Search
szombat 27 július 2024
  • :
  • :

Nemzeti Színház

 King Lear Show ősbemutató

Exkluzív helyen, a Mol Campus SkyDeck teraszán tartott nagyszabású, látványos sajtótájékoztatót a Nemzeti Színház a King Lear Show ősbemutatója kapcsán. Az eseményen részt vettek a King Lear Show ősbemutató főszereplői és alkotói: Valerij Fokin rendező, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője, Kirill Fokin a King lear show című darab szerzője, Alekszej Tregubov díszlet- és jelmeztervező, Igor Kacsajev koreográfus, Kozma András dramaturg, és az előadás főszereplői: Schnell Ádám Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, Söptei Andrea Jászai Mari-díjas, érdemes művész, Tóth Auguszta Jászai Mari-díjas, érdemes művész , Polyák Anita egyetemi hallgató, Szilágyi Ágota, Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-, valamint Prima Primissima díjas, érdemes és kiváló művész, valamint Berettyán Sándor.

A King Lear Show premierje május 10-én lesz. Mint mondták, szükség van a show-műsor formájára, mert vonzó csomagolásba akarják helyezni a darab komoly üzenetét.

Fotó: Valerij Fokin orosz rendező

Kirill Fokin kortárs orosz drámaíró King Lear Show című ősbemutatója egy népszerű televíziós csatorna stúdiójában játszódó, grandiózus valóságshow, amelyben élő közvetítések, háborús krónikák és reklámok váltogatják egymást – és időnként a nézőket is bevonják a játékba. A King Lear Show című darabot Shakespeare Lear király című drámája inspirálta, az előadást Valerij Fokin orosz rendező, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház igaztatója állítja színpadra, aki olyan produkciókat rendezett már a Nemzeti Színházban, mint A krokodilus vagy a REX.

Lear Kirill Fokin darabjában egy médiamágnás, aki cinikus korunk szabályai szerint építette ki médiabirodalmát. Az utódlás pillanatában a saját csapdájába sétál: utódjelöltjei, vagyis három lánya egy rendkívül cinikus „játékot” játszik vele. Egy valóságshow főszereplőjévé teszik apjukat, a King Lear Corporation nevű médiabirodalom vezetőjét. Ez a helyzet felkészületlenül éri Leart, aki fokozatosan csúszik a cinizmusból az őrületbe. Az előadás szereplői kortárs környezetben és mai nyelven szólalnak meg, amikor viszont Learen eluralkodik az őrület, Shakespeare költői nyelvezetén fejezi ki magát, és a színészi játék is megváltozik: egy régies, patetikus, teátrális magatartást vesznek fel a szereplők

Az igazi hatalom a médiában van. A hatalom természete, a hatalom logikája nagy változáson esett át. Míg a hagyományos médiában felvették a show-műsorokat, és azokat közvetítették a nézőknek, addig a közösségi médiában ma mindenki a saját realityműsorát veszi fel, amelyet az egész világon bárki láthat. Ezért ez az előadás egy kicsit erről is szeretne beszélni – mesélte Kirill Fokin.

Majd hozzátette: amikor felmerült az az ötlet, hogy készítsük el a Lear király modern változatát, elgondolkodtam azon, hogy vajon ma mi lehet olyan szent, mint annak idején a király hatalma? Learből elnököt vagy diktátort csinálni – nem lett volna pontos analógia. Kit lepne meg ma, hogy egy leköszönő elnök elveszíti a hatalmát? Vagy egy diktátor helyzete, aki bukása után nevetség tárgyává válik? Az igazi új hatalom ma az információs térben található. A „régi” média már nem tudja felvenni a versenyt az „új” közösségi médiával.” Lear számára a hatalom elvesztése a show feletti irányítás elvesztését jelenti.

A cinizmus számomra azt jelenti, hogy az önérvényesülés érdekében egyszerűen kikapcsoljuk a lelkiismeretünket. Ha ezt megtesszük, az erkölcsi gátak átszakadnak, és minden lehetségessé válik. De ennek ára van: a cinikus korszellem megszemélyesítője, Lear beleőrül. De hiába tudjuk, hogy bűnös, Lear őrült magányának pillanatában a néző rájön, hogy ő is csak egy ember. Ennyiben számíthat együttérzésünkre. A cinizmus és a hatalomvágy mindannyiunkban ott van – mondta a rendező Valerij Fokin.

Gyakorlatilag egy televíziós műsor felvételére érkezik meg majd a néző. Az előadás során fokozatosan változások történnek a térben, különböző színházi nyelvek, formanyelvek találkoznak, egy sajátos vizuális kollázs jön létre a színpadon. Nem tudható, hol a valóság és hol az illúzió. Olyan látványvilágot sikerült kitalálni, amely hűen követi az előadás fordulatait. Talán elárulhatjuk azt a titkot, hogy a nézők maguk is a színpadon helyezkednek el, így a színpadot is díszletelemként kezeljük – mondta Alekszej Tregubov díszlet- és jelmeztervező.

A King Lear Show főszerepét Schnell Ádám játssza, a három lányának szerepét pedig Söptei Andrea, Tóth Auguszta és Polyák Anita egyetemi hallgató alakítja.

A nézők az előadás végén döbbennek rá, hogy ők is ugyanolyan részesei voltak a „műsornak”, mint maguk a szereplők.

A sajtótájékoztató helyszíne jól illett a mai világunkat egy alternatív univerzumban ábrázoló előadáshoz.

King Lear Show – Premier: május 10. Nemzeti Színház Nagyszínpad

További előadások: május 11, 12, 27, 19 óra.