Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Cinema Mystica

AIVOLUTION

A Cinema Mystica Budapest március 1-jével AIVOLUTION címmel nyitotta meg új, tematikus tárlatát Budapesten a Párisi Udvarban. A megújult tartalom a mesterséges intelligencia és a művészet kapcsolatát helyezi a fókuszba, egy digitális álomvilágba kalauzolja a nézőt. A kiállítás bemutatja, hogy az egykor még utópisztikusnak tűnő jövő hogyan vált jelenné, milyen hatással van az AI-nak köszönhető információrobbanás az alkotói folyamatokra és a kollektív tudatra.

Az univerzum a fény, a hang és a művészet birodalma

https://fb.watch/qAFkwyrUY2/

Egy érzékszervi utazás, amely számos egyedi újmédia installáción vezet végig. A kiállítóterek átalakulnak misztikus világokká, ahol elmosódnak a határok a valóság és a vízió között – a néző részesévé válik a műveknek, belemerül azokba. Digitális alkotások, immerzív vetített terek, 3D nyomtatott szobrok, interaktív élmények és rövidfilmek várják a kiállításon a látogatót. Az AIVOLUTION című tematikus tárlaton megjelenő alkotások nem az AI „művei”, hanem hús-vér művészek munkái kerültek kiállításra, melyek inkább reflexiók a mesterséges intelligencia által létrehozott esztétikára.

Hogyan hat az AI az alkotói folyamatokra? Mennyiben hoz létre önállóan értelmezhető művészeti alkotásokat? Mennyiben lép fel társalkotóként a mesterséges intelligencia? Hogyan hat mindez a kollektív tudatra és a hagyományos esztétikai ismereteinkre? Milyen új távlatokat nyit a művészetben és a mindennapi vizuális környezetünkben az AI egyre erősödő jelenléte? A Cinema Mystica új kiállítása a legaktuálisabb egzisztenciális kérdéseket veti fel, bemutatja, hogy az egykor még távolinak gondolt AI térhódítása hogyan vált a jelenünkké, milyen hatással van az alkotói folyamatokra és a befogadói élményre. Az AIVOLUTION című tematikus tárlat 14 élvonalbeli hazai és nemzetközi digitális művész egyedi látásmódján keresztül mutatja be az AI kreatív forradalmát.

A kiállításon a Global Illumination elnevezésű műhely újmédia installációi szerepelnek. A kollektíva formátuma lehetőséget ad arra, hogy az egyéni kereteket túlszárnyalva komplex, egyedi alkotásokat hozzanak létre. A Global Illumination alkotókörhöz tartozó művészeken kívül ezúttal külföldi művészek is meghívást kaptak a csoportos kiállításra, többek között Weidi Zhang, Fabien Bouchard és Andy Thomas színesítik sajátos látásmódjukkal a palettát.

Az AIVOLUTION látványvilága merőben eltér a Cinema Mystica nyitókiállításától, minden tér új tartalmat kapott. Az új installációk között olyan vizuális élmények is várják a látogatókat, mint egy interaktív CyberPunk univerzum, egy szintetikus emlékkészítő, egy immerzív digitális katedrális, valamint egy installáció részeként AI avatárrá válhat a néző, és elmerülhet a világító mikroorganizmusok világában.

„Az AI (Artificial Intelligence) olyan transzformatív erőként robbant be az életünkbe, amely számos területen átformálta az alkotói folyamatokat – a művészi kifejezőeszközök terén új és eddig soha nem látott kreatív lehetőségeket teremtett. A művészet világában az AI már túlmutat a pusztán automatizált eszközön. Eszközből »társalkotóvá« vált, és ezekből a kollaborációkból újszerű, különleges és inspiráló alkotások születnek. A gépi algoritmusok képesek különböző kulturális hatásokat, stílusokat és műfajokat egybeolvasztani, ezáltal hibrid művészeti formák születnek, amelyek nem sorolhatók a megszokott kategóriákba. Az AI tagadhatatlanul egy új kreatív korszakot vezet be, olyan eszközökkel és lehetőségekkel, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Az új tárlat azt járja körül, hogyan befolyásolja az AI a művészetet, milyen hatással van a kollektív tudatra, a vizuális környezetünkre és milyen izgalmas kilátásokat nyit az ébredő mesterséges intelligencia” – nyilatkozta Vigh Dávid, az AIVOLUTION kurátora, a Cinema Mystica művészeti vezetője.

Kiállító művészek

Andy Thomas, Antonin Krizanic, Aural Eye, Fabien Bouchard, Farkas Róbert, Fekete Máté, Global Illumination, Infinite Vibes, Katona Kati, Klárik Balázs, Miguelangelo Rosario, Miss Virgács, Parse/Error, Vigh Dávid, Zeke Ádám, Zemba Ákos, Weidi Zhang

A Cinema Mystica egy egyedülálló művészeti projekt, nemcsak Magyarországon, de a közép-kelet-európai térségben is. A hasonló tematikájú immerzív digitális művészeti kiállítások, mint a TeamLab (Dark Matter Berlin és Superblue Miami), az Atelier Des Lumiéres (Párizs), az NXT Museum Amsterdam és a Luminarium (USA) nagy sikerrel futnak szerte a világban, és egyre nagyobb teret hódítanak.

A kiállítás 2024. március 1-től látogatható a Cinema Mystica Budapest tereiben, melynek a történeti múltú Párisi Udvar ad helyet.

További információ: https://cinemamystica.net