Search
szombat 27 július 2024
  • :
  • :

95. Ünnepi Könyvhét és a Szép Magyar Könyv verseny győztesei

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 13–16. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén. 

A beharangozó sajtótájékoztatón Gál Katalin az MKKE elnöke ismertette a 95. Ünnepi Könyvhét programját. Mint mondta, június 13-án 16 órakor a Vörösmarty téren a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után köszönti a látogatókat, majd Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a Könyvhetet, ezt követően Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mond ünnepi köszöntőt. Ezután kerül sor a Szép Magyar Könyv 2023 verseny ünnepélyes díjátadójára.

A nyitó nap estéjén Dés László-Dés András és Grecsó Krisztián mutatják be Lányos és fiús apák című előadásukat a Vörösmarty téri színpadon.

A négynapos rendezvényt közel 100 színpadi program, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata és könnyűzenei koncertek színesítik. A három helyszínen 170 kiállító 150 standdal és több mint 1000 dedikálással várja az érdeklődőket idén.

A megszokott módon elérhető lesz a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus, melynek nyomtatott verziójából a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét weboldalán tájékozódhatnak az olvasók az újdonságokról.

A Könyvheti Jegyzékre ebben az évben is – a hagyományoknak megfelelően – 2024 januárjától megjelenő, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerülnek fel.

Károlyi Csaba az Élet és Irodalom főszerkesztő -helyettese és Both Gabi szerkesztő nyújtott áttekintést a kiadók 2024-es könyvkínálatáról.

A Könyvheti Jegyzéket online formában érheti el az érdeklődő olvasóközönség, a könyvheti honlap rovatait folyamatosan töltik.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2024-ben is meghirdette a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv 2023 díjakért folyó versenyt. A díjak odaítéléséről idén az MKKE Elnöksége által felkért öttagú szakmai zsűri döntött.

A zsűri tagjai Dr. Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének tanszékvezető docense, a zsűri elnöke; Babucs Éva, a Geopen Kiadó elnöke, Barabás Zsófi festőművész, Dr. Orosz Márton tipográfus-művészettörténész, a Vasarely Múzeum igazgatója és Dr. Wunderlich Péter designteoretikus voltak.

A Szép Magyar Könyv díjat az MKKE adományozza a könyves alkotóközösségeknek és szakembereknek, de az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez. A versenyen 63 kiadó és kulturális intézmény vett részt, 8 kategóriában összesen 105 kötetet neveztek. A verseny győzteseinek ünnepélyes díjátadója 2024. június 13-án, az Ünnepi Könyvhét megnyitó ünnepségén, 16:30 -kor lesz a Vörösmarty téri színpadon.

A Szép Magyar Könyv 2023-as verseny győzteseit dr. Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének tanszékvezető docense ismertette a sajtótájékoztatón.

Könyvsorozat kategóriában: a Sétakönyvek sorozat (A Vurstlitól a Magyar Zene Házáig; A rejtelmes Népszínház utca és egykori lakói; Budapest tündérkertje – a Margit-sziget) – Athenaeum Kiadó

Szépirodalom kategóriában: Selyemfényben – BOOKART Kiadó

Gyermek és ifjúsági könyvek kategóriában: A villamos – Pagony Kiadó

Ismeretterjesztő könyvek kategóriában: Kner Albert – Művész, ikon, legenda – Corvina Kiadó

Szakkönyv kategóriában: Vadállatok anatómiai rajzai – MMA Kiadó

Művészeti könyvek kategóriában: Color Book / Black Book – Utisz Grafikai Stúdió LantosZsdrál Art Galéria

Az Év Illusztrátora kategóriában: Bocs, hogy élek – Pagony Kiadó

 Az MKKE különdíjában részesül:A struktúra tematizálása – Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.

Szép Magyar Könyv különdíjban részesülők: 

A köztársasági elnök különdíját kapja: Kálmáncsehi Domonkos imakönyve – Nemzetstratégiai Kutatóintézet

A miniszterelnök különdíját kapja: Filharmónia – Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

A főpolgármester különdíját kapja: Sparhelt – BOOOK Kiadó

Az MTA különdíját kapja: A bécsi császári udvar és János Zsigmond erdélyi fejedelem nyomdásza – Országos Széchényi Könyvtár

A Magyar Művészeti Akadémia különdíját kapja: Erdély fejedelmei – Iskola Alapítvány Kiadó – Magyar Nemzeti Levéltár

A Tamás László-díjat kapja: A struktúra tematizálása – Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium három különdíját kapja:

Névtelen cserépdarab – BOOKART Kiadó

„Hogyan segítsek én terajtad?” Segítő kapcsolatok a mesékben – Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft.

Versénekmondó – Országos Széchényi Könyvtár