Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

SZENTENDREI TAVASZI FESZTIVÁL

Öszművészeti zsongás a Dunakanyarban

A Szentendrei Teátrum Tavaszi Fesztiválját április 6- 21 között számos program színesíti, a város múzeumaiban és mozijában is. A városban egy jeggyel lehet színházba és múzeumba menni.

Az eseményt bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a Pilis-Dunakanyar országgyűlési képviselője, Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere, Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója, dr. Lauter Éva, a Ferenczy Múzeumi Centrum megbízott vezetője, valamint a fesztivál fellépő művészei közül Magyar Attila, Náray Erika, Szabó Kimmel Tamás és Szirtes Edina Mókus, aki megörvendeztette a jelenlévőket egy kis muzsikával.

A Szentendrei Teátrum idén is különleges kulturális csemegéket kínál: a „Színházból  múzeumba” akció során, a fesztivál színházjegyeivel a Ferenczy Múzeumi Centrum kiállításait is megtekinthetjük egész áprilisban, így akár egy egész napos Szentendre-élményt kerekíthetünk magunknak a Dunakanyar ezerarcú városában mondta Lőrinczy György, a Szentendrei Teátrum igazgatója.

A Tavaszi Fesztivál fő programja népszerű, kiemelkedő művészek személyes vallomásaira épül. Békebeli, frivol est, irodalommal és jazz-el.

Borítékolható szerelem – Náray Erika és Nyári Krisztián zenés irodalmi estje / ápr. 6. 19h HBPMK

Nagy magyar íróink és szerelmeik leveleiből válogatott Náray Erika és Nyáry Krisztián a zenés-irodalmi esthez. A színésznő hangulatos, korabeli jazz-standard dalokat ad elő, az irodalomtörténész izgalmas háttértörténeteket mesél nagy íróinkról.

Dante: Pokol – remekmű Gyabronka József előadásában / ápr. 11. 19h Barlang

Hogy 700 évvel ezelőtt Dante milyen tapasztalatok alapján alkotta meg Pokol című remekművét, nem tudjuk. Az viszont biztos, hogy az egyes szám első személyben írt, rendkívül érzékletes beszámoló lehengerlő Gyabronka József előadásában. Egy mágikus-misztikus kalandra indulunk az alvilágba az író és a színművész vezetésével. Megrendítő, s egyben szórakoztató élmény lesz ez az utazás, mai, élő nyelven előadva.

Kizárólag az utókor számára – Janikovszy Éva fiatalkori naplóiból készült dráma / ápr. 13. 19h HBPMK

Janikovszy Éva már csitrikorában is pompás író volt! Naplójában utánozhatatlan iróniával és őszinteséggel számol be felnőtté válásáról: iskola, kalandok, szerelmek az 1930-as évek végi, 40-es évek eleji Budapesten, melyekbe fenyegető kopogással jelentkezik be a történelem. Sodró Eliza és Martinkovics Máté játszik a naplóból írt, Kizárólag az utókor számára című, csupa ötlet színdarabban, olyan elbűvölő humorral, ami tényleg feledhetetlen. Az előadást nemcsak felnőtt, hanem gimnazistakorú nézőknek is ajánljuk!

Született: Wágner Emese – Szalontay Tünde önéletrajzi ihletésű monodrámája / ápr. 14. 19h HBPMK

Egy színésznő megdöbbentő családi titkot tud meg saját magáról. Villámcsapás-szerűen érti meg addigi életét, szorongásait. Nem, ez nem író által írt színdarab. A Született: Wágner Emese egy valós történet alapján alkotott önvallomás monológokkal, zenével, tánccal, az egyik legnagyobb taburól. Az alternatív színház publikuma évtizedek óta ismeri Szalontay Tünde egyedi karakterét, érzékeny játékát, kivételes humorát. Megrázó este lesz, mégis sokat lehet majd nevetni.

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi stand-up estje / ápr. 17. 19h HBPMK

Grecsó Krisztián, napjaink talán legnépszerűbb írója, az Egy életem stand-up esten kiáll a nézők elé, és néhány fotóval körítve elmeséli a saját történetét. Sok mindent megtudunk arról, milyen volt szegvári gyerekkora, hogy estek meg béna csajozásai, de nem hallgatja el korai művészi kísérleteinek siralmas eredményeit sem. Beavat minket abba, milyen országos botrány kísérte íróvá válását, mesél a házasságáról, a lánya örökbefogadásáról és a betegségéről. Mindezt az utánozhatatlan, „Grecsós” stílusban tálalja, egy jókedvű és megható esten.

Vagy a szívem dobbant – megzenésített prózavers Balla Eszterrel és Szabó Kimmel Tamással / ápr. 20. 19h HBPMK

A fesztiválról nem hiányozhatnak a zenés produkciók, a komédia, és a gyerekdarabok sem.

Irodalmi és zenés produkció is az egyedülálló, Vagy a szívem dobbant jazzopera. Szép Ernő szerelmesekről szóló, Vőlegény című színművéből ad elő jeleneteket Balla Eszter és Szabó Kimmel Tamás, a Swing à la Django zenekar dallamaival kísérve. A két főszereplő összejön és szétválik, civakodnak és cirógatnak, hiszen halálosan szerelmesek egymásba. A megzenésített szöveg alapján létrehozott előadás kifinomult produkció, két magával ragadó színművésszel és egy romazenészekből álló, fantasztikus jazzegyüttessel.

Duo VoCellino – Rohmann Ditta és Szirtes Edina Mókus koncertje gordonkára és hegedűre / ápr. 14. 16h MűvészetMalom

Két nagytehetségű zenész áll színpadra egy éteri, felemelő koncerten. Rohmann Ditta csellóművész és Szirtes Edina Mókus hegedűművész évek óta játszik hangversenytermekben és templomokban. Duo VoCellino című műsorukban saját darabjaik mellett klasszikus zenei átiratok, népzene inspirálta darabok szerepelnek cselló-hegedű duóra. A nagy klasszikusok világából indulnak a népdal feldolgozásokon át az énekelt versek és az improvizációk felé.

Kalamazoo – komédia Hernádi Judittal és Kern Andrással / ápr. 19. 19h HBPMK

Hernádi Judit és Kern András bármit csinál, az csak siker lehet. A fanyar humor garantált a Kalamazoo című komédiában is, amely két, már nem fiatal ember szerelméről szól. Egy ismerkedési oldalon találnak egymásra, randevúznak, majd együtt töltik az éjszakát. És innen hogyan tovább? Komplikált helyzetben találják magukat, de biztos, hogy ezen a romantikus darabon sokat fogunk nevetni.

A Cápák között TV Show-ban befektetést nyert OkosMese, a Kutya jó okos buli című műsorával Szentendrére érkezik.

Okos mesék – Kutya jó okos buli gyerekeknek / ápr. 7. 11h MűvészetMalom

Ajánljuk gyerekeknek, szülőknek, kutyabarátoknak és mindenkinek, aki tudja, hogy a kutya a legjobb barátunk! Az interaktív koncerten a gyerekek megtanulhatják, hogyan kell gondoskodni a kutyákról, mire lehet szükségük a kutyaboltból, miként lehet biztonságosan viselkedni velük és mellettük, és azt is, hogy miért jó elpakolni otthon a játékokat.

Lélekhívogató – a szivárvány meséje – animációs-élőzenés-bábos játék Tárnok Maricával / ápr. 21. 10h HBPMK

Tárnok Marica visszatérő, régi ismerős a Tavaszi Fesztiválon. Idén új produkcióját, a Lélekhívogató

című előadását hozza el a gyerekeknek, egy animációs-élőzenés-bábos játékot. Egy tündérke eltéved, és behúzódik egy barlangba. Reggel aztán a világ ezer csodáját-színét-élőlényét látja maga körül az erdőben. Lesz gurgulázó kacagás és csillogó fantázia, várjuk a kicsiket és nagyokat!

A Szentendrei Tavaszi Fesztivál nyitóeseményének április 6-án 17 órakor a MűvészetMalom ad helyet, ahol Veszélyes csillagzat alatt címmel az 1945–1948 között működő, a huszadik századi magyar művészettörténetben jelentős szerepet betöltő, nagy hatású művészcsoport, az Európai Iskola munkásságát mutatja be a Ferenczy Múzeumi Centrum.

Európai Iskola – az év kiállítása Szentendrén

Közel 300 alkotással nyílik meg az Európai Iskola művészcsoportot bemutató tárlat a MűvészetMalomban. A kiállítás megvalósítását több éves kutatómunka előzte meg, amelyben a téma jeles szakértői – Árvai Mária, Bodonyi Emőke, Hornyik Sándor, Passuth Krisztina, Pataki Gábor, Várkonyi György – vettek részt.

Tematikus egységek mellett korabeli kiállítások rekonstrukciójával tekinthetjük át az Európai Iskola és a belőlük kivált Elvont Művészek Magyarországi Csoportjának tevékenységét. Nemcsak a művészcsoport magyar tagjainak, hanem a kiállításaikon szereplő vagy velük kapcsolatot ápoló cseh, román, holland és francia művészek alkotásai is láthatók a jelentős hazai- és külföldi gyűjteményekből kölcsönzött, több mint kétszáz műtárgyat felvonultató tárlaton.

A rövid életű magyar demokrácia éveiben az Európai Iskola a progresszív hazai művészet képviselője kívánt lenni, emellett pedig az európai művészet új tendenciáit is igyekezett itthon megismertetni. Intenzív kiállításrendezés, ismeretterjesztés, saját kiadványok és nemzetközi kapcsolatépítés jellemezte a csoport három éves fennállását. Képzőművészek mellett elméleti szakemberek, írók, költők, orvosok, műgyűjtők csatlakoztak hozzá. Egy rövid időre úgy tűnt, szinkronba hozható az európai és a magyar művészet, de az Európai Iskola tagjai már 1947-től támadások kereszttüzében érezték magukat és végül, 1948-ban be kellett szüntetniük működésüket.

A kiállításon többek között Anna Margit, Barcsay Jenő, Bálint Endre, Bán Béla, Barta Lajos, Bokros Birman Dezső, Czóbel Béla, Egry József, Fekete Nagy Béla, Forgács Hann Erzsébet, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Jakovits József, Korniss Dezső, Lossonczy Tamás, Marosán Gyula, Martinszky János, Martyn Ferenc, Márffy Ödön, Rozsda Endre, Schubert Ernő, Szántó Piroska, Vajda Júlia, Vilt Tibor, Zemplényi Magda alkotásai szerepelnek.

A kiállításhoz kapcsolódva, igényes, több mint 400 oldalas, gazdagon illusztrált művészeti album jelent meg a Ferenczy Múzeumi Centrum gondozásában.

Vezető kurátorok: Bodonyi Emőke, Pataki Gábor

Kurátorok: Árvai Mária, Hornyik Sándor, Passuth Krisztina, Várkonyi György

A kiállítást bevezeti: Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium, megnyitja: Forgács Éva művészettörténész

A kiállítás 2024. április 7. – július 28-ig, szerdától vasárnapig, 10-18 óra között látogatható.

Részletes program és jegyvásárlás a szentendreiteatrum.hu honlapon, napi információk, érdekességek a Szentendrei Teátrum Facebook oldalán.

A kísérőprogramokról a Szentendrei Kulturális Központ – szentendreprogram.hu

a Ferenczy Múzeumi Centrum – femuz.hu

és a P’Art Mozi – partmozi.hu

oldalain tájékozódhatnak.