányi Gergely, Bősze Ádám, Lackfi János

  1. február 21. (szerda) 18.00 óra – Ötpacsirta Szalon

Fókuszban a fiatalok | Kompozíció és improvizáció

Ifj. Balázs Elemér és Oláh Krisztián koncertje

  1. február 22. (csütörtök), 19.30 óra – MOMkult, Kupolaterem

Kamarazene Európa körül

Közreműködik: Sandro de Palma (zongora),  Alexander Hülshoff (gordonka)

Janáček: Pohádka, Britten: Szonáta csellóra és zongorára,

Brahms: F-dúr szonáta, op. 99

  1. február 23. (péntek), 18.00 óra – Hegyvidék Galéria

Soundweaving | Tárlatvezetés és workshop Szirmay Zsanett vezetésével

  1. február 24. (szombat), 18.00 óra – Hegyvidéki Kulturális Szalon

Tele van a két kezem boldogsággal | Filmvetítés és beszélgetés az alkotókkal

Rendező és forgatókönyvíró: Petrovics Eszter

Producer: Lajos Tamás

Narrátor, szakértő és zeneszerző: Balázs János

A Nemzeti Filmintézet Magyarország támogatásával létrejött alkotás

Gyártó cég: Szupermodern Filmstúdió

A film hossza: 99 perc

  1. február 25. (vasárnap), 19.30 óra – Zeneakadémia, Nagyterem

A február 25-i est a fesztivál gálaestje is egyben, amelyen a hagyományokhoz híven ezúttal is átadják a fesztivál díjait.

Rachmaninov-esszencia 2. | A szerző összes zongoraversenye | Gálakoncert és díjátadó

Közreműködik: Balázs János, Concerto Budapest, vezényel: Keller András

Rachmaninov: Vocalise, op. 34/14; 4. (g-moll) zongoraverseny, op. 40 *** 3. (d-moll) zongoraverseny, op. 30

A Cziffra György Fesztivál támogatói:

Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

További támogatók: MOMKult, Hegyvidéki Önkormányzat, Kőbányai Önkormányzat, XIII. Kerületi Önkormányzat, Budafok-Tétény Önkormányzata. A Cziffra Fesztivál Tehetség- és Életműdíjainak támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök.

A megvalósításban együttműködő partnerek: MOMkult, Zeneakadémia, Concerto Budapest,

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár – Ötpacsirta Szalon, Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára, Magyar Hospice Alapítvány, Hegyvidéki Kulturális Szalon, Hegyvidék Galéria, Kroó György Zeneiskola.

További partnerek: Opera Zongoraterem, Szamos, Takler Borászat, Violin Travel, Nemzeti Filmintézet, Szupermodern Filmstúdió.

Jegyek kaphatók a czf.jegy.hu oldalon, a Zeneakadémia és a MOMkult jegypénztárában, valamint az előadások helyszínén.