Search
kedd 19 március 2024
  • :
  • :

Zsidó Kulturális Fesztivál – Heisler András és dr. Latorcai Csaba megnyitója

Zsidó Kulturális Fesztivál

Heisler András Mazsihisz elnök és dr. Latorcai Csaba Miniszterelnökség államtitkárának megnyitó beszéde a Zsidó Kulturális Fesztivál megnyitóján – 2015. augusztus 30. Vágatlan dokumentum videó.

Egy olyan kulturális seregszemlén vagyunk, melyet az első tizenhét évében Zsidó Nyári Fesztiválként rendeztük meg, idén először Zsidó Kulturális Fesztivál annak a programsorozatnak, melynek a nyitányán vagyunk most itt.

Ez egy rendkívül progresszív kezdeményezés volt annak idején, pontosan tizennyolc évvel ezelőtt. Azért, mert ez volt az első alkalom, amikor a zsidók, a zsidó közösség kinyitotta zsinagógáit, megmutatta kultúráját a magyarországi közösségnek, a magyar társadalomnak, hogy felmutassa azokat a közös értékeket, melyet a zsidó és nem zsidó kultúra szimbiózisa alkotott Magyarországon. Ez a progresszív kezdeményezés szinte egy kulturális forradalom volt, én úgy gondolom, nyugodtan ki lehet mondani azoknak a nevét, akik ezt elindították annak idején. Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia akkori elnöke, Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz akkori ügyvezetője és Vadas Vera, a fesztivál korábbi szervezője.

Vadas Vera egyszer úgy nyilatkozott, de nekem említette magánbeszélgetésben is, hogy ő úgy gondolja, ez a fesztivál az ő gyermeke. Valóban ő nevelte fel, tizennyolc évig ő nevelte, mostantól kezdve mi neveljük tovább. A serdülőkornak vége, ki ne emlékezne a saját családjában, mennyi probléma volt ezzel a korosztállyal, mi is rengeteg ilyennel találkoztunk. Tudjuk azt is, hogy nehéz a váltás a gyerekkorból a felnőttkorba, de ha az előző évek meg voltak alapozva, ha az előző években az a gyermek sok értéket és szeretetet kapott, azt kamatoztatni tudja felnőttként is. Úgy gondolom, az idei Zsidó Kulturális Fesztivál ezt fogja bebizonyítani.

Az a sok törődés, amit kapott a Zsidó Nyári Fesztivál, az nem múlik el hatástalanul. A sok törődés tett képessé bennünket arra, a szintén sok támadás és ellendrukker dacára is, hogy idén van újra Zsidó Kulturális Fesztivál. Ez az idei 18. fesztivál egyik legnagyobb értéke! A többi értéket akkor látják meg, ha ellátogatnak a rendezvényekre. Ezért is arra kérek mindenkit, jöjjön el minél több programunkra, feledje el a konfliktusokat, nézze el az esetlegesen elkövetett hibákat. Nézze el, mert mi képesek vagyunk, nem csak mások, hanem saját hibáinkból is tanulni. Felhőtlen szórakozást kívánok mindnyájuknak, élvezzék a zsidó és a magyar kultúra szimbiózisának termékeit!

A fesztivált megnyitó dr. Latorcai Csaba, Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a seregszemlén hazai és nemzetközi hírességek előadásokon, koncerteken, valamint különböző kísérő rendezvényeken mutatják be annak a több ezer éves kultúrának a történetét, amely a történelem évszázadai alatt, “a megmaradásért vívott küzdelem által követelt véráldozatok során is hirdeti az örök újjászületést és a reményt”.

A helyettes államtitkár szerint “páratlan zenei, költészeti és előadóművészi csemegének” lehetnek tanúi azok, akik ez alatt a nyolc nap alatt ellátogatnak valamelyik budapesti vagy vidéki helyszín rendezvényére. Az idén ugyanis Pécsre, Szegedre, Nagykanizsára, Győrbe, Szombathelyre és Gyöngyösre is “elviszik a szervezők a zsidó kulturális örökséget”.

Az esemény behálózza az országot – fogalmazott a helyettes államtitkár, aki szerint így a rendezvény mottója: “A mi fesztiválunk az öné is”, a lehető legszélesebb értelmet nyer földrajzi, kulturális értelemben egyaránt, ráirányítja a figyelmet a vidéki zsidóság lelki, szellemi és építészeti örökségére is. Párbeszéd alakul ki emberek, közösségek, nézők és művészek között.

Sajnálatos lenne, ha ezt a nagyszabású kulturális párbeszédet ellenőrizetlen, rosszindulatú besározáson alapuló bizalmatlanság lengené körül. A kormány határozott és egyértelmű állásfoglalásaiban zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus, a rasszizmus és a kirekesztés ellen. Egy ellenőrizetlen dokumentum – olvasói levél – alapján, olyan bélyeget akartak ráragasztani egy köztiszteletnek örvendő művészre, Petrás Máriára, ami emberileg, erkölcsileg messze áll tőle, ugyanakkor alkalmas volt arra, hogy nevét besározzák és kárt tegyenek ennek a fesztiválnak is. A párbeszéd ezernyi színben pompázó mezei csokrába tüskés tövis került.