Search
péntek 24 május 2024
  • :
  • :

MÁV Szimfonikus Zenekar és KOBAYASHI KEN-ICHIRO

Dupla ünnepi hangverseny

1974 tavaszán rendezte meg a Magyar Televízió az első nemzetközi karmesterversenyét, mely akkor nemzetközi viszonylatban is rendkívüli eseménynek számított. A több fordulóból álló verseny első részében a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott, a karmesteri dobogóra pedig minden jelentkező fellépett, így ez tartott a leghosszabb ideig.

A verseny győztese az akkor 34 éves, japán Kobayashi Ken-Ichiro lett, akit lenyűgöző karmesteri teljesítménye, valamint szerény, kedves személyisége miatt pillanatok alatt szívébe zárt a közönség és a vele együtt fellépő zenekarok muzsikusai is.

Kobayashi számára fényes nemzetközi karriert indított el a verseny, talán ő maga sem tudja, hány zenekar élén állt fél évszázados sikertörténete során. Egy valamit azonban tud és ezt soha nem mulasztja el megemlíteni, hogy az a zenekar, amelyet életében először vezényelt szülőhazája határain kívül, az a budapesti MÁV Szimfonikus Zenekar volt. A fél évszázados kölcsönös megbecsülés és barátság jeléül Kobayashi Ken-Ichiro 2014-től a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere.

Ragyogó karrierjének ötvenedik évfordulójának tiszteletére a Maestro újra a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényli Budapesten, ráadásul két egymást követő estén: 2024. május 24-én a Zeneakadémián, és másnap, május 25-én az Erkel Színházban.

A jeles évforduló tiszteletére május 22-én, 14:00 órakor Kobayashi Ken-Ichiro egy japán cseresznyefát fog ültetni a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjébe!

Kobayashi Ken-Ichiro fontosnak tartotta, hogy a koncert a műsorában szereplő művek, mint Rossini, A sevillai borbély – nyitánya és Csajkovszkij V. szimfóniája mellett Liszt Esz-dúr zongoraversenye is elhangozzon, melynek előadásához a japán-magyar származású Kaneko Miyuji Attila zongoraművészt hívta meg.

Kaneko Miyuji Attila, a fiatal szólista 1989-ben született, édesapja japán, édesanyja magyar. Hatéves korában költözött Magyarországra, ahol öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Mesterdiplomáját 2014-ben szerezte meg a Tokyo College of Music-on. Magyarországon és Japánon kívül fellépett az Egyesült Államokban, Kínában, Franciaországban, Németországban, Ausztriában, Svájcban, Romániában, Görögországban és Csehországban. Tehetségét 2013-ban Idemitsu-díjjal ismerték el Japánban.

Japán turnéra készül Kobayashi Ken-Ichiro vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar

A jubileumi dupla hangversennyel nem ér véget az ünnepi koncertek sora. 2024. június 17-én, háromhetes turnéra indul Japánba a MÁV Szimfonikus Zenekar, Kobayashi Ken-Ichiroval.

A 14 koncertből álló turné első állomása a Tokyo Metropolitan Theater, a folytatásban pedig olyan városok szerepelnek, mint Osaka, Iwaki, Tokorozawa, Musashino, Yamagata, Omiya, Matsuyama, Takamatsu, Kanazawa, majd újra Tokyo – Suntory Hall, Morioka, Nagoya, Fenice Sakai.

Megtisztelő a MÁV Szimfonikus Zenekar számára, hogy a legutóbbi, 2019-es nagysikerű japán turné után idén újra a „felkelő nap országának” nagyvárosaiban szerepelhet az idén 84 éves Maestro vezényletével.

A május 24-i hangversenyre a Zeneakadémián, minden jegy elkelt!

A május 25-i, Erkel színházi ráadáskoncertre jegyek még korlátozott számban kaphatók:

https://mavzenekar.hu/event/raadas-50-jubileumi-koncert-kobayashi-ken-ichiroval/