Search
péntek 26 július 2024
  • :
  • :

Budapesti Vonósok koncertje Festetics Palotában

Az éjszakai színek, árnyalatok, titkok és illatok kavalkádja nemcsak a zene, a költészet szármára is kimeríthetetlenül gazdag téma, a Budapesti Vonósok koncertjén ebből kapunk ízelítőt a fiatal színészgeneráció egyik legnépszerűbb művésze, Patkós Márton előadásában.

Mozart és Boccherini korában a városi utcák az esti órákban, akárcsak manapság, nem néptelenedtek és csendesedtek el. Korunkban bizonyára sokan vallják meggyőződéssel, hogy annak idején még az éjszakai ricsaj is muzikális volt.

Eleink pontosan ugyanazért háborították a csendet, mint mi: hogy meghozzák a kedvet még egy pohárkához, hogy homályt borítsanak a szerelmesek ábrándos sóhajaira, és hogy elhallgattassák az éjszakai árnyakat.

Boccherini madridi hangtájképével vagy Mozart örökzöld éjszakai szerenádjával leginkább a hangversenytermek ínyencségei között szoktunk találkozni és nehezen tudjuk elképzelni, hogy ez a fajta muzsika egykoron a hétköznapok hangkulisszája volt.

Bő százötven évvel később, a 20. században viszont az éjszakai zenék már gyakorta az érintetlen természet csöndje utáni sóvárgásnak adtak hangot, ilyen például a romantika érzésvilágához kötődő svájci zeneszerző, Othmar Schoeck érzéki vonószenekari kompozíciója is.

 Zene-Szó

Kis éji muzsika

Festetics Palota, 2024. május 31.; 19:00

MŰSOR:

Boccherini: Éjszakai őrjárat Madridban, Op. 30

Schoeck: Nyári éj, Op. 58

A. Mozart: G-dúr szerenád, „Kis éji zene”, KV. 525

MŰVÉSZEK

Patkós Márton – színművész

Budapesti Vonósok, koncertmester Pilz János