Search
hétfő 29 április 2024
  • :
  • :

Grand Opening az ország jelentős városaiban

Grand Opening az ország jelentős városaiban 

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége tagszervezetinek összefogásával, a klasszikus zenét és a kultúrát ünneplő hétvégén június 3 – 4 – 5 napján, különleges ingyenes komoly- és kortárs zenei koncerteken vehet részt a közönség.

Grand Opening rendezvénysorozat szervezői és a fellépő művészek az ország 13 városában változatos zenei kínálattal várják koncertjeikre a kikapcsolódni vágyókat, hogy a zene örömével együtt köszönthessék a nyár szabadtéri kulturális szezonját.

A többségében szabadtéri, 15 komoly- és kortárs zenei koncert a művészeti fesztiválok 13 városának főterein vagy emblematikus helyszíneken valósul meg: A közönség a hangulatos nyárindító koncertekkel találkozhat Szentendrén a Városház udvaron, Sárospatakon a Művelődés Háza és Könyvtára Színháztermében, Sopronban a Nagyboldog asszony-templomban, Nagykanizsán a Széchenyi téren, Egerben a Dobó téren, Pécsett a PTE Zenetudományi Intézetében, Kőszegen a Jurisics Várban, Budapesten a Budai vár – Csikós udvarában és a Kristály Színtérben, Gyulán az Erkel Ferenc téren, Kecskemét Főterén, Debrecenben a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a Gödöllői Művészetek Házában, valamint Kaposváron.

A koncertek szervezői kiemelten fontosnak tartják hangsúlyozni a zene közösségépítő erejét. A klasszikus és a kortás zenei koncertsorozat küldetése összhangban áll a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének céljaival, a kultúra és a művészet közösséget építő szerepével, a művészek és a közönség személyes találkozása révén az élő komolyzenei koncertek élményének erejével.

Az egy-egy órás klasszikus zenei koncertek szervezői törekednek arra, hogy az adott helyszín koncertjein a helybéli művészekkel, fiatal tehetségekkel valósuljanak meg. A koncertek repertoárjának összeállítása során külföldi és hazai szerzők műveiből válogattak, évfordulós zeneszerzőket is ünnepelve. Ily módon került előtérbe Kodály Zoltán munkásságának bemutatása, és a színes kínálatban felcsendülnek majd, Haydn, Stravinsky, Rossini, Debussy, Kálmán Imre, Scsedrin, Lully, Honegger vagy John Willams művek is. A választék ezúttal is sokszínű lesz!

A rendezvénysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a NKA támogatásával jön létre.

A Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetsége tagszervezeti – Fesztivál városok:

  1. Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. – Debrecen
  2. Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. – Vác
  3. Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. – Pécs
  4. Margitszigeti Színház Nonprofit Kft. – Budapest
  5. Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. – Budapest
  6. Művészetek Háza Gödöllő Nonprofit Közhasznú Kft. – Gödöllő
  7. Gyulai Várszínház Nonprofit Kft. – Gyula
  8. Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit Kft. – Kecskemét
  9. Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház – Kőszeg
  10. Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. – Sopron
  11. Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. – Szentendre
  12. Kanizsai Kulturális Központ – Nagykanizsa
  13. Interkultur Hungaria Közhasznú Nonprofit Kft. – Sárospatak
  14. Egri Szimfonikus Zenekar Kulturális Egyesület – Eger
  15. Fesztiválakadémia Nonprofit Kft. – Fesztivál Akadémia Budapest  

Készítette: Közéleti Gazdasági Krónika. Főszerkesztő: Szabados Julianna. Megjelenik: Krónika Videómagazin.