Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Új tarifarendszer a közösségi közlekedésben

Márciustól új tarifarendszer, ami  egyszerűbb és olcsóbb  

A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtotta végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. A napjainkra már nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel.

Március elsejétől az egyéni és a családi utazás nemcsak egyszerűbbé, de a jelenleginél is kedvezőbbé válik. Az új rendszerben nem lesz szükség többé bonyolult igazoló dokumentumokra, pecsételni való űrlapokra vagy – az életkort igazoló okmányon kívül – külön fényképes igazolványokra.

Egyszerűbbek és áttekinthetőbbek lesznek a havi díjtermékek is, ugyanis a korábbi 15 bérletkonstrukció – kettő kivételével – befejezi pályafutását, csak a gyorsan kedveltté vált ország- és vármegyebérletek maradnak meg, melyekből máig több mint 5,2 millió fogyott. Ezek és a kedvezményes típusaik változatlan feltételekkel maradnak igénybe vehetők, de a jogosultak köre kiegészül.

Az új bérletrendszerben tarifából is kétféle marad: a teljes árú és a 90%-os kedvezményt adó.

A menetjegyek esetében pedig megszűnik a 90%-os, a  33%-os és a 20%-os kedvezménykulcs, így – a teljesárú és a díjmentes változat mellett – kizárólag az 50%-os kedvezményt adó menetjegyek maradnak.

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedéstA vidékről ingázók az országbérletükkel immár a fővároson belül, a BKK járatain is utazhatnak, az elővárosból ingázók pedig a Pest vármegyebérletükkel is használhatják a budapesti buszokat, trolikat, villamosokat és metrókat.

Életkor alapján járó kedvezmények

 Minden 14 év alatti és 65 év feletti utas díjmentesen utazhat.

Minden a 14 és 25 év közötti utas pedig félárú jegy igénybevételével utazhat.

A 25 éven aluliak diákigazolvány nélkül, az életkoruk alapján jogosultak 50%-os kedvezménnyel vagy díjmentesen utazni. Azonban csak a magyar nappali vagy esti tagozatos diákigazolvánnyal rendelkezők jogosultak a kedvezményes bérletek használatára. A levelező jogviszonyú hallgatók kedvezményes bérletet továbbra sem válthatnak, az új tarifarendszerben egyébként igénybe vehető – pl. az életkor alapján járó – kedvezménnyel viszont élhetnek.

Díjmentesség nagycsaládosoknak, fogyatékkal élőknek

Március elsejétől díjmentesen veheti igénybe a helyközi közlekedést mintegy 280 ezer fogyatékkal élő és a tartós beteg (MÁK kártyával rendelkezők, a tartós betegséggel küzdők, a fogyatékkal élők) és kísérőik. A nagycsaládosok az eddigi 90%-os kedvezmény helyett díjmentességben részesülnek.

Ez az eddigiekhez hasonlóan akkor vehető igénybe, ha a két szülő közül legalább az egyik és a gyermekek közül legalább három együtt utazik. A helyjegyköteles vonatokra (pl. InterCitykre, railjetekre, belföldi forgalomban helyjegyköteles nemzetközi járatokra) azonban helyjegy váltása továbbra is szükséges.

Közalkalmazottaknak korlátlan utazás

A költségvetési szervek és intézmények dolgozóit, így például közalkalmazottak, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók, a tűzoltókat stb. korlátlan számú utazáshoz igénybe vehető – mindössze regisztrációhoz kötött –, 50%-os kedvezmény illeti meg. A jogosultsági kör nem változik. Az átmeneti időszakban, vagyis az első hónapokban a “pecsételős igazolás” felmutatásával élhetnek a minden utazásra járó kedvezménnyel, később pedig a digitális regisztrációt követően. A digitális regisztráció várhatóan őszi indulásáról és az emiatt bekövetkező változásokról tájékoztatni fogják a nyilvánosságot.

Új napijegyek: Vármegye24 és Magyarország24

Március 1-jén megjelennek a Vármegye24 és Magyarország24 napijegyek, amelyek a vármegye- és országbérletek legtöbb előnyét sűrítik egyetlen napba, pontosabban 24 órába. Ezeknek eleve olyan kedvező az árképzése – 999, illetve 4999 forint –, hogy csak teljesárú változatban lesznek elérhetők.

A két új díjtermék 24 órás érvényességű, amelynek a kezdete elővétel esetében meghatározható az érvényesség kezdeti napjának vagy időpontjának megadásával. A felhasználhatóságuk megegyezik az ország- és vármegyebérletével. A vármegyei változat a feláras, azaz helyjegyköteles vonatokon nem használható. Egyik sem váltható kedvezményesen, ugyanis az egy-egy teljes hónapra szóló, kedvezményes vármegye- és országbérletek ára eleve alacsonyabb ezeknél.

Az új Magyarország24 napijegyek érvényesek a héveken a “kék” és “sárga” Volánbuszokon, valamint a vonatokon (helyjegyváltása mellett még a helyjegykötelesen is) Budapesten és azon kívül is. A Vármegye24 napijegyek nem érvényesek helyjegyköteles vonatokon (még helyjegyet váltva sem), ám elfogadják a héveken a “kék” és “sárga” Volánbuszokon, valamint a legtöbb vonaton Budapesten kívül és belül. Budapesten belül (a városhatáron belüli megállók közt) még helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni ezzel. Fontos különbség, hogy az Országbérlettel és a Pest vármegyebérlettel ellentétben a napijegyeket a BKK járatain nem fogadják elVármegyebérlettel vagy Vármegye24 napijeggyel nem vehetők igénybe a feláras vonatok Budapesten kívüli szakaszokon, így ezekhez helyjegyet sem lehet vásárolni. Ha az InterCity vonat feláras és nem feláras kocsikkal is közlekedik, úgy a felármentesen igénybe vehető kocsikban és szakaszokon a vármegyebérlet is használható. Ugyanez a helyzet akkor, ha a helyjegyköteles vonatot az út felármentes szakaszán vennénk igénybe: ilyenkor a vármegyebérlettel is utazhatunk.

Utazás Budapesten és Pest vármegyében

Az új tarifarendszer része az a megállapodás is, amely március 1-jétől Budapesten és a főváros agglomerációjában teszi egyszerűbbé, olcsóbbá és igazságosabbá a közösségi közlekedést.

A helyközi járatokon kívül a fővárosi közösségi közlekedést is igénybe vevők számára kiemelten előnyös változás, hogy március elsejétől a BKK járatain is elfogadják a Pest vármegye bérletet és az országbérletet is. Ezek március 1-jétől tehát érvényesek a vonatokon, héveken, metrókon, villamosokon, helyközi és helyi buszokon és trolikon is. A Budapest határán rendszeresen átutazóknak érdemesebb a Pest vármegye- vagy az országbérletet választani, ugyanis azokkal közel ugyanannyi pénzért sokkal több szolgáltatás vehető igénybe. A feláras vonatok 2. osztályú részei országbérlettel, Pest vármegyebérlettel, Magyarország24 és Vármegye24 (PEST) napijegyekkel is igénybe vehetők Budapesten belüli utazásra is.

A budapest-bérlettel is kedvezőbb lesz az utazás

A Budapest-bérlet korlátozás nélkül felhasználható a helyközi járatokon, azaz a vonatokon, a héveken, a buszokon Budapest határain belül, ezenkívül természetesen a BKK járatain, a metrókon, villamosokon, buszokon és trolikon is. A feláras vonatok, azaz helyjegyköteles vonatok (InterCityk, nemzetközi vonatok, railjetek) 2. osztályú kocsijai helyjegy nélkül igénybe vehetők a főváros közigazgatási határain belül a Budapest-bérlettel is.

Csoportos utazás

A diákcsoportok számára kedvező változás, hogy az előzetesen bejelentett csoportok kísérői díjmentesen utazhatnak. A díjmentességre jogosult kísérők száma megkezdett 10 főnként számítandó. Kérik a csoportos utazásokat tervezőket, az utazást időben jelentsék be, hogy az elhelyezésük biztosítható legyen a járműveken.

Kerékpár és kutyaszállítás

Március elsejétől a kerékpárokat és a kutyákat is egységes 500 forintos fix áras viszonylati jeggyel lehet utaztatni vonaton függetlenül a megtett távolságtól.  A Kerékpár országbérlettel – melynek ára 4950 Ft – a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és GYSEV hálózatán, valamint a HÉV-ek teljes hosszán biztosítjuk a kerékpárszállítást. A Kerékpár országbérlet a BKK meghatározott járatain is érvényes.

A Fertő-tavi és Tisza-tavi kerékpáros túrajegy megszűnik, azonban az elővételben megváltottakat – mint minden más jegyet is –  érvényességi idejükön belül fel lehet használni.

A kutyabarátok számára kedvező árú Kutya országbérletet kínálunk 1890 forintért, ami a MÁV-START (ide értve a TramTrain-t is) és GYSEV hálózatán, a HÉV-ek teljes hosszán valamint a VOLÁNBUSZ járatokon teszi lehetővé a kutyák szállítását az adott szolgáltató mindenkor érvényes szabályai szerint. Havi négy utazás esetén már megéri a bérletet váltani a négylábú házikedvencek számára.

Start Klub kártyacsalád

A négy változatból álló START Klub kártyacsalád 50%-os kedvezményű eleme megmarad, mivel számos helyzetben még mindig ez nyújtja a legjobb ajánlatot. Március 1-jével megszűnik a 26 év alattiaknak szóló változat, valamint a START Klub Bónusz kártya értékesítése.

Értékesítés

Március 1-jétől kezdik el az új kedvezményekkel és feltételekkel elérhető jegyek és bérletek értékesítését a jegypénztáraknál, online a MÁV appban és az ELVIRÁ-ban, illetve az automatáknál, a vonatok és buszok fedélzetén. A változásokról és az új lehetőségekről minden lényeges megtalálható egy helyen az ujtarifa.hu weboldalon.

mobilalkalmazást az új díjtermékekkel való utazás megtekintéséhez, vásárlásához feltétlenül frissíteni kell.