Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Grigorij Szokolov szólóestje

MVM Koncertek – A Zongora – Grigorij Szokolov szólóestje

Grigorij Szokolov március 13-i zongoraestjén, az idei év koncertprogramjának egyik legjelentősebb eseményén J. S. Bach, Chopin és Schumann művei hangzanak el a Müpában.

A zongoraművész 1950 április 18-án született Szentpéterváron. Már 5 éves korában felhívta magára az orosz zenei élet figyelmét rendkívüli tehetségével. Speciális zeneiskolába járt, majd 1960-ban a Leningrádi Konzervatórium tanulója lett. 12 éves korában lépett először nyilvánosság elé, 1966-ban, 16 évesen pedig az Emil Gilelsz vezette zsűri egyhangú döntésével megnyerte a 3. Nemzetközi Csajkovszkij Zongoraversenyt.

Sikerét koncertkörutak követték a Moszkvai Filharmonikus Zenekarral Olaszországban, Portugáliában és Németországban, majd Európán kívül Észak-Amerikában, és a Közel-Keleten.

Szokolov játszott a bécsi Musikvereinben, a berlini Filharmóniában, az amszterdami Concertgebouwban, a New York-i Carnegie Hallban, Tokióban, Párizsban és még számos nagyvárosban. Olyan zenekarok voltak a partnerei, mint a New York-i Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus Zenekara, a Drezdai Filharmonikus Zenekar, a Müncheni Filharmonikus Zenekar, a Bambergi Szimfonikusok, a Varsói Filharmonikusok, a Zürichi Tonhalle Zenekara, a Helsinki Rádiózenekar, a Milánói Scala Filharmonikus Zenekara; együtt dolgozott a világ vezető karmestereinek nagy részével. Ma Grigory Sokolov egyike Oroszország legünnepeltebb művészeinek.

Széles repertoárja (Bachtól Schönbergig), a zene értelmezésének komolysága és eredetisége, előadásmódjának pontossága megragadják mind a közönséget, mind a kritikát, bárhol is játszik.

A világszerte ünnepelt művész először 2003-ban lépett fel Magyarországon „A Zongora”-sorozaton, és már az első alkalommal is elbűvölte a közönséget. Azóta évről-évre Budapest vendége, fellépései a hazai és nemzetközi zenei élet ünnepnapjai közé tartoznak.

A hangversenyre jegyeket a Müpa és a Zeneakadémia jegypénztáraiban, valamint a www.azongora.hu honlapon vásárolhatnak, ahol további koncertjei is megtekinthetők a Jakobi Koncert Kft.-nek.

2024. március 13. (szerda), 19:30 óra

Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

MVM Koncertek – A Zongora

Grigorij Szokolov zongoraestje

MŰSOR

1.S. Bach: Négy duett, BWV 802–805, J. S. Bach: c-moll partita no. 2, BWV 826  ***

Chopin: Négy mazurka, op. 30, Chopin: Három mazurka, op. 50,

Schumann: Waldszenen (Erdei jelenetek), op. 82

Rendező: Jakobi Koncert Kft.