Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Orgonák éjszakája

EGY ÉJSZAKA A HANGSZEREK KIRÁLYNŐJÉVEL

Az „Orgonák éjszakája” hívószó lesz Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig 3 kontinens közel 30 országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre. A beharangozó sajtótájékoztatót a Zeneakadémián jelentette be Szamosi Szabolcs a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy idén nemzetközi szintre emelték a hazánkban már évek óta népszerű zenei programot. Az eseményen részt vett Dr. Karasszon Ágnes KIM Kultúráért Felelős Államtitkárság Művészeti Főosztályának vezetője, Balázs Ádám Oscár-díjas Mindenki című rövidfilm zeneszerzője, és Szabó Balázs orgonaművész.

Orgonabejárással kezdték a sajtótájékoztatót. A jelenlévő újságírókat felvezették a Zeneakadémia gyönyörű orgonájához, és belülről is megmutatták. Igazán exkluzív látvány volt.

Elmondták, nincs még egy ilyen hangszer, ami méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt kézzel- lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz. Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de egy valamire való koncertterem sem nélkülözheti az instrumentumot.

Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. 2019 óta minden évben az ilyenkor orgonaszó hallható nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metró aluljáróban, de még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon. Az érdeklődők a filharmonia.hu oldalon különleges helyszínek, izgalmas produkciók kavalkádját találhatják meg világszerte aznap.

A programok sokasága várja majd a közönséget itthon is országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül, mindenki játszik majd valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti. Közreműködőként találkozhatnak olyan sztárokkal is mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségeink együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, az érdeklődés kimondottan nagy. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a jazzorgona is szerephez jut majd.

A Zeneakadémián Hannfried Lucke a Salzburgi Mozarteum professzora és Cameron Carpenter, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz szólaltatja meg a hangszert, akit a The New Yorker egyenesen a „klasszikuszenei tabuk ledöntőjeként emleget”. A Mátyás templomban pedig Francesco Finotti játszik.

A hazai zenerajongókat vidéken is különleges programok sora várja. Egyenesen Oxfordból érkezett az az orgona, amit az Orgonák éjszakáján szentelnek meg Debrecenben, az építési munkálatai még jelenleg is tartanak, ekkor szólalhat meg majd teljes pompájában ez az instrumentum.

Kecskemétre háromhelyszínes triplakoncert érkezik bejárva a Városháza udvara-Barátok Temploma-Nagytemplom útvonalat. A szervező Filharmónia Magyarország úgy alakította ki a programot, hogy a résztvevők végig tudják sétálni mindhárom helyszínt egy-egy újabb különleges koncerttel gazdagodva. A zenés misék és zenés áhitatok mellett egy könnyed műsorral is készülnek Békéscsabán, hiszen érkezik a tehetségkutatók világából ismert három szoprán, Miklósa Erika énekművész és mentoráltjai: Kovács Alíz és Szakács Erika. Különleges produkció lesz, hiszen mester és tanítványai együtt lépnek színpadra.

A „Rímbe öntött orgonasípok” előadáson Tabajdi Ádám orgonaművész és Csuja Imre közös előadása lesz hallható a Szegedi Dómban. Majd rendhagyó koprodukció lesz a hazai színészvilág egyik sztárjával, a színművész Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című műveit adja elő több részletben, a költeményekre reflektáló orgonaimprovizációval színesítve.

Egy könnyedebb, jazz-es hangulatú koncert érkezik a pécsi zsinagógába „A képzelet hangjai” címmel. A Dés László és Dés András apa-fia páros mellett Kaltenecker Zsolt lép színpadra ezen a különleges trió-koncerten. Dés László a szaxofon mestere, András az ütőhangszereken brillírozik, Kaltenecker Zsolt pedig az ikonikus Hammond-orgonát idézi majd meg.

„Orgonavirágzás” címmel családi élménykoncert érkezik aznap a Magyar Zene HázábaHámori Máté dirigálja a Danubia Zenekart. Orgonán a többszörös díjnyertes Balatoni Sándor orgonaművész-zeneszerző játszik majd, aki karnagyként is bizonyított már. Lesz egy érdekes hangszerbemutató gyerekeknek, sőt, még azzal a kérdéssel is foglalkoznak majd, hogy az orgona most akkor a hangszerek királynője, vagy – ahogy a zseniális Wolfgang Amadeus Mozart gondolta – a királya?

Fővárosi Nagycirkuszban orgonamuzsika vegyül majd a szokásos cirkuszi hangulattal és színes látvánnyal. Artisták és mutatványosok kápráztatják a szemet, az orgona elragadó futamai pedig a fület.

Balaton partján már több helyszínen volt Orgonák éjszakája, most azonban a tó közepéről is orgonaszó száll majd: a Szigliget nevű sétahajó szállítja majd a különleges hangszert és az azt megszólaltató művészt az exkluzív programra.

Ugyancsak rendhagyó újdonság várható az Uránia Nemzeti Filmszínházban: régi magyar némafilmeket kísér majd élőben egy orgonaművész.

Akár Guiness rekordkísérlet is lehetne a nap, hiszen szinte elképzelhetetlen, hogy ennyi helyszínen legyen egyszerre ősbemutatója egy zeneműnek. Balázs Ádám, az Oscar-díjas Mindenki című film zeneszerzője erre az alkalomra írta a Filharmónia Magyarország felkérésére fanfárját, a Fanfare Ungarico-t, amit minden programon előadnak majd a világban aznap.

A programsor kultúrtörténeti és zeneszakmai szempontból is egyedi ötlettel állt elő: nem készült még soha a hazai orgonahangszerállományt feltérképező hasonló tanulmány, aktuális adatrögzítés. A Filharmónia Magyarország saját felületén helyet biztosít, létrehozza a Nemzeti Orgona Regisztert, amibe minden hozzáértő orgonaművész, kántor, zenész vagy szervező regisztrálhatja saját hangszerét, amely különleges lehetőség.

A Filharmónia országszerte a Petőfi Kulturális Programmal 45 kisebb településen szervez aznap koncerteket az általa szervezett közel 30 egyedi program mellett. Sokan csatlakoztak már az eseménysorhoz. Az Orgonák éjszakájára várják a program regisztrációkat, azokat, akik saját hangszerüket bemutatnák a közösségüknek szerte a világban.

A Filharmónia Magyarország reményei szerint a rendezvény nemzetközivé válva évről-évre értékes kulturális kapocs lehet a külföldön élő magyarokkal tovább erősítve a nemzeti összetartozást , illetve alkalmat ad arra is, hogy külföldön megismerjék a fantasztikus hazai előadóművészeket, a magyar zeneirodalom gyöngyszemeit, a kötelező fanfáron keresztül a magyar zenei kincs bázisát képező művek inspirációira csodálkozhassanak rá – emelte ki Szamosi Szabolcs az Orgonák éjszakája programsort szervező Filharmónia Magyarország ügyvezetője, aki maga is elismert orgonaművész.

Az Orgonák éjszakája idén a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál nyitóeseménye is egyben. Az egyhetes fesztiválon három helyszínre – Pécs, Szeged, Veszprém  – érkezik a Schola Gregoriana del Pontificio Istituto di Musica Sacra di Roma. A kórus a római Pápai Egyházzenei Intézet Gregorián Szkólája, jelenleg a világ egyik legautentikusabb előadócsoportja gregorián énekek terén. Pécsen a régizene sztárjai lépnek fel: a Capella Savaria és a Purcell Kórus muzsikál Vashegyi György dirigálásával.

A fesztivál zárókoncertje ősbemutató, a Krisztus oratórium a Szegedi Dómban.

A Filharmónia egy jelentős, 50%-os Early bird kedvezménnyel is készül az Orgonák éjszakájára, ami március 8-10. között lesz elérhető az érdeklődők számára és az eseménysor minden programjára felhasználható.

További információ a szervező Filharmónia Magyarország honlapján:

https://filharmonia.hu/fesztivalok/orgonak-ejszakaja