Search
szombat 27 április 2024
  • :
  • :

Martin Parr: Strand az egész világ

Martin Parr: Strand az egész világ

Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok közös kiállítása

Budapest Fotófesztivál és a Műcsarnok egy különleges premierrel köszönti a látogatókat a hatodik alkalommal megrendezett Budapest FotóFesztivál nyitókiállításaként. A Strand az egész világ című kiállítás március 26 – június 26 – ig tekinthető meg.

Martin Parr brit fotográfus munkája első alkalommal látható Magyarországon, aki a Magnum Photos sztárja, az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője. A jelenkor fáradhatatlan krónikásaként több, mint négy évtizede kutatja a mindennapi élet jelenségeit, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

A Műcsarnok két termében megrendezett Strand az egész világ című kiállítás Martin Parr népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat. Parr gyermekkorától kezdve bizalmas viszonyt ápol a tengerparttal: amatőrfotós nagyapjával gyakran látogatták Észak-Anglia tengerpartjait, s később, fiatal fotográfusként ide tért vissza, hogy bemutassa, hogyan nyaral az angol átlagember.

Seregnyi dolgot elárul egy országról a tengerparti strand, az a különleges, nyilvános tér, ahol az általános emberi viselkedés abszurd megnyilvánulásai és a helyi furcsaságok ugyanúgy megtalálhatók. Az emberek pihennek, kedvteléseiknek hódolnak, napoznak vagy olvasnak, a fotós pedig belefeledkezhet a fényképezőgéppel való kísérletezésbe.

A kiállításon bepillanthatunk a négy évtizedes pályája különböző időszakaiba, a The Last Resort (1986) című sorozattól kezdve – melyet a Liverpool melletti New Brighton tengerparján készített, s amely nemzetközi karrierjének kezdete –, egészen a nyugat-ausztráliai kikötővárosokat dokumentáló No Worries (2012) sorozatig.

Ha az európaiakat övező sztereotípiák foglalkoztatták, vagy a fogyasztás bizarr megnyilvánulásai, vagy akár az, hogy mit gondolnak az angolok Angliáról, Martin Parr tengerparti sétára indult. Megfordult a spanyol Benidorm üdülővárosban, belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán, vagy az indonéziai Balin egyaránt.

A Strand az egész világ című kiállítás 56 felvétele ezekből válogat. „A tengerpartok közös jellemzője, hogy itt a legkülönfélébb áruk találnak vevőre: Brightonban a jégkrém, az indiai Goán a fültisztítás, Chilében a sült hal, Kínában a tésztaételek.” – mondta el Martin Parr.

A kiállítás felfogható egy szelíd gulliveri figyelmeztetésnek, a képek elgondolkodtatnak a nemzeti identitás külsőségein és mélyen gyökerező jellegén, vagy a strandoláshoz kapcsolódó rituálékon. Miközben önmagunkon is nevetünk, Parr fotói rávilágítanak a világ legnagyobb iparága, a turizmus ellentmondásaira is.

A kiállítás British Council támogatásával valósult meg. Kurátor: Tulipán Zsuzsanna

Martin Parr

1952- ben született, brit fotográfus. Társadalomábrázolásra fókuszáló, egyedi szemléletet hordozó képei nem csupán informálnak, mosolyra fakasztanak vagy elborzasztanak, hanem ráirányítják figyelmünket a világban zajló változásokra. Főbb témai a rossz ízlés, a gyorsan változó értékek, a nemzeti sajátosságok, a sztereotípiák és a tömegkultúra ellentmondásai. Társadalomtudósi kíváncsiságával pásztázza az átlagos jelenségeket, viselkedési formákat és szokásokat, csakhogy a dolgok felszínének éles láttatásával hol bizarr, hol szürreális, vagy épp elszomorító képet fest a valóságról. Érzelgősségtől mentes, ironikus, néha kifejezetten groteszk előadásmódjának köszönhetően a legünnepeltebb és a legélesebben kritizált fotósok egyike. Pályája során több, mint száz megjelent fotóalbumot publikált és mintegy harminc könyvet szerkesztett. Két fotófesztivál is őt választotta főkurátorának: 2004-ben az Arles-i Fotófesztivál, 2010-ben pedig a Brighton Photo Biennale. Parr válogatásával és rendezésével valósult meg a londoni Barbican Centre Strange and Familiar (2016) című kiállítása, amely az Egyesült Királyság szociokulturális miliőjét térképezte fel nemzetközi fotográfusok munkáival. 1994 óta tagja a Magnum fotóügynökségnek, melynek 2013 és 2017 között az elnöke is volt. 2013-tól az észak-írországi University of Ulster (Belfast) fotográfia professzora. 2017-ben létrehozta a Martin Parr Alapítványt. Munkái megtalálhatók többek között a londoni Tate, a párizsi Pompidou, vagy a New York-i MoMA gyűjteményében.

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.