Search
hétfő 20 május 2024
  • :
  • :

Fashion Revolution

Fenntartható és etikus divat

A Fashion Revolution egy globális mozgalom, mely az etikus, fenntartható és átlátható divatipar megvalósítását tűzte ki célul. Az általuk szervezett Fashion Revolution Week a világ legnagyobb divataktivista kampánya, amely minden évben a 2013-as bangladesi Rana Plaza textilgyár összeomlásának évfordulója köré szervez hétnapos programsorozatot. Idén viszont a mozgalom fennállásának 10. évfordulója alkalmából 10 napon keresztül lehet csatlakozni a FRW eseményeihez. 

A kampány április 15-24. között zajlik országszerte, és egy évtized munkásságát hivatott változatos programokba sűríteni. A programokhoz bárki csatlakozhat, akár online, akár személyesen. Az idei tematika arra bátorítja a globális közösséget, hogy megosszák az évtizednyi tapasztalatot arról, mit is jelent a divatforradalom részének lenni. Közösségépítők, kreatív gondolkodók és szervezők inspirálják a következő generációkat, hogy egy társadalmilag és környezeti szempontból igazságos irányba mozdítsák a divatipart. Az idei változatos és színes hazai programok a FRW2024 kampány három fő pillérére épülnek:

Légy kíváncsi! Hallgasd meg más divatforradalmárok történeteit vagy mondd el a sajátodat a #WeAreFashionRevolution hashtaggel!

Tanulj! Sajátíts el új készségeket a Hogyan Legyél Divatforradalmár? workshop sorozat keretein belül!

Cselekedj! Csatlakozz az első Nyilvános Javítási Naphoz, mely kiáll az eldobható divattal szemben és arra bátorít, hogy gondoskodj a ruháidról, hogy azok hosszú távon kitartsanak melletted!

„Mindenkinek megvan a maga szerepe a divatipar átalakításában, amelynek fontos célja, hogy fenntartható legyen, és elsősorban az embereket és a bolygónkat helyezze előtérbe. Ezek a szempontok a hazai gyakorlatban is irányadóak” – nyilatkozta Mányiné dr.Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary ország-koordinátora.

A Fashion Revolution Week 0.napján a Wamp Design Vásáron most először találkozhatnak az érdeklődők a FRH csapatával a budapesti Néprajzi Múzeumban. Egy hosszú távú együttműködés veszi kezdetét a legnagyobb hazai alkotókat tömörítő magánkezdeményezéssel, hogy együtt még többet tudjanak tenni a lokális és fenntartható divat népszerűsítéséért.

Április 15. 19:00 – 20:40: Filmvetítés: Fashion Reimagined, Stranger Café, Katona József u. 9-11., Budapest

Ennek az inspiráló filmnek a hazai premierjével készült a FR Hungary. A filmvetítés után az FR Hungary csapata további beszélgetésre invitálja az érdeklődőket.

Április 16. 17:00-19:30 Tavaszi jótékonysági ruhacsere, Habitat Kreatív Központ, 1026 Budapest Margit krt. 26.

Lecserélnéd a tavaszi ruháidat, de fontos számodra a fenntarthatóság? Gyere, frissítsd fel szekrényed tartalmát és járulj hozzá a körforgásos divathoz! Ezáltal egy jó ügyet is támogatsz, hiszen a Habitat For Humanity Magyarország szervezete az esemény után a megmaradt ruhákat rászoruló személyekhez juttatja el.

Regisztrálni ezen a linken tudsz: https://kreativkozpont.habitat.hu/esemeny/tavaszi-ruhacsere/?

Facebook esemény: https://fb.me/e/3KSCaLvpA

Április 16. 21:00-tól, „A divat és ami mögötte van” – Online Egész-ség Klub előadás

Fekete Ágnes motivációs tréner, Molnár Ági fenntartható divatmárka menedzserrel beszélget arról, hogy vajon mennyibe is kerülnek valójában a már néhányezer forintért megvásárolható ruhák és kik is azok, akik ezeknek az olcsó ruháknak a valódi árát „megfizetik”? Mitől lesz egy ruhadarab fenntartható? Többek között ezek lesznek a témái a keddi Egész-ség Klub előadásának a Fashion Revolution hétre időzítve.

https://feketeagnes.hu/2024/03/29/a-divat-es-ami-mogotte-van-online-egesz-seg-klub-2024-aprilis-16-an-kedden-21-oratol/?

Április 18. 19:00 – 21:00: Divatforradalmárok – kerekasztal-beszélgetés, High Five Budapest, Király utca 24.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői megvitatják, hogy miként formálható a fenntartható divat iránti attitűd itthon, milyen tendencia figyelhető meg 5 évvel ezelőtthöz képest, illetve, hogy milyen akadályai vannak a fenntartható divat széleskörű terjedésének. Beszélgetőpartnerek: Gózon Eszter fenntartható szemléletű stílustanácsadó, Fritzson-Bajdor Tünde, a Swappis tulajdonosa és Majoros Zita, a Printa alapítója. A moderálásért Pölz Klaudia, divatújságíró, fenntartható divatmárka menedzser, a Fashion Revolution Hungary önkéntese felel.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/928393108783593

Ezen a linken lehet regisztrálni: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScLaE18GroBsHUrBrZ95-gQvD5Y9WpGiyo3U62CGy5ym87uWg/viewform

Április 19. 17:00 – 21:00: Open Studio day, 1122 Budapest, Krisztina körút 7. 9-es kapucsengő, 2. emelet

Három fenntartható, hazai márka és egy divattanácsadással, személyi stylinggal foglalkozó vállalkozás egy helyen – a stúdió kinyitja a kapuit és várja azokat az érdeklődőket, akiknek fontos, hogy minőségi, magyar tervezői ruhadarabokat vásároljanak. Nézz körül a Bastion, az IWOLA és a Mojza Projekt termékei között és ismerd meg, hogy kik állnak a márka mögött, #whomademyclothes! Duta Nicolette – Divatkaland pedig abban segít a vásárlás során, hogy a szín-és testalkat típusodhoz megfelelő ruhákat válassz ki!

Facebook esemény: https://fb.me/e/3eSsq65OZ

Április 19. 15:00-18:00: Adam X Atelier és NAVONA Mini couture workshop: Kulisszatitkok a couture világából #wearefashionrevolution,

Navona szalon – 1054, Budapest Hold utca 21., 3.emelet

Az Egyesült Királyságban, Kanadában és Amerikában elismert tervező, Adam X Atelier április 17-én a Budapest Fashion Week egyik kiemelt résztvevője, és felajánlotta, hogy a NAVONA fashion szalonjában, Megla Rózsával együtt egy különleges workshopot tart. Adam X egy tehetséges tervező, aki aprólékos kézimunkával alkotja a ruháit és nagy szakmai alázattal dolgozik a couture világában. A workshop során megosztja tapasztalatait arról is, hogy milyen volt Alexander McQueen-nél dolgozni. Az eseményre meghívást kapott Szakács Gábor blogger, haute couture szakértő. A rendezvény regisztrációhoz kötött, email cím: navona@navona-fashion.com

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/301491562973506/?ref=newsfeed

Április 20, egész nap: Nyilvános Javítási Nap – Rongyderbi

Rongyderbi – Nyilvános Javítási Nap kollektív, szelíd tiltakozás a fenntarthatatlan, hulladéktermelő és környezetkárosító divatrendszer ellen. Az egész napos programot Kocsis Angéla, a Kétfecske műhely vezetője fogja össze. Április 20-án, szombaton csatlakozz Te is településeden a programhoz, melynek célja, hogy az új és régi divatforradalmárokat összehívja közös varrásra, hímzésre, kötögetésre, horgolásra, ruhajavításra. Megmutatják, hogyan kell megjavítani a szakadt zsebeket és a lyukas zoknikat, és beszélgetéseket kezdeményeznek arról, hogyan használhatjuk és őrizhetjük meg hosszú távon a szeretett ruhadarabjainkat. Légy része a Rongyderbinek, csatlakozz a saját témáddal, szakterületeddel!

Jelentkezni lehet az űrlap kitöltésével! https://forms.gle/DUbaAWrmNqqdjQEp8

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1159613188527317

Az érdeklődők a magyarországi helyszínek listáját itt érik el: https://www.google.com/maps/d/u/1/viewer?

Április 20. 17:00 – 19:00, Réti Éva előadása: „Magyar hímzésvilág újrahasznosítása”, Erdélyi Magyarok Egyesülete (Budapest, Molnár u.5)

Réti Éva azon a helyszínen valósul meg, ahol Sajtos Enikő Magyarország első képzett mozgássérült modelljének és divattervezőjének a kiállítása is látható. Enikő édesanyja támogatásával egyedi, újrahasznosított, hagyományőrző népi hímzéseket is felhasználó ruhákat, praktikus kiegészítőket tervez és évek óta csatlakozik a FR kiemelt kampány hetéhez. Réti Éva, a Réthy Fashion alapítója Magyarországon az elsők között kezdett az újrahasznosítással foglalkozni, és számára is kiemelten fontos a magyar hímzések értékmegőrzése, újrahasznosítása. Előadásában beszél a magyar hímzésvilág sokrétű felhasználásáról, és arról, hogy hogyan lehet az újrahasznosítással a sokszor már kidobásra ítélt textilekből, ruhadarabokból is új értéket teremteni. A program csatlakozik a Nyilvános Javítási Naphoz, ezért a résztvevők a programra elhozhatják saját ruhadarabjaikat javításra, foltozásra, hímzésre. Facebook esemény: https://fb.me/e/20vndulSo

Április 21. 10:00 – 17:00: Makers Market Buda, Fény utcai piac, Budapest

Az idei évben először valósul meg a Makers’ Market Budán, a Fény utcai piacon. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy a hazai alkotókkal találkozzanak az érdeklődők és megértsék, hogyan készülnek az egyes termékek. A Fashion Revolution Hungary csapata arra bíztat, hogy az FRW ideje alatt ismerj meg minél több hazai kisvállalkozót.

Facebook esemény: https://fb.me/e/3nu1rHexX

Április 21. 10:00 – 18:00: Az első ReFashion Pop-Up vásár Sopronban, amelyhez workshop, divatbemutató és kerekasztal-beszélgetés is csatlakozik

Sopron, Deák tér 21, Vinodom Közösségi Vinotéka

Kizárólag újrahasznosítással foglalkozó hazai márkák mutatkoznak be Sopronban, ahová várják az etikus divat iránt érdeklődőket. A helyi szakközépiskola idei nagyszabású fenntartható divatbemutatóját láthatjuk kora délután, majd a bemutatót a szakmai kerekasztal-beszélgetés vendégei értékelik, és körbejárják a fenntartható divat témáját több aspektusból is. Meghívott vendégek: Süle Kati, a fenntarthatóság hazai ikonja, stílustanácsadó, oktató, Szakács Gábor, a nemzetközi haute couture és a divatmárkák kiváló szakértője, blogger, Mányiné dr.Walek Gabriella, a Fashion Revolution Hungary ország-koordinátora. A soproni használtruha piac helyzetéről Madarász Réka, a fiatalok edukálásáról Smuck Vivien a Handler Nándor szakiskola igazgatóhelyettese fog beszélni. A vásár ideje alatt workshopokon újrahasznosítási technikákat tanulhatnak a látogatók.

Kiállítók: Consuela, Mancika Design, Kinga Kovács, Üvegeseszter, Királyi Nők, Fotini, Zöldborsó.

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/357843560556599

Április 23-24. Mentsd meg a farmered! – Újrahasznosító workshop a Dotti Varró Szalonban, Budapest, Kórház u. 19. fsz. 3. 

Végül április 23-24-én a budapesti Dotti Varró Szalonban Mentsd meg a farmered! címmel újrahasznosító workshopra kerül sor, ahol farmernadrágokból készíthetünk táskákat. Ez egy kreatív és hasznos lehetőség arra, hogy új életet leheljünk régi ruhadarabokba, és közben tanuljunk új varrás- és tervezési technikákat. Mindkét napon 2-2 workshopra lehet jelentkezni. A reggeli workshopok 10 órakor, a délutániak pedig 15 órakor kezdődnek. Egy-egy workshopon 4 fő tud kényelmesen dolgozni a varrógépeken. A részvétel kedvezményes díja 4.000 Ft. Szükség esetén, anyagot a varrószalon is tud biztosítani. Regisztrálni ezen az email címen lehet: dottisalon@t-online.hu

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1824050288072669/?ref=newsfeed

Fashion Revolution Hungary kiemelten foglalkozik az oktatással, az FRW idején is szerveznek ehhez kapcsolódó programokat. Nyíregyházán Edukációval a divatforradalomért – Diákok a Fenntartható Divat Útján címmel tartanak előadást, filmvetítést, illetve az egyik Recycool oktatási anyagot is feldolgozzák.

Ingyenesen hozzáférhető angol nyelvű leckéik az alábbi linken elérhetőek: https://lessons.recycool.academy/.

Nézz körül a Fashion Revolution Week eseményei között!

További információkért figyeld a Fashion Revolution Hungary Facebook eseménynaptárát, közösségi média felületeit és a honlapra feltöltött híreket:

https://www.facebook.com/fashionrevolutionhungary/events

https://www.instagram.com/fashionrevolutionhungary/

https://www.fashionrevolution.org/europe/hungary

A programok egyeztetésével, lebonyolításával kapcsolatos kérdésekben a hungary@fashionrevolution.org  e-mail címen lehet érdeklődni.