Search
hétfő 17 június 2024
  • :
  • :

MVM Classic és Club

MVM Classic és Club elnevezéssel a klasszikus zenét és a minőségi könnyűzenét középpontba állító új eseménysorozat indul az MVM támogatásával, amely a klasszikuszenei hangversenyek mellett jazz, népzenei és könnyűzenei koncerteket kínál az igényes zeneművészet szerelmeseinek.

Az MVM Classic nyitóeseménye a Magyar Zene Házában lesz hallható június 2-án.

A nem mindennapi hangversenyen három olyan szólista játékában gyönyörködhetünk, akiket néhány év különbséggel Junior Prima és Kossuth-díjjal is kitüntettek. Balázs János (zongora), Baráti Kristóf (hegedű) és Bogányi Gergely (zongora) játékát a szintén Junior Prima Díjjal jutalmazott Anima Musicae Kamarazenekar kíséri.

Magyar zeneművészet kategóriában minden évben 10 fiatal művész kapja meg a Junior Prima Díjat az MVM Zrt. támogatásával. Az elismerés több mint másfél évtizedes történetét mi sem hitelesíti jobban, mint hogy számos egykori díjazott azóta világhírre tett szert, kitüntetéseik sorát pedig tovább gyarapították.

A koncerten elhangzanak olyan zenei különlegességek, mint Mozart C-dúr szonátájának Edward Grieg által készített kétzongorás átirata, Bach c-moll kétzongorás versenyműve vagy Csajkovszkij Souvenir d’un lieu cher című, hegedűre és zongorára írt alkotása. A művek értő befogadásához Bucz Magor zenetörténész felvezetői szolgálnak segítségül.

A nagy orosz romantikus, Csajkovszkij hegedűre és zongorára komponált alkotása adja meg az est alaphangját. A Baráti Kristóf és Balázs János előadásában elhangzó mű címét így fordíthatjuk: „Emlék egy szeretett helyről”, amely egy Brailov város környéki birtokra utal, ahová a zeneszerző 1878–1880 között gyakran járt kikapcsolódni.

A nyitány után a „zene lelkéről” elnevezett Anima Musicae Kamarazenekar Sosztakovics hegedűduóinak kamarazenekari átiratával mutatkozik be. Ezután ismét Balázs Jánosé és Baráti Kristófé a főszerep, akik Liszt Ferenctől és Saint-Saënstól adnak elő egy-egy művet. A Magyar fantázia, valamint a Bevezetés és Rondo Capriccioso egyaránt olyan alkotások, amelyekben a szólisták elsöprő erővel csillogtathatják meg virtuozitásukat és muzikalitásukat.

A műsor második felében Bogányi Gergely is pódiumra lép. Balázs Jánossal karöltve először Mozart talán legnépszerűbb zongoraszonátáját, a Sonata facile-ként, azaz „könnyű szonátaként” ismert művét adják elő. A valójában komoly technikai felkészültséget és különleges érzelmi ráhangolódást igénylő alkotás ezúttal Edward Grieg kétzongorás átiratában hangzik el. Ezt követően Bogányi Gergelyt szólistaként hallhatjuk Mozart K 414-es zongoraversenyének megejtő szépségű lassú és rendkívül friss zárótételeiben.

Az esemény zárásaként Balázs János csatlakozik a már színpadon levőkhöz, hogy együtt Bach c-moll kétzongorás concertóját szólaltassák meg a fináléban.

Június 6-án az MVM Classic & Club „klubkoncertjeinek” nyitóeseménye a MOMkult szabadtéri színpadán lesz. Ezen az esten Zenei találkozások címmel Tóth Vera, Csík János és Pál István Szalonna és bandája lép fel.

A MVM Classic & Club koncertekről bővebb információ és jegyek ITT

Magyar Zene Háza, 2024. június 2. vasárnap 19.30

MŰSOR

Csajkovszkij: Souvenir d’un lieu cher, op. 42 – Baráti Kristóf, Balázs János

Sosztakovics: Hegedűduók (vonószenekari átirat) – Anima Musicae Kamarazenekar

Liszt: Magyar fantázia (vonószenekari átirat) – Balázs János, Anima Musicae Kamarazenekar

Saint-Saëns: Bevezetés és Rondo Capriccioso, op. 28 – Baráti Kristóf, Anima Musicae Kamarazenekar

SZÜNET

Mozart: C-dúr szonáta, K 545 (Edward Grieg kétzongorás átirata) – Bogányi Gergely, Balázs János

Mozart: A-dúr zongoraverseny, K 414 – II. és III. tétel – Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar

Bach: c-moll kétzongorás versenymű – Balázs János, Bogányi Gergely, Anima Musicae Kamarazenekar