Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Budapesti Vonósok koncertje

Ifj. Sárközy Lajos prímás és a Budapesti Vonósok 

Minden zenetörténeti korban találkozhattunk a virtuozitással, az egyedülálló hangszeres tudással. A Budapesti Vonósok következő koncertjén a Zeneakadémia Solti termében április 21-én 19 órakor a világhírű hegedűművész, prímás, ifj. Sárközy Lajos kapcsolja össze korábbi korok virtuózait korunkkal.

Ifj. Sárközy Lajos kivételes tehetség! Ő az, aki otthonosan mozog az éttermi cigányzene, a klasszikus zene és a jazz világában is, és akinek játékát a világ minden táján a legprofibb muzsikusok is lenyűgözve hallgatják.

A felhangzó művek szerzői koruk híres hegedűvirtuózai voltak, technikai megoldásaik, újításaik nemcsak saját korukban, de ma is kihívás elé állítják az előadókat. Ilyen Tartini és Paganini, mindkettőjüket körüllengte az „ördögi” mítosz.

Tartini a legendára saját maga erősített rá, beszámolója szerint az Ördögtrilla szonáta születését egy álomnak köszönheti, ugyanis egyik éjjel ágyánál megjelent az ördög, felkapta a mester hangszerét, és játszani kezdett – igen furcsa, ördögi, bonyolult dolgokat, a komponista pedig lejegyezte mindezt, amikor felébredt.

De aki végképp kiérdemelte az ördög hegedűse titulust, az Niccolò Paganini volt: olyan hangokat csikart ki hangszeréből, amilyeneket korábban senki. Mindez rendkívül szuggesztív előadásmóddal társult, ami nagy hatással volt a kor számos hangszeresére. Most Mózes fantázia című művét hallhatja a közönség.

Heinrich Ignaz Biber a barokk kor jeles virtuóza volt. A Budapesti Vonósok együttese Battalia (Csata) című művét adja elő, a Bacchusnak dedikált darabban jókedvű katonákkal, harcias indulóval, magával a csatajelenettel, valamint a sebesült katonákkal is találkozhatunk.

A koncert második részében Csajkovszkij szenvedélyes, sodró lendületű kamaraműve, az 1890-ben eredetileg vonósszextettre komponált Firenzei emlék csendül fel.

Budapesti Vonósok alapítója és örökös művészeti vezetője Botvay Károly, a zenekar koncertmestere Pilz János.

MŰSOR:

Szia Biber: Battalia 

Tartini: g-moll „Ördögtrilla” szonáta

Paganini: Mózes fantázia

Paganini: La Campanella

I. Csajkovszkij: Firenzei emlék

További információk: https://budapestivonosok.hu/koncertek/sarkozy-lajos-es-a-budapesti-vonosok/