Search
péntek 24 május 2024
  • :
  • :

Assisi Szent Ferenc

Megjelent CD-n az Isten komédiása

Az Isten komédiása című misztériumjáték Assisi Szent Ferenc életéről szóló előadás. A nagysikerű előadás zenei anyaga most CD-n is megjelent, melyet sajtótájékoztató keretében Horányi László, Pataki András, Katona Imre és Szarka Gyula mutattak be a Nemzeti Színház aulájában.

Katona Imre nagyszabású művének címszereplője Papp Attila, Klárát Molnár Anikó volt. Eperjes Károly Ferenc apját és III. Ince pápát játsszotta, Ugolino bíboros szerepében Horányi László, az esztergomi teátrum igazgatója volt látható. A zeneszerző Szarka Gyula. Az előadást felállva ünnepelték a nézők az ősbemutatón az Esztergomi Várszínházban 2022 nyarán.

A CD-bemutató sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az előadás a legrégibb dokumentumok alapján, a kortársak által rögzített életrajzok nyomán jeleníti meg Assisi Szent Ferenc egyedülálló történetét. Az életrajzi elemek mellett bemutatja, mi zajlik a főhős lelkében, képzeletében. A szerző filmszerű képekben meséli el a történetet, a  tanúságtétel teljességét tárja elénk. A misztériumjáték az állóképeket megmozdítja, és felrajzolja a fordulatokkal teli életút zuhanó, majd magasba emelkedő ívét.

Katona Imre a soproni teátrum vezető dramaturgja elmondta, hogy nagyobb megszakításokkal több mint harminc évig dolgozott a művén, ezen a kalandos történeten. Az Olaszországban töltött emigrációjakor kezdett el mélyebben foglalkozni Szent Ferenc életével. A XIII. századi forrásokat is mind elolvasta ehhez. Ahogy megfogalmazta: Assisi Szent Ferenc népszerű alakját már nyolcszáz esztendeje ott látjuk a kereszténység történetének legnagyobbjai közt. Itáliában az alábbi néven említik őt a leggyakrabban, és mindig maradéktalan szeretettel: Poverello di Dio – Isten szegénye. Vagy másképpen: Francesco, il giullare di Dio. Isten komédiása, mert Ferenc mosolyt varázsolt az arcokra, és könnyet csalt a szemekbe. 

Majd hozzátette, hogy az általa alkalmazott misztériumjáték, mint műfaj megengedi és hordozza azt a lehetőséget, hogy a színészek a filmszerű képekben különböző jellembeli átalakulások után több szerepet is megformálhassanak.

Assisi Szent Ferenc minden idők egyik legnépszerűbb szentje. Hatással volt a katolikus egyházra. IX. Gergely pápa 1228. július 16-án szentté avatta, és a következő napon letette az Assisi Szent Ferenc-bazilika alapkövét.

Híres költeménye a Naphimnusz, ezért is nyilvánította őt Szent II. János Pál pápa 1979-ben az ökológiával foglalkozók védőszentjévé. A 2013-ban pápává választott Jorge Mario Bergoglio bíboros az ő tiszteletére vette fel a Ferenc nevet. Olyan szinten változtatta meg a világot, a kereszténységet, Krisztus követését, hogy még Luther Mártonra is hatást gyakorolt a példája, akárcsak Liszt Ferencre. Megszelídítette a farkast, prédikált a madaraknak. Ő volt, aki karácsony ünnepén először állított betlehemi jászlat a kisdednek. Egyénisége, hite magnetikus erővel vonzotta az embereket. XVI. Benedek pápa az „életszentség óriásának” nevezte.

Az előadás kiemelkedő sikeréhez teljes mértékben hozzájárult Szarka Gyula meghatározó, az írott művel azonos értékeket megfogalmazó zenéje.

Szarka Gyula: „Az Isten komédiása c. darab nagyon fontos az életemben, mert a koronavírus-járvány alatt írtam meg. Tulajdonképpen ez segített át ezen az iszonyatosan sötét időszakon. Ez pedig az Isten komédiása című darab, amely Szent Ferenc életéről szól. Mélyen megérintett, amikor írtam a zenéjét.”

Pataki Andrástól az Újszínház igazgatójától megtudtuk, hogy 2026-ban újra rendezik az előadást Budapesten.