Search
péntek 26 július 2024
  • :
  • :

Várkert Fesztivál

10 ÉV. ÉLMÉNY. VELETEK.

Az idén 10 éve megújult Várkert Bazár jubileumi évadát május 31-től június 2-ig könnyűzenei, kulturális és családi programokkal ünnepli. Gazdag kínálatukban a nagykoncertektől kezdve, a színházi-, az irodalmi-, a táncos- és a filmes programokon, a kézműves workshopon és a hangszerbemutatón át, a szabadtéri hintán és fotózáson keresztül, a különleges gasztro-meglepetésekig rengeteg izgalmas program szerepel.

A VárkertFeszt fellépőit, és a Várkert Bazár nyári programjait Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese mutatta be a sajtótájékoztatón.

A VárkertFeszt koncertjei közül kiemelte a nyitónapon hallható Nagy Feró és a Beatrice fellépését, a zenekar legújabb felállása a fesztiválon debütál a fővárosi közönség előtt. Felhívta a figyelmet a Grecsó fivérek Többet magunkról című irodalmi táncprodukciójára, amelynek gerincét az egyedi Grecsó Krisztián prózák és anekdoták adják, színházi élménnyé pedig az improvizatív jazz zene és a pillanat szülte kortárs balett varázsolja. A fesztivál második napján Szulák Andrea varázsolja el a közönséget a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával, este a Random Trip ad koncertet. Megemlítette, az Aposztróf Nagy szemeid csodatevő hite című irodalmi estjét is, amelynek Bősze Ádám zenetörténész, Udvaros Dorottya a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja és Klem Viktor színművész is vendége lesz. Az YBL6 Művészeti Térben látható Vagyok, aki vagyok kiállítás finisszázsát a fesztivál keretében tartják, amely rendhagyó tárlatvezetésekkel zárul.

Megtudtuk, hogy a háromnapos fesztiválon a Neoreneszánsz kertben rengeteg izgalmas és ingyenes program várja a kicsiket és a nagyokat is. A fesztiválozók fotózkodhatnak, kipróbálhatnak óriás hangszereket, a kézműves workshopokon üveget festhetnek és várost tervezhetnek, bábelőadásokon és interaktív koncerten vehetnek részt. Az esti bulikról DJ-k gondoskodnak, de a bátrak izgalmas táncperformanszon is részt vehetnek.

Sikota Krisztina beszélt a nyári programokról is, kiemelte a júniusban fellépő Európa Kiadót, amely egykor villámgyorsan vált a hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttesévé. A Makám 40, Emilio, valamint a Keep Floyding, a godfather. és Deva koncertjére hívta még fel a figyelmet.

Beszélt továbbá arról is, hogy június 14-től július 14-ig a Nemzeti Sporttal együttműködve, a Várkert Bazárban szabadtéren az Öntőház udvaron kivetítőn nézhetik majd a szurkolók az Eb-meccseket, a futball témájához kapcsolódva szabadtéri kiállítás is nyílik majd az Országos Széchényi Könyvtár szervezésében.

Szulák Andrea, Máté Péter- és EMeRTon-díjas énekesnő a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarával közös koncertjéről mesélt, elmondta, hogy a sokak által szeretett Maradj velem, a Most múlik pontosan, a Zene nélkül, a Nem bánok semmit sem, vagy a Könnyű álmot hozzon az éj című dal is hallható lesz.

Juhász Anna irodalmár a VárkertFesztre tervezett irodalmi estről elmondta, az irodalmi-zenés programon a versek, a regények, a lírai, a prózai alkotások, és a történetek mellett az élet: a küzdelmek, a sikerek, a szerelmek – egy alkotó élet-pillanatai kerülnek középpontba.

Delov Jávor a Random Trip művészeti vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a fesztiválos koncertjük ezúttal a generációk találkozása jegyében zajlik. A csodás hangú, Kovács Kati énekesnő és a gitáros legenda, Tátrai Tibor is színpadra áll majd.

Kaszai Lili, a Besh o droM zenekar Junior Prima díjas énekese sokszínű zenekaráról mesélt, akiknek a neve mára egyet jelent a fékevesztett ritmus és dallamkavalkáddal, virtuózitással kezelt hangszerekkel, garantáltan jókedvre derülő, táncra perdülő közönséggel.

Csorba Lóci énekes, dalszerző a Szeder-Szabó Krisztina énekessel közös produkciójukról, a Legyél te is dalszerző! című gyerekeknek szóló, interaktív zenés előadásról mesélt.

Tátrai Tibor, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gitáros legenda, a godfater. alapítójaként, a Random Trip sztárvendégeként is fellép.

Agócs Márton, az Aurevoir. zenekar frontembere június eleji fellépéséről árult el kulisszatitkokat.

A nyári produkciók között szerepel Mujahid Zoltán koncertje is, amelyen Tóth Vera lesz a vendég. Az énekes a sajtótájékoztatót egy Szécsi Pál-medley-vel zárta.

Kiemelt programok a VárkertFeszten és a nyáron

A VárkertFeszt nyitónapján a Neoreneszánsz kertben látható a Grecsó fivérek Többet magunkról című irodalmi táncprodukciója. Délután Topor Tünde és Winkler Nóra, később pedig Vitáris Iván tart tárlatvezetést a Vagyok, aki vagyok kiállításon. Kora este a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában a Csipkerózsika látható. A zenés naplementéről DJ Metha gondoskodik. Nagy Feró és a Beatrice visszaidézi a legendás Budai Ifjúsági Park hangulatát.

Június 1-jén a Maszk Báb és Ifjúsági Színház előadásával indul a nap, ezután fellép Szeder és Lóci, akik a gyerekeket dalszerzésre tanítják, nem sokkal később Kovácsovics Fruzsina hívja a kicsiket és a gyermeklelkű felnőtteket interaktív utazásra. Délután Nemes Péter kurátorral lesz tárlatvezetés, majd a Tárkány Művek világzenei koncertje várja a fesztiválozókat.

Ezután Juhász Anna tart izgalmas irodalmi beszélgetést. Kora este a Söndörgő muzsikál, zenei világukban a klasszikus kompozíciók és a jazz improvizációk tökéletesen megférnek. Este felcsendülnek a várva várt slágerek, Szulák Andrea és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának Klasszikusra hangolva koncertjén. A nap egy fergeteges Random Trip koncerttel és a VárKERT Moziban látható Liza, a rókatündér című filmmel végződik.

A fesztivál zárónapján délelőtt családi workshop, bábszínház és Makám interaktív gyerekkoncert is lesz. Délben a népzenei mesekoncert a Kerekégenjáró látható a Klárisok előadásában. Délután a Várkert Bazár történetei beszélgetésen az Omega együttes gitárosával, Molnár György „Elefánttal” legendás ifiparkos történeteket idézünk fel. Beck Zoltán és Szűcs Krisztián Csengey Dénes szövegére írt Cseh Tamás dalokat ad elő. A Jáky-gyűjteményben Barabás Márton képzőművész tart tárlatvezetést. Kora este Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet, amelynek a végén táncház is lesz. A VárkertFeszt a Szakcsi Lakatos Béla szellemi örökségét ápoló Sound of Jazz koncertjével, a Besh o droM zenekar és Dj Metha fellépésével, valamint a Tánc a kertben EXIsT előadással ér véget.

Ingyenes programok a Neoreneszánsz kertben

A Zenélő Budapest óriáshangszeres bemutatóin mindenki átváltozhat majd zenésszé és megszólaltathatja a különleges közösségi hangszereket.

A Lépcsőpavilonban fotók készülnek a fesztiválozókról, a képek az Emlékfalunkat gazdagítják majd. Az Öntőház udvaron szórakoztató kézműves foglalkozásokat tartanak a kicsiknek. Lesznek óriás fajátékok és egy különleges hinta is. Piknikezni is lehet majd, inycsiklandó ételekkel és italkülönlegességekkel várjuk a látogatókat.

Nyári programok a Várkert Bazárban

Június elején a legendás Európa Kiadó, a hazai alternatív rockzenei élet meghatározó együttese ad koncertet. Július végén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása látható majd. Augusztusban Saya Noé “pop noir”, és alternatív elektropop elemekkel fűszerezett dalaival lép fel. A hónapot a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekar és a fiatal magyar jazz-generáció meghatározó alakjaként ismert Tálas Áron triójának közös koncertje zárja. Szeptemberben hallható lesz a Makám 40 és Emilio is. Az indián nyarat a Keep Floyding, a godfather. és Deva koncertje búcsúztatja el a Várkert Bazárban. Nyáron folytatódnak népszerű sorozataink az YBL POP, az Electric Lounge, a Tánc a Kertben és a Várkert Jóga.

Részletes és aktuális információk:  www.varkertbazar.hu oldalon