Search
szombat 27 július 2024
  • :
  • :

VI. Óbudai ZeneZug Fesztivál

A Budapesti Vonósok idén 6. alkalommal rendezi meg az Óbudai Zenezug Fesztivált június 14-16 között az Óbudai Társaskörben. A háromnapos hétvégi rendezvény változatos koncertprogramokkal, táncházzal és kerti gulyáspartyval várja közönségét. Koncertmester: Pilz János. Házigazda: Bolla Milán

Első nap az immár hagyományos „Miből lesz a cserebogár” hangversennyel nyit a fesztivál, ahol országos zenei versenyeken győztes gyerekek-fiatalok kapnak lehetőséget, hogy szólistaként, zenekari kísérettel mutatkozzanak be.

Még aznap este kerül sor a különleges, intim hangulatú „Barangoló” koncertekre, ahol egyszerre négy helyszínen játszanak a Budapesti Vonósok művészei, kisebb kamara-formációkban. A közönség pedig bejárhatja a Társaskör minden zegét-zugát, történeteket hallgatva szerelmes zeneszerzőkről, dallamokat múzsákról, ihletet adó vágyakozásról.

Szombaton, a második napon a népzene kerül középpontba, ami mindig erős, képzelet-felvillanyozó inspirációt jelentett az úgynevezett „komolyzene” számára a barokk korszaktól napjainkig. Az egyik legkreatívabb népzenei banda, a Góbé Zenekar és a Budapesti Vonósok közös koncertje a magyar népi muzsika és a klasszikus zene sokféle kapcsolódását járja körül, Erkel Ferenctől Weiner León át Kodályig és Bartókig. Az Óbudai ZeneZug Fesztivál közönsége ezúton kap ízelítőt a népzene felszabadító erejéből, és abból is, hogy miként lép ki ösztönösen minden zenész a népi muzsika hatására a mindennapi rutinból.

Koncert után a Táncházban a közönség is megtapasztalhatja ezt a felszabadult érzést, ahol Góbé Zenekar húzza a talpalávalót.

Vasárnap a zárókoncerten a jazz kerül fókuszba, a nagyszerű jazz zongorista és zeneszerző, Oláh Kálmán és kvartettje közreműködésével. A Budapesti Vonósokkal közös est azonnal az ötödik sebességben indul Jörg Widmann  „180 beats per minute” című vonóshatosával, hogy aztán Dvořákon, Bachon és Oláh Kálmán saját kompozícióin keresztül egy jottányit se veszítsen a koncert a kezdeti lendületből.

A végén pedig a művészek mindenkit vendégül látnak egy tányér gulyásra a Társaskör varázslatos udvarán!

Részletek és jegyvásárlás: https://budapestivonosok.jegy.hu/